ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτογραφήσεις: Ξεκινά το ανακριτικό έργο

Αρχίζει έρευνα για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που καταγράφονται, την ώρα που η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την 4η Σεπτεμβρίου, μαζί με την παράδοση του πορίσματος Καλογήρου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε την ανάκληση εφτά διαβατηρίων στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Το πόρισμα δεν είχε δημοσιοποιηθεί στο κοινό, όμως παραδόθηκε στη σκιά των δημοσιευμάτων του Al Jazeera και εν μέσω έντονης κριτικής που δέχτηκε η κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις Βρυξέλλες, για κατάχρηση του επενδυτικού προγράμματος. Ακολούθησε η αποκάλυψη των ευρημάτων της έκθεσης από την «Κ», όπου επιρρίπτονταν σαφείς ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών, Οικονομικών, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους μεσάζοντες. Καταγράφονταν κυρίως ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και σκανδαλώδεις πρακτικές. Μέρες μετά τις αποκαλύψεις, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα. Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο, καθώς το πόρισμα Καλογήρου έχει αποσταλεί από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία, ούτως ώστε να αναλάβει την έρευνα για τις ποινικές ευθύνες που καταγράφονται.

Θέλουν χρόνο…

Η κυβέρνηση θέλει, όπως λέγεται, χρόνο για το πώς θα τύχει πολιτικής διαχείρισης το πόρισμα Καλογήρου. Μετά την αποκάλυψη του πορίσματος από την «Κ» ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας ξεκαθάρισε στην «Κ» πως ο Νίκος Νουρής δηλαδή, σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα, ζήτησαν ακόμα λίγες μέρες για να το μελετήσουν διεξοδικά. Όπως εξήγησε «σε λίγες μέρες θα έχουν ολοκληρωμένη προσέγγιση, θα γίνει πιο ενδελεχής τοποθέτηση είτε από τον γενικό εισαγγελέα είτε από την κυβέρνηση».

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιλέξει βεβαίως στάση άμυνας. Δεν είναι τυχαία η ρήξη Νουρή με γενικό ελεγκτή, θέτοντας ζήτημα υπέρβασης εξουσιών του δεύτερου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τις πολιτογραφήσεις. Υπενθυμίζεται πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει ήδη δημοσιοποιήσει δικό του πόρισμα βάσει πέντε περιπτώσεων πολιτογραφήσεων, η οποία εντοπίζει σωρεία παραπτωμάτων. Ενόχληση έχει εκφράσει ο Νίκος Νουρής πολλές φορές για τις διαρροές εγγράφων και πορισμάτων που, όπως λέει, πλήττουν την εικόνα της χώρας. Ενδεικτικές και οι «ανακρίσεις» που ξεκίνησε στο Υπουργείο Εσωτερικών όταν πρωτοακούστηκε εντός της κυβέρνησης η διαρροή στο Al Jazeera για να εντοπιστεί ο «υπεύθυνος». Θα έχει συνεπώς τη δική του σημασία αν στο όνομα της δημόσιας εικόνας και επίκλησης του δημοσίου συμφέροντος, ο Νίκος Νουρής επιλέξει να μην ανακοινωθεί κάτι επί του παρόντος μετακυλύοντας το θέμα λίγο πιο κάτω. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ήταν θιασώτης της συνέχισης του προγράμματος, αναφέροντας μόλις διορίστηκε πως βοήθησε «τα μέγιστα» στην κυπριακή οικονομία. Το πώς θα κινηθεί, λοιπόν, θα διαπιστωθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχουν δύο εναλλακτικές: 

1. Να προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως σε ανάκληση των επτά περιπτώσεων όπου υπάρχουν ψευδείς δηλώσεις και παραστάσεις.
2. Να αναμένει και την ολοκλήρωση των ευρημάτων της τετραμελούς επιτροπής υπό την προεδρία Μύρωνα Νικολάτου που διερευνά όλες τις πολιτογραφήσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα.

Μέχρι πιο κάτω

Υπάρχουν πολιτικοί κύκλοι πάντως που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα λάβει την όποια απόφαση τώρα, αλλά θα αναμένει και τα αποτελέσματα της τετραμελούς επιτροπής που όρισε η Γενική Εισαγγελία. Σε αυτό σίγουρα ρόλο παίζουν οι βουλευτικές εκλογές, καθώς η συζήτηση του πορίσματος στον προεκλογικό, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην κυβερνώσα παράταξη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν πως αρκετές πιέσεις θα ασκηθούν από παρόχους υπηρεσιών που –είτε εμπλέκονται είτε όχι στις προβληματικές περιπτώσεις– θεωρούν πως το πρόγραμμα επενδύσεων έχει βοηθήσει πολύ την κυπριακή οικονομία.

Όλο αυτό βεβαίως ενδεχομένως να οδηγήσει –δικαίως ή αδίκως– στο συμπέρασμα πως επιχειρείται συγκάλυψη του όλου θέματος από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει άλλωστε βεβαρημένο παρελθόν, αν κρίνουμε από την αντιμετώπιση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Και αυτό θα είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, λίγο πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση. Θα πρέπει δηλαδή να απαντήσει για ποιο λόγο συστάθηκε νέα επιτροπή που θα ελέγξει όλες ανεξαιρέτως τις πολιτογραφήσεις, δεδομένου ότι οι 26 είχαν ανατεθεί στην τριμελή επιτροπή της Καλογήρου. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η τετραμελής επιτροπή δεν θα έχει άπλετο χρόνο, αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να ξεπερνά τους εννέα μήνες. Χρονοδιάγραμμα που βολεύει αν λάβει κανείς υπόψη πως τότε θα τελειώσει και ο προεκλογικός.

Η «Κ» προσπάθησε να επικοινωνήσει επανειλημμένως με τον γενικό εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη ούτως ώστε να τοποθετηθεί επί του θέματος, ωστόσο μέσω του γραφείου Τύπου του έστειλε το μήνυμα πως δεν θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά τις πολιτογραφήσεις. Σύμφωνα με ανακριτικούς κύκλους, το πόρισμα έχει σταλεί στην αστυνομία η οποία έχει ξεκινήσει το ανακριτικό έργο, βάσει των διαπιστώσεων και εισηγήσεων της τριμελούς επιτροπής υπό την Προεδρία Καλογήρου. Το πόρισμα Καλογήρου παρουσιάζει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ενδεχόμενα διοικητικά αδικήματα, ανεπάρκεια και υποστελέχωση, σε ένα πρόγραμμα στο οποίο, κατά τα άλλα, βασίστηκε η κυπριακή οικονομία μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού, ενώ καταθέτει και εισηγήσεις βελτίωσής του και ποιες πολιτογραφήσεις μπορούν να ανακληθούν άμεσα.

Οι περιπτώσεις που βάσει του πορίσματος μπορούν να τύχουν αποστέρησης διαβατηρίου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

1. Επτά πρόσωπα που εξασφάλισαν την πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις και βάσει του νόμου μπορεί να τους αποστερηθεί η ιδιότητα του Κύπριου πολίτη ή ακόμη και παραπομπή στον γενικό εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγεται ο γνωστός πλέον Μαλαισιανός καταζητούμενος Τζο Λόου, δύο περιπτώσεις που αποκάλυψε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Mehdi Ebrahimi Eshratabadi (Tony Newman) και Maleksabet Ebrahimi που καταζητούνται διεθνώς από την Interpol και μία Καμποτζιανή υπήκοος. Σε αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της οικογένειάς τους.
2. Δώδεκα περιπτώσεις κινεζικής και ρωσικής υπηκοότητας που γίνεται εισήγηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη, δεδομένου ότι καταζητούνται από τις αρχές της χώρας τους.

Τι θα διερευνηθεί

Από τις εν λόγω περιπτώσεις, προκύπτουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα βάσει της έκθεσης Καλογήρου, που θα πρέπει να ερευνήσει εκτενέστερα η αστυνομία. Το πόρισμα Καλογήρου θεωρεί για παράδειγμα πως συγκεκριμένες αρχές θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερο έλεγχο και ίσως να λογοδοτήσουν για παραλείψεις ή καταχρήσεις:

• Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, θα πρέπει να ελέγξει τέσσερα δικηγορικά γραφεία, κατά πόσο άσκησαν τη δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες προσδιορισμού ταυτότητας πελατών.
• Ο Σύνδεσμος Ελεγκτών Κύπρου θα πρέπει να ερευνήσει τρία λογιστικά / ελεγκτικά γραφεία, για το κατά πόσο άσκησαν δέουσα επιμέλεια και σωστές διαδικασίες όταν συνήψαν πελατειακές σχέσεις με τους επενδυτές
• Ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να ερευνήσει κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα για δύο δικηγορικά γραφεία. Το ένα που φέρεται η ένορκος δήλωση να υπογράφηκε από άλλον στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου, δεδομένου ότι η αιτήτρια δεν βρισκόταν στην Κύπρο και το άλλο για να διαφανεί κατά πόσο το δικηγορικό γραφείο γνώριζε ότι πελάτης του έδωσε ψευδή στοιχεία, ακόμη και διαφορετικό όνομα.
• Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ελέγξει πέντε τραπεζικά ιδρύματα αν ασκούσαν τη δέουσα επιμέλεια.
• Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να ερευνήσει δύο εταιρείες για το αν προκύπτουν διοικητικά αδικήματα. Η μία εκ των οποίων φέρεται να παρείχε διοικητικές υπηρεσίες χωρίς να κατέχει τη νενομισμένη άδεια.

Έντυπη Έκδοση 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X