ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο δουλεύει ο κομματικός μηχανισμός;

Οι εκλεκτοί των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται στον αγώνα να κερδίσουν το εισιτήριο του β’ γύρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το σαφές προβάδισμα που παρουσιάζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης έναντι του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του εκλεκτού του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη, ήγειρε ερωτήματα κατά πόσο βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, όπου η ηγεμονία των δύο μεγάλων κομμάτων υπαναχωρεί ή αν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αργούν να συσπειρωθούν και να ενεργοποιήσουν πλήρως τον κομματικό μηχανισμό.

Το μη χείρον

Το σίγουρο είναι πως η εκλογική αυτή μάχη δίδεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο επικρατεί η ευρύτερη δυσαρέσκεια για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα η οποία αντανακλάται προφανώς στα κόμματα αλλά παραδόξως δεν επηρεάζει το μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι ηγεσίες των κομμάτων βρίσκονται σε πίεση καθώς το 40% δηλώνουν δυσαρεστημένοι και 54% ικανοποιημένοι. Το 40% των Συναγερμικών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και κατ’ επέκταση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το 54% ικανοποιημένοι. Στο ΑΚΕΛ 41% δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την ηγεσία και κατ’ επέκταση με τον προσφάτως εκλελεγμένο γ.γ του κόμματος Στέφανο Στεφάνου ενώ το 55% δηλώνουν ικανοποιημένοι. Στο ΔΗΚΟ διαφοροποιείται λίγο η κατάσταση καθώς μόλις το 32% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 67% ικανοποιημένο. Προφανώς μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων βάσει και των ευρημάτων της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research δεν φαίνεται να οδηγείται στην κάλπη ενθουσιασμένη. Το 59% των ερωτηθέντων λέει πως θα οδηγηθεί στην κάλπη ψηφίζοντας τον λιγότερο κακό, ενώ μόλις το 39% δηλώνει ικανοποιημένο από την επιλογή του. Τον λιγότερο κακό επιλέγει το 49% του ΔΗΣΥ και το 57% του ΑΚΕΛ και το 54% του ΔΗΚΟ. Είναι συνεπώς μία εκλογική μάχη που δεν καταδεικνύει πως οι πολίτες θα οδηγηθούν με γνώμονα την ελπίδα στην κάλπη αλλά για να αποφύγουν αυτό που θεωρούν χειρότερο σενάριο. Ενδιαφέρον προκαλεί το πόσο σίγουροι είναι οι ερωτηθέντες για το αν θα οδηγηθούν στην κάλπη. Πιο συγκεκριμένα το 62% των ερωτηθέντων 40% των Συναγερμικών δηλώνουν σίγουροι, το 72% των ΑΚΕΛικών και το 73% των ΔΗΚΟϊκών έχουν καταλήξει στην απόφασή τους, κάτι που καταδεικνύει πως δεν αναμένονται σοβαρές ανατροπές.

Η περίπτωση του Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου που λαμβάνει το 17% είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας και αυτό από μόνο του καταδεικνύει την πίεση που δέχονται οι ηγεσίες των κομμάτων από το εκλογικό ακροατήριο. Αν και έχει σχετική αύξηση από προηγούμενες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας, ο ίδιος βάσει και των ευρημάτων φαίνεται πως αφομοιώνει την ευρύτερη απογοήτευση των ψηφοφόρων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Λαμβάνει το 44.6% των Συναγερμικών και οι εισροές του από άλλα κόμματα είναι μηδαμινές. Όσο όμως κι αν η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί μία κινούμενη άμμος και οι ανατροπές μέρος του παιχνιδιού, δε μπορεί να παραγνωρίζονται τα ποιοτικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και μόλις το 26% θετική. Ο ΔΗΣΥ φαίνεται διασπασμένος καθώς το 58% έχει θετική γνώμη γι’ αυτόν και το 38% αρνητική. Υψηλά είναι τα ποσοστά αρνητικής γνώμης που λαμβάνει και στα υπόλοιπα κόμματα (το 92% των ΑΚΕΛικών, το 75% των ΔΗΚΟϊκών, το   72% Του ΕΛΑΜ, το   90% της ΕΔΕΚ, το   41% της ΔΗΠΑ και το 78% των Οικολόγων. Εγείρεται συνεπώς το ερώτημα αν μπορεί να ανατραπεί πλήρως το σκηνικό, να βελτιώσει την εικόνα του, έστω κι αν καταφέρει να αυξήσει τη συσπείρωσή του.

Η μεταβλητή Μαυρογιάννη

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι ο τελευταίος που μπήκε στην εκλογική κούρσα, ενώ την περασμένη Τρίτη έκανε στην ουσία την επίσημη εξαγγελία του στην Πλατεία Ελευθερίας. Λαμβάνει το 15,3% με σχετική αύξηση από την δημοσκόπηση του περασμένου Ιουλίου. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει το 63% των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων, όμως δεν κατάφερε ακόμα να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της Εζεκία Παπαϊωάννου ότι μπορεί να έχει εισροές από άλλους χώρους. Σε ο,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία, το 42% έχει αρνητική γνώμη για τον κ. Μαυρογιάννη, το 33% θετική ενώ σημαντικό είναι το 26% που δεν έχει ακόμη σχηματίσει άποψη για τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ. Το 57% των Συναγερμικών τον βλέπει αρνητικά, από το ΑΚΕΛ το 13% τον βλέπουν αρνητικά ενώ εξασφαλίζει το 74% της θετικής γνώμης. Το 53% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων τον βλέπει αρνητικά, το 68% του ΕΛΑΜ, το 55% της ΕΔΕΚ, το 50% της ΔΗΠΑ και το 27% των Οικολόγων. Από τους Οικολόγους αξίζει να σημειωθεί πως τον βλέπει θετικά το 41% που είναι το υψηλότερο ποσοστό θετικού προσίμου που λαμβάνει από άλλο χώρο.

Η παραδοξότητα Χριστοδουλίδη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την άλλη φαίνεται να απολαμβάνει μίας ευρύτερης αποδοχής, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα στο χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ποσοστό 32,3% κατέχει την πρωτιά στη δημοσκόπηση και φαίνεται να κερδίζει το 33.9% των Συναγερμικών ψηφοφόρων, το 17.7% των ΑΚΕΛικών το 64.4% ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων το 24.0% του ΕΛΑΜ το 55.0% της ΕΔΕΚ το 54.5% της ΔΗΠΑ και το 29.7% των Πρασίνων. Έστω κι αν ο ίδιος αποτελούσε μέρος της κυβέρνησης Αναστασιάδη για 9 χρόνια, οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης φαίνεται πως δεν τον ταυτίζουν με αυτήν. Ενδεικτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Λαμβάνει θετική γνώμη από το 52% των ερωτηθέτων, ενώ θετικό πρόσιμο εξασφαλίζει από το 50% των Συναγερμικών, το   40% των ΑΚΕΛικών, το   79% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, το   72% του ΕΛΑΜ, το   70% της ΕΔΕΚ, το 73% της ΔΗΠΑ και το 49% των Οικολόγων.

Το σενάριο των ανατροπών

Το κατά πόσο αυτά τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρητικά λαμβάνει την πιο χαλαρή ψήφο και αυτό ενδέχεται να είναι κάτι το οποίο μπορεί να του στοιχίσει. Το πόσο μπορεί να του στοιχίσει δεδομένου ότι η διαφορά του είναι πολύ μεγάλη από τον δεύτερο, είναι ένα ζήτημα που τυγχάνει διαφόρων ερμηνειών. Σίγουρα δεν μπορεί να αγνοείται ή να παραγνωρίζεται ο παράγοντας του κομματικού μηχανισμού που όταν ξεκινήσει να δουλεύει μπορεί να ανατρέψει δεδομένα. Ενδεικτικό σε αυτό η δημοσκόπηση που διενήργησε τον Οκτώβριο του 2017 για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research η οποία έδειχνε τον Σταύρο Μαλά τρίτο, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να προηγείται 6 μονάδες από τον υποψήφιο που στήριζε το ΑΚΕΛ. Άλλα ήταν βεβαίως τα δεδομένα τότε, ωστόσο τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στον ΔΗΣΥ υποστηρίζουν πως τώρα ξεκίνησαν να δουλεύουν οι μηχανές και το επόμενο διάστημα θα κριθούν πολλά. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη επικεντρωθεί στο να αποδομήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη καθώς παραδέχονται ήδη στο κόμμα τις διαρροές που έχουν προς τον τέως υπουργό Εξωτερικών. Όπως λένε, αν καταφέρουν να ανακόψουν αυτές τις διαρροές τότε το εισιτήριο για τον β’ γύρο είναι δεδομένο. Από πλευράς πάντως του Συναγερμού οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν οι αισιόδοξοι που παρουσιάζουν το παράδειγμα των βουλευτικών εκλογών όπου οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω καθώς ο κομματικός μηχανισμός και ο κομματικός πατριωτισμός δούλεψαν. Υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν πως οι Συναγερμικοί ψηφοφόροι που θα στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη θέλουν να στείλουν μήνυμα στην ηγεσία, χωρίς ωστόσο να γυρίζουν την πλάτη στο κόμμα. Η κύρια ελπίδα τους είναι η χαλαρή ψήφος προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μία ψήφος που όπως λένε μπορεί να μετρά στις δημοσκοπήσεις και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όμως δεν εξαργυρώνεται πάντα στην κάλπη. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουν οι επικρίσεις προς τις πολιτικές του κ. Χριστοδουλίδη, αφενός για να σταματήσουν οι διαρροές Συναγερμικών ψήφων και αφετέρου για να αποδομήσουν την υποψηφιότητά του σε σημείο που η «χαλαρή του ψήφος» δεν θα οδηγηθεί στην κάλπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023