ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 21:03
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Πρόεδρος: Να ληφθούν επιτέλους τα αναγκαία μέτρα ώστε κάποιοι να προσγειωθούν

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κάλεσε ταυτόχρονα το εσωτερικό μέτωπο σε ενότητα, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η λύση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε την Δευτέρα ότι θα πρέπει να γίνουν οι δέουσες παραστάσεις και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε επιτέλους κάποιοι να προσγειωθούν, επισημαίνοντας πως βλέπει μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων, την Τουρκία, να θέτει όρους και προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σε ένα διάλογο σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις μετά την Πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.Ερωτηθείς για τις απαιτήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την πενταμερή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως «αυτό που θέλω να ελπίζω, και πρέπει να είναι και σε γνώση του ΓΓ, είναι επιτέλους κάποια στιγμή να γίνουν οι δέουσες παραστάσεις, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε επιτέλους κάποιοι να προσγειωθούν». Κάλεσε ταυτόχρονα το εσωτερικό μέτωπο σε ενότητα, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος που είναι η λύση του Κυπριακού.

Κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της Ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατάις είπε ότι «το διαχρονικό μήνυμα καταγράφει ότι οσάκις οι Έλληνες ήταν ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε. Πρόσθεσε ότι οι «καταστροφές ήρθαν όταν επικρατούσε η διχόνοια και ο διχασμός. Και αυτή την ώρα, εκείνο που επιβάλλεται μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να ενώσουμε δυνάμεις». Στόχος κοινός, σημείωσε, «δεν είναι άλλος από την επικράτηση του δικαίου, από τη δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα καθ΄αυτό ευρωπαϊκό, λειτουργικό κράτος που να διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και όχι τη μετατροπή του σε προτεκτοράτο της οποιασδήποτε τρίτης δύναμης».Ερωτηθείς ποιές είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντηση που θα έχει στις 25 Νοεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, και αν θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να γίνει πενταμερής διάσκεψη ενόψει του ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις τοποθετούνται μόνο για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ανέκαθεν λεγόταν ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και υπ’ αυτό τον όρο, υπονοείται πάντοτε ότι τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών θα αντιμετωπιστούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων".

"Η διεθνής πτυχή του Κυπριακού που είναι μέρος βεβαίως του κυπριακού προβλήματος και άπτεται των εγγυήσεων, της παρουσίας του κατοχικού στρατού κλπ, αφορά και τις μέχρι σήμερα εγγυήτριες δυνάμεις. Στόχος και επιδίωξη μας είναι να συνεχίσουμε πάνω στην ίδια βάση", ανέφερε.

Παρά ταύτα, σημείωσε, «βλέπω μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων, την Τουρκία, να θέτει όρους και προϋποθέσεις για το κάτω από ποιες συνθήκες θα ήταν δυνατόν να συμμετάσχει σε ένα διάλογο. Αυτό που θέλω να ελπίζω, θα πρέπει να είναι και σε γνώση του Γενικού Γραμματέα, είναι επιτέλους κάποια στιγμή να γίνουν οι δέουσες παραστάσεις, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε επιτέλους κάποιοι να προσγειωθούν».

Έλληνας Υφ. Εθνικής Άμυνας: Ουδείς πρέπει να υποτιμά την ετοιμότητα και ικανότητα μας 

Ουδείς πρέπει να υποτιμά την ετοιμότητα και ικανότητα μας να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα μας όταν τούτο απαιτηθεί, είπε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο κ. Υφυπουργός, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο για την εθνική επέτειο, είπε ότι «σήμερα τιμούμε το έπος του 1940 και τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι στη μάχη αυτή, ανάμεσα στους πολεμιστές της Πίνδου ήταν για μια ακόμα φορά στο διάβα της Ιστορίας πολυάριθμοι Κύπριοι εθελοντές που με το αίμα τους έγραψαν και αυτοί στις σελίδες του έπους του 1940.

Σήμερα τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ:

Πρώτον, η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με νηφαλιότητα. Ουδείς, όμως, να υποτιμά την ετοιμότητα και ικανότητα μας να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα μας όταν τούτο απαιτηθεί. 

Δεύτερον, σε όλους τους αγώνες τους Ελληνισμού, Ελλαδίτες και Έλληνες Κύπριοι είμαστε συναγωνιστές.  Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με απόλυτο συγχρονισμό για την επίτευξη του κύριου εθνικού στόχου που δεν είναι άλλος από την ειρηνική απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου. Από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ