ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Πρόεδρος στην «Κ»: Μίλησα για αποκέντρωση, όχι λύση δύο κρατών στον Τσαβούσογλου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μόνο με καλή προετοιμασία θα γίνει δεύτερη άτυπη διάσκεψη λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο όταν θα συζητηθεί η θετική ατζέντα της Τουρκίας από την Ε.Ε αφήνει ανοικτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην «Κ» σημειώνοντας πως ήδη με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κρατών μελών γνωστοποιεί από τη μία την εκτροπή της Τουρκίας με την αξίωση για λύση κρατών και από την άλλη πως με ανάλογες θέσεις ότι δεν θεωρεί πως μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώνει ότι συνεχίζουν οι σχεδιασμοί στο Βαρώσι, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει πως χρειάζεται καλή προετοιμασία για να γίνει τελικώς η δεύτερη άτυπη διάσκεψη. Κληθείς να σχολιάσει το πώς αντιλαμβάνεται τον τετραγωνισμό του κύκλου που είχε αναφέρει ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την εκτίμηση πως η φράση αυτή έδειχνε την πρόθεση του ΓΓ να εμείνει στην διαδικασία των συνομιλιών. «Αυτό που δεν μπορώ να διανοηθώ είναι ότι ο ΓΓ μπορεί να εισηγηθεί κάτι εκτός των όρων εντολής του. Και βεβαίως δεν ήταν κάποια αναφορά που έκανε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αλλά αργότερα στις δηλώσεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις βρετανικές πρωτοβουλίες χαρακτηρίζοντάς τις μη αποδεκτές και απορριπτέες.
Κληθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο δεν δίνει τα πρακτικά της συνάντησης που είχε με τον Τσαβούσογλου ούτως ώστε να αποσείσει από πάνω του ότι συζήτησε δύο κράτη, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε πως η όλη πολιτεία του διαψεύδει τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσαβούσογλου.
«Ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών σε μερικές τουλάχιστον συνεντεύξεις του όταν ρωτήθηκε τι διαμείφθηκε μεταξύ μας είπε πως του μετέφερα όσα και δημοσίως αναφέρω. Αργότερα είναι που άλλαξε το αφήγημα του. Η συζήτηση περιστράφηκε στις επιλογές που προσφέρονται αλλά και στο τι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις δύο πλευρές».

Κληθείς να σχολιάσει ποια ήταν η δική του θέση σε όλα αυτά επεσήμανε πως ξεκαθάρισε ότι «απορρίπτουμε τα δύο κράτη, που έβαλε ο ίδιος στη συζήτηση. Εκείνο που πρότεινα ήταν την αποκέντρωση εξουσιών. Οι εκ των υστέρων αναφορές του κ. Τσαβουσογλου εμπίπτουν στις μεθόδους προπαγάνδας που μετέρχεται η Τουρκία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ