ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος: Τα μικρά κράτη μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε διεθνή προβλήματα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε ότι και τα μικρά κράτη, όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρο προσανατολισμό, μπορούν να προσφέρουν λύσεις και σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος ο οποίος δέχθηκε την αντιπροσωπεία των φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιτυχή πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα η οποία, ναι, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της, δεν θέλω να υπερβάλλω, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε ευρωπαϊκά, σε διεθνή, σε περιφερειακά προβλήματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι επειδή η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά από τραγωδίες, αυτός ήταν κι ο λόγος που ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία μετά την αντίδραση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση του Οκτωβρίου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σήμερα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορούμε να βιώνουμε ή να δικαιολογούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τέτοιου είδους συμπεριφορές, να βλέπουμε απώλειες άμαχου πληθυσμού», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η πρόταση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στη διεθνή κοινότητα, κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υλοποιηθεί. Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που «σχεδόν έξι μήνες αργότερα, αυτή η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, προσφέροντας την όποια βοήθεια μέχρι στιγμής σε έναν άμαχο πληθυσμό και αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι και τα μικρά κράτη, όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρο προσανατολισμό, μπορούν να προσφέρουν λύσεις και σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

Κατ’ επέκταση, σημείωσε, μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το διεθνές ενδιαφέρον ή η θετική προβολή με αφορμή την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί και ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος που είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου.

«Σε αυτή την προσπάθεια, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος είμαστε ένα. Εργαζόμαστε από κοινού, ειδικότερα μέσα στην κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν πολύ καλά και στην Αθήνα και στη Λευκωσία «ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία».

«Η γεωγραφία καθορίζει εν πολλοίς και την Ιστορία μας. Και είμαστε εδώ, δύο χώρες ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, να λύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν, με κορυφαίο φυσικά και αποτελεί, αν θέλετε και προϋπόθεση για την οποιαδήποτε προσπάθεια για να επικρατήσει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή, την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία των φοιτητών στην Κύπρο, ειδικότερα φέτος που είναι μια χρονιά με σημαντικά ορόσημα για τον τόπο.

Όπως είπε, ειδικότερα για την Κύπρο, το 2024 είναι ένα ιστορικό έτος. Ιστορικό γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπενθυμίζεται σε όλους ότι στην Κύπρο συνεχίζεται η κατοχή, αλλά την ίδια στιγμή να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων. «Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι νιώθει ιδιαίτερα μεγάλη την ευθύνη, γιατί στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 1960 που έγινε ανεξάρτητο κράτος είναι ο πρώτος Πρόεδρος που προέρχομαι από τη γενιά του πολέμου.

«Γεννήθηκα τον Δεκέμβριο του 1973. Γεννήθηκα, μεγάλωσα σε μια κατεχόμενη πατρίδα και δεν πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να δημιουργηθεί η αίσθηση στον οποιονδήποτε, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και γενικότερα στον απανταχού Ελληνισμό, ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα είναι η φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο. Δεν είναι η φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κατοχή, υπάρχουν ακόμη πρόσφυγες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και η επόμενη γενιά όλων αυτών που έζησαν τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας «έχουμε μεγάλη ευθύνη να πράξουμε ό,τι πρέπει, ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Η κατάσταση στο Κυπριακό δεν είναι στατική

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ανησυχία ότι αυτή η κατάσταση στο Κυπριακή δεν είναι στατική, αλλά μέρα με τη μέρα γίνεται χειρότερη.

«Τα τετελεσμένα είναι σαφώς περισσότερα μέρα με τη μέρα και κατ’ επέκταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα θέματα, νέες δυσκολίες, νέες προκλήσεις και «μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον στόχο».

Παράλληλα είπε ότι το 2024,σηματοδοτεί και μια άλλη επέτειο, τα 20 χρόνια από τη σημαντικότερη επιτυχία τούτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι η προσπάθεια για ένταξη ξεκίνησε στην Ελλάδα και από την Ελλάδα  ήταν οι προτροπές έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει αίτηση ένταξης στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και κανείς δεν πίστευε ότι αυτός ο στόχος μπορούσε να επιτευχθεί.

«Και, όμως, το 2004 πετύχαμε, με τη βοήθεια της Ελλάδας, της Βουλής των Ελλήνων, της Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, να γίνουμε κράτος μέλος της ΕΕ. Και αυτό που επιχειρούμε να πράξουμε σήμερα είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που δημιουργούνται από αυτή τη μεγάλη επιτυχία, την ένταξη στην ΕΕ, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι βλέπουν σταδιακά να υπάρχει μια θετική ανταπόκριση από πλευράς της ΕΕ, από πλευράς των εταίρων της Κύπρου στην περιοχή για επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο σημείωσε ότι όπως είχε πει ένα Βρετανός πολιτικός, σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν συμφέροντα και για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να αποδειχθεί  όχι με λόγια αλλά με πράξεις, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα.

Τραγούδησαν την Κύπρο και του ήρωές της οι φοιτητές από την Ελλαδα

Ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας Αχιλλέας Χαλκαδάκης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο τόνισε τη σημασία της αποστολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιείται φέτος για 35η χρονιά.

«Πρόκειται ουσιαστικά όχι μόνο για μία εκπαιδευτική αποστολή αλλά για ένα προσκύνημα στα ιερά χώματα της μεγαλονήσου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει συστήσει μια Ειδική Επιτροπή εδώ και χρόνια η οποία κρατά πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον των μελών του Πανεπιστημίου αλλά και της ελληνικής κοινωνίας το ζήτημα της Κύπρου, με αξιοσημείωτη δραστηριότητα.

Πρόσθεσε ότι κατά τη φετινή αποστολή είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα  στο επιστημονικό συνέδριο για τους ιδρυτικούς μύθους της Κύπρου και τον Όμηρο, που συνδιοργάνωσε η Επιτροπή του Πανεπιστημίου για την Κύπρο μαζί με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού της Ελλάδας, ενώ είπε ότι έχουν στην αποστολή του και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμμετοχή των νεαρών φοιτητών και φοιτητριών στην αποστολή στην Κύπρο και τη σημασία της για αυτούς και είπε ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά που ήρθαν στο Προεδρικό σήμερα, είναι μέλη της χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα μετέφερε τη δέσμευση της διοίκησης του Πανεπιστημίου να συνεχίσουν να προωθούν και να ισχυροποιούν του δεσμούς και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όχι μόνο στο ακαδημαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Χαλκαδάκης προσέφερε στον Πρόεδρο αναμνηστικά δώρα.

Τα μέλη της χορωδίας του Πανεπιστημίου τραγούδησαν στη συνέχεια κυπριακά τραγούδια, αλλά και αγωνιστικά τραγούδια με θέμα την Κύπρο. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι φοιτητές τραγούδησαν στον Πρόεδρο το τραγούδι «Θα πάρω μιαν ανηφοριά» σε στίχους του αγωνιστή-ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Μετά θάνατον κυπριακή υπηκοότητα για τον καθηγητή Παναγιώτη Κοντό

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αποδώσει μετά θάνατον την κυπριακή υπηκοότητα στον Παναγιώτη Κοντό, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 88 ετών.

Ο Παναγιώτης Κοντός, ο οποίος επί σειρά ετών δίδαξε Γλωσσολογία σε 7 τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών εντός και εκτός Φιλοσοφικής Σχολής, υπήρξε ένας εκ των δύο πρωτεργατών του θεσμού των επισκέψεων φοιτητών του Πανεπιστημίου στην Κύπρο εδώ και 35 χρόνια στην Κύπρο.

Με απόφαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κυπριακή Δημοκρατία, την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, θα αποδώσει μετά θάνατον την κυπριακή υπηκοότητα στον εκλιπόντα για την προσφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση