ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: «Δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων για τερματισμό της κατοχής»

Η ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη στο 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο βήμα του 15ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

«[…] δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου.»

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα, από τα βάθη της ιστορίας έως και σήμερα, συμβαδίζει με την τραγική «μοίρα» της Κύπρου, συμπάσχει και στηρίζει, συμπονά και συμπαραστέκεται στον αγώνα μας για την ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής. Της παράνομης τουρκικής κατοχής που φέτος, δυστυχώς, συμπληρώνονται 50 χρόνια. Μια απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, της ευρωπαϊκής Κύπρου».

«Με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που έχω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω για ακόμη μια φορά να επαναλάβω ότι δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δείτε το βίντεο 

Η ομιλία του Προέδρου

Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο ιστορικό Ζάππειο Μέγαρο, για να απευθυνθώ, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ένα τόσο ξεχωριστό κοινό, σε μία τόσο σημαντική χρονική συγκυρία, με αφορμή το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα συνέδριο που συμπίπτει με την προσφορά μισού αιώνα του κόμματος στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος, αλλά και ουσιαστικών παρεμβάσεων για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Ευρώπης.

Θα πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς όλοι εσείς είστε ο βασικός «αιμοδότης» μιας πολιτικής παράταξης που πάντοτε εργαζόταν για την Εθνική Ενότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική παρουσία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστή, άλλωστε, η σπουδαία και βαριά παρακαταθήκη που έχει κληροδοτήσει σε εσάς η Νέα Δημοκρατία, καθώς πάντα συνέδεε τις αρχές και αξίες της, με τις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και τις δομικές πολιτειακές μεταρρυθμίσεις, πάντα προς όφελος του πολίτη. Πάνω απ’ όλα, όμως, η Νέα Δημοκρατία είναι ένας πραγματικός ευρωπαϊκός φορέας, που πάντοτε ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η Νέα Δημοκρατία δικαίως αναγνωρίζεται ως η πολιτική δύναμη που με ανθρωποκεντρική ιδεολογία και αδιαπραγμάτευτες δημοκρατικές αρχές και αξίες, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάκαμψη, τη σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της Ελλάδος. Μέσα από τις απαρέγκλιτες θέσεις και ισχυρές αξίες των πρωτεργατών της, ενσαρκώνοντας το όραμα του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία καθόρισε την πολιτική, την εθνική και την κοινωνική πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Είμαστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε 50 χρόνια από τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχώρησε με την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, που συμπίπτει και με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και τις ριζικές τομές που ακολούθησαν, προκειμένου η χώρα να ορθοποδήσει και να προχωρήσει ακλόνητη και ισχυρή.

Μέσα από την ιστορία της, τις περιόδους που βρισκόταν στην εξουσία, ακόμη και ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, υπό την ηγεσία του αγαπητού Κυριάκου, η Νέα Δημοκρατία συνέβαλε ουσιαστικά, με πράξεις και όχι με λόγια, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην περαιτέρω «κατοχύρωση» της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Ελλάδας, αναβαθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων, σε μια περίοδο σημαντικών διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. 

Την ίδια στιγμή, πριν από 45 χρόνια, σε αυτόν ακριβώς τον χώρο απαράμιλλης ιστορικής κληρονομιάς για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, ο Καραμανλής υπέγραφε τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, κάνοντας το πιο καθοριστικό βήμα, για μια πετυχημένη κοινωνική, πολιτική και οικονομική ευημερία της χώρας, σφραγίζοντας, την ίδια στιγμή, τον ξεκάθαρο ευρωπαϊκό  προσανατολισμό της Ελλάδος.

Στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

«[…] δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη. Με εκσυγχρονισμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανεξαρτησία της Ελλάδος θα κατοχυρωθεί. Και θα είναι σεβαστή από όλους, χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου

Και, όντως, η Ελλάδα, από τα βάθη της ιστορίας έως και σήμερα, συμβαδίζει με την τραγική «μοίρα» της Κύπρου, συμπάσχει και στηρίζει, συμπονά και συμπαραστέκεται στον αγώνα μας για την ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής.  Της παράνομης τουρκικής κατοχής που φέτος, δυστυχώς, συμπληρώνονται 50 χρόνια. Μια απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων που δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, της ευρωπαϊκής Κύπρου.

Με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που έχω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω για ακόμη μια φορά να επαναλάβω ότι δεν θα φεισθώ κόπων και μόχθων για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μου.

Και ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νιώθω σήμερα, για ακόμη μια φορά, την έντονη ανάγκη να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, την Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό και  φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ενεργή και ουσιαστική στήριξη των προσπαθειών μας, πάνω σε μία σταθερή βάση συναντίληψης και ενιαίας στρατηγικής, για τις κοινές μας διεκδικήσεις.

Άλλωστε, οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου, ήταν διαχρονικά άρρηκτοι και ισχυροί, πάντα με επίκεντρο την πρόοδο και την ευημερία των δύο χωρών. Η παρούσα χρονική συγκυρία εκφράζει όμως ακόμη περισσότερο τις κυβερνήσεις μας, καθώς τόσο η Ελληνική, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση, της οποίας έχω τη μεγάλη τιμή να ηγούμαι, υπηρετούν το κοινό όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ασφάλειας και της συνεργασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, με πολλαπλές προκλήσεις, κινδύνους και ευκαιρίες, αλλά και με «αμετροεπείς» δυνάμεις που δεν σταματούν, δυστυχώς, να επιβουλεύονται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία.

Η φετινή χρονιά αποτελεί και ένα άλλο σημαντικό ορόσημο, καθώς σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια εξέλιξη που αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία του κυπριακού λαού, της σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεως της το 1960, που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού, χωρίς τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, χωρίς τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, κάτι για το οποίο θα είμαστε πάντοτε ευγνώμονες.

Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες, μέσα από μια διαρκή και ουσιαστική συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας, όντας στην πράξη βασικοί πυλώνες για την αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων. Και θα συνεχίσουμε την κοινή μας στρατηγική, για πολλά από τα μεγάλα θέματα της Διεθνούς «σκακιέρας», όπως κάνουμε ήδη. Από την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, Ελλάδα και Κύπρος, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αποδεικνύουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν έναν καθοριστικό ρόλο, ως οι εκπρόσωποι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκλογές κομβικής σημασίας για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης, που φέτος αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας. Πολυεπίπεδες προκλήσεις που, πέραν των όσων προανέφερα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, αγγίζουν θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και της Νέας Γενιάς. Προκλήσεις όπως η ακρίβεια, οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τόσες άλλες που μόνο μέσα από μια ισχυρή Ευρώπη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

Και οι προκλήσεις, Φίλες και Φίλοι, όπως εξάλλου και οι ευκαιρίες, απαιτούν ικανές ηγεσίες.

Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλώνω για ακόμη μια φορά δημόσια, και από αυτό το βήμα, ότι πιστεύουμε στις ηγετικές ικανότητες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της φίλης Ούρσουλας, και τη συγχαίρουμε για την πετυχημένη της θητεία. Την εμπιστευόμαστε να ηγηθεί και πάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μας ενώνουν πολλά, μας ενώνουν κοινοί αγώνες, μας ενώνει η ιστορία μας, μα πάνω από όλα μάς ενώνει το μέλλον. Αταλάντευτα προσηλωμένοι σε κοινές αρχές και αξίες, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τους κοινούς εθνικούς στόχους. Αυτό επιβάλλει η ένδοξη ιστορία μας, αυτό επιτάσσει το υψηλό μας καθήκον προς τις μελλοντικές γενεές.

Και να είστε σίγουροι, με τον Κυριάκο στο πηδάλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πετύχουμε όλους μας τους στόχους. 

Συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «μετά τη λήξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «μετά το γεύμα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει κατ'ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βασικό θέμα συζήτησης τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών των τελευταίων ημερών, από τον Λίβανο, και συγκεκριμένους τρόπους αποτροπής του εν λόγω φαινομένου μέσω της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση