ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο Οδυσσέας

Επικρατέστερο ενδεχόμενο να ζητηθεί η παραπομπή του για ανάρμοστη συμπεριφορά - η έκθεση για τα διαβατήρια η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αντίδραση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου της στην δημοσιοποίηση ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το θέμα του επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων δημιουργεί νέα δεδομένα στο συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργεί κατά καιρούς ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Η αναφορά του Κυριάκου Κόσιου σε αυστηρό ύφος «πως η ανοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης στον λαϊκισμό και την πολιτικοποίηση ενός ανεξάρτητου θεσμού δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί» δεν αποτελεί μια ακόμα, από τις αρκετές το τελευταίο διάστημα προειδοποιήσεις προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν από το περασμένο Σάββατο, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση φαίνεται να πήρε την απόφαση να τερματίσει την κατάσταση που δημιουργείται με τη συμπροφορά του Γενικού Ελεγκτή στην ενάσκηση των καθηκόντων του. Κάτι που αποκαλύπτεται και από τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Γενικός ελεγκτής για πολλοστή φορά παραβιάζει το Σύνταγμα, «περιφρονεί και υποσκάπτει άλλους θεσμούς, και η εν γένει ανάρμοστη συμπεριφορά του πλήττει το κύρος, την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία του θεσμού, που κλήθηκε να υπηρετήσει».

Ο κύβος ερρίφθη

Στην κυβέρνηση το Σάββατο το βράδυ, λέει το πολιτικό παρασκήνιο, το κλίμα κατά του Γενικού Ελεγκτή ήταν βαρύ. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, συνηγορούν πως το επόμενο διάστημα το όλο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί θα κορυφωθεί. Τουτέστιν η ιστορία με τον Γενικό Ελεγκτή θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με το αιτιολογικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς και της παύσης του. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» πως όποιες ενστάσεις υπήρχαν για αποφυγή μετωπικής σύγκρουσης με τον Γενικό Ελεγκτή έχουν εξαλειφθεί. Η επικρατούσα άποψη που κυριαρχεί αυτή την περίοδο στα ψηλά κυβερνητικά δώματα, είναι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ομαλοποίησης της κατάστασης και πως με την δημοσιοποίηση της έκθεσης επιβεβαιώνονται οι απόψεις εκείνες για πολιτικά κίνητρα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Επίσης στην κυβέρνηση θεωρούν πως οι εκτός ορίων παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή έχουν στοιχήσει στο δημόσιο. Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως να επιδράσει καταλυτικά στις αποφάσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, είναι το αποτύπωμα της δραστηριότητας Μιχαηλίδη σε μια διαδικασία της Νομικής Υπηρεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, πως «η οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση που αφορά ζητήματα που εμπίπτουν στην ευρεία δικαιοδοσία της Ερευνητικής Επιτροπής για μελέτη των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά αντίθετα το παραβλάπτει και ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πλήρη αξιοποίηση του Πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής» απηχεί τις ανησυχίες οι οποίες εκφράζονται για τις έρευνες της επιτροπής που έχει διοριστεί από τον ίδιο.

Το υπόβαθρο

Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως με τα δεδομένα που υπάρχουν, έχει δημιουργηθεί το νομικό υπόβαθρο το οποίο απαιτείται προκειμένου η κυβέρνηση μέσω του Γενικού Εισαγγελέα να υποβάλει αίτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα εξετάσει και θα αποφανθεί αν στοιχειοθετείται θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς από πλευράς Οδυσσέα Μιχαηλίδη που να δικαιολογεί την παύση του. Νομικοί κύκλοι υποδεικνύουν πως αυτά τα οποία θα τύχουν προσεχτικής μελέτης, εάν και εφόσον υπάρξει αίτημα από την κυβέρνηση προς τη Νομική Υπηρεσία, είναι πρώτον η αδυναμία να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του και δεύτερον το κατά πόσο η συμπεριφορά του δεν έχει το στοιχείο της αντικειμενικότητας και σεβασμού απέναντι σε άλλους θεσμούς.

Η διαδικασία

Εάν και εφόσον αποφασισθεί από την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην κατάσταση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με τον Γενικό Ελεγκτή, σε μια τέτοια περίπτωση η εκκίνηση θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη βάση του πλαισίου των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο αίτησης στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο με πλήρη σύνθεση, θα ακούσει και θα αποφασίσει επί του αιτήματος ανάρμοστης συμπεριφοράς του Γενικού Ελεγκτή και παύσης του.

Το παρελθόν

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης για το τι μέλει γενέσθαι με τον Γενικό Ελεγκτή, ήταν οι βολές - πριν το καλοκαίρι – του Νίκου Αναστασιάδη κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εν είδει προειδοποίησης. Ωστόσο ο Γενικός Ελεγκτής τα τελευταία χρόνια τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και για τους δημόσιους καυγάδες του με Υπουργούς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Ανδρέα Παράσχου στην έντυπη έκδοση της «Κ». Από το ρεπορτάζ αναδεικνύεται πως με βάση τα όσα είπαν Σωκράτης Χάσικος και αναπληρωτής διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, στα χρόνια των συγκεκριμένων προσφορών Ελεγκτική Υπηρεσία καθώς και Γενικό Λογιστήριο έκαναν πλάτη στη CYPRA. «Όταν μιλούμε για ‘πλάτες’ προς τη CYPRA και τη Γενική Λογίστρια, αυτές ήταν πρωτίστως ‘πλάτες’ της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το θέμα της εγγυητικής που ‘ανακάλυψε’ ο Γενικός Ελεγκτής κάποια χρόνια μετά, είναι τρανταχτή απόδειξη της ‘πλάτης’. Η χθεσινή απαίτηση του ΓΕ για πειθαρχική έρευνα εναντίον της ΓΛ δεν πείθει κανένα ούτε δικαιολογεί την μέχρι χθες συμπεριφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μέσα από την ιστορία, τόσο του Σφαγείου Κοφίνου, όσο και της περιβόητης προσφοράς για τη διαχείριση των ζωικών προϊόντων την οποία ανέλαβε η θυγατρική της CYPRA LTD, CYPRA BIOENERGY LTD, είναι πέρα από εμφανές ότι υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια μία άνευ προηγουμένου στήριξη από την ΕΥ προς την εταιρία CYPRA, ιδιοκτησίας του συζύγου της ΓΛ» είπε ενώπιον της Βουλής ο Σωκράτης Χάσικος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση