ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:24
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Προς συζήτηση οι αποφάσεις του Συνόδου Κορυφής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την Πέμπτη τα μέλη θα επικοινωνήσουν με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής Charles Michel και Ursula von der Leyen

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-21 Ιουλίου με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής Charles Michel και Ursula von der Leyen την Πέμπτη από τις 09:30. Όπως ανακοινώθηκε, για την ολοκλήρωση της έκτακτης συζήτησης ολομέλειας, που έχει προγραμματιστεί από τις 9:30 έως τις 12:30, οι ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν την ίδια ημέρα ψήφισμα σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), ένα σύστημα ιδίων πόρων και ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli δήλωσε ότι «ανησυχούμε για ένα μέλλον όπου θα χαθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η κοινοτική μέθοδος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθορίσει τις προτεραιότητές του και αναμένει να τηρηθούν. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μεσοπρόθεσμα, όπως η Πράσινη Συμφωνία, η ψηφιοποίηση, η οικονομική ανθεκτικότητα και η καταπολέμηση των ανισοτήτων».

«Απαιτούνται νέοι ίδιοι πόροι αμέσως. Χρειαζόμαστε επίσης μέτρα για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει τον τερματισμό των εκπτώσεων. Εάν οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται επαρκώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του. Το COVID-19 είναι ακόμα εδώ και βλέπουμε νέα κρούσματα στην Ευρώπη. Περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα και θαρραλέα», ανέφερε.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του κοινού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της Συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους».

Σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του Αντιπροέδρου, το τελικό κείμενο του κοινού ψηφίσματος περιλαμβάνει 27 σημεία και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην αυριανή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των πιο σημαντικών σημείων του ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του Αντιπρόεδρου είναι ότι:

- Δεν αποδέχεται τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ασκεί έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές που περιλαμβάνονται.

- Εκφράζει τη λύπη του για τις τεράστιες περικοπές των επιχορηγήσεων και την επιδείνωση της αναλογίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων.

- Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η αποκλειστική προσκόλληση σε εθνικά συμφέροντα και θέσεις θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη κοινών λύσεων γενικού συμφέροντος.

- Ζητά ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή νέων ίδιων πόρων.

- Ζητά την κατάργηση όλων των επιστροφών (rebates) και των εκπτώσεων το συντομότερο δυνατό.

- Ζητά ένα νομικά δεσμευτικό στόχο για τις δαπάνες που θα σχετίζεται κατά 30% με το κλίμα καθώς και έναν που θα σχετίζεται κατά 10% με τη βιοποικιλότητα.

- Υποστηρίζει σθεναρά των εισαγωγή υποχρεώσεων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και των επιπτώσεων στο φύλο.

- Απαιτεί μια νομικά δεσμευτική μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

- Εκφράζει την έντονη λύπη του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ζητά τη θέσπιση μηχανισμού για το κράτος δικαίου.

- Υπερασπίζεται το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου ως αρμόδια σε όλα τα επίπεδα αρχή για τον προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ