ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:40
12°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Πρώτη ώθηση για επιστροφή στο διάλογο για Κυπριακό

Newsroom K

Επιδίωξη της ε/κ πλευράς ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων

Συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με το περιεχόμενο των όρων αναφοράς κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άτυπη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Επιδίωξη της ε/κ πλευράς ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπογραμμίζει στον Τ/κ ηγέτη τη σημασία της δημιουργίας κατάλληλου κλίματος πριν καθίσουν οι πλευρές ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην άτυπη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με τους όρους αναφοράς

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση της Παρασκευής, καθώς παρά τις διαφωνίες και διαφορές που καταγράφονται, υπάρχει δίαυλος συνεννόησης, ενώ από την πλευρά του κ. Ακιντζί φαίνεται πως υπάρχει θέληση να συνεχιστεί η πορεία προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αν και δεν έγινε διαπραγμάτευση το πρωί της Παρασκευής, στην άτυπη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με τους όρους αναφοράς, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία. Συγκεκριμένα, είπε στον Τ/κ ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, καθώς και στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.

Διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες που φαίνεται να υπάρχουν, μπορούν, σύμφωνα με την ε/κ πλευρά, να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατύπωσε την πρόταση για ενημέρωση του Τ/κ ηγέτη σε σχέση με τα θέματα του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε παράλληλα στον κ. Ακιντζί ότι είναι διατεθειμένος να δοθούν από την ε/κ πλευρά πρόσθετες διασφαλίσεις, προκειμένου να καθησυχαστούν ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, όπως ανέφερε και σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019.

Πρόθυμη η τ/κ πλευρά να συζητήσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Για ειλικρινή συζήτηση έκανε λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν είπε ότι η κ. Λουτ, αναμένεται στα τέλη του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, για να ξεκαθαρίσει το θέμα των όρων αναφοράς «Αυτό το εγχείρημα επείγει και δείχνει ότι από τώρα και στο εξής η διαδικασία στο Κυπριακό δεν θα είναι δίχως τερματικό σταθμό» σημειώνει.

Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες στα βασικά κεφάλαια τα οποία θα ξεκαθαρίσουν με την άφιξη της κ. Λουτ στην τριμερή διάσκεψη. ο κ. Ακιντζί τόνισε χαρακτηριστικά: «Με βάση το αποτέλεσμα των εργασιών της κ. Λουτ θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, με βάση το αποτέλεσμα της τριμερούς διάσκεψης, θα έρθει στο προσκήνιο η άτυπη πενταμερής διάσκεψη. Η Τουρκία επιθυμεί αυτήν τη διάσκεψη».

Συνοψίζοντας τη συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης είπε: «Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες. Ωστόσο, μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου καταβάλλουμε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Με την υποστήριξη της κ. Λουτ οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα στο πεδίο των ορών αναφοράς».

Τα ΜΟΕ

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Πρόεδρος επανέφερε την πρότασή του για κατάλογο με 21 ΜΟΕ, ενώ πρόταξε το ζήτημα της Αμμοχώστου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πρότασης για δημιουργία μιας επιτροπής υπό τα ΗΕ. Όσον αφορά το τελευταίο, ο Πρόεδρος ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του, βάσει της οποίας δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των περιουσιακών δικαιωμάτων στα Βαρώσια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ