ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΒ: Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει συμβάσεις κατοχύρωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κ. Δημητρίου σημειώνει ότι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να παραμένουν κενό γράμμα

ΚΥΠΕ

Είναι αναγκαίο να τηρούνται και να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις που κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσα στις χώρες που οφείλουν να το πράξουν είναι και η Τουρκία, είπε το Σάββατο η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στον χαιρετισμό της στην ημερίδα «Ανθρώπινα δικαιώματα: Οι επιπτώσεις της μη εφαρμογής τους στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο «Νεάπολις Πάφος».

Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους της κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, Νίκος Κέττηρος.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε επίσης ότι αυτά τα δεδομένα δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση «τις δικές μας υποχρεώσεις ως Πολιτεία». Είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θέτει το ζήτημα ψηλά στις προτεραιότητές της και στηρίζει με κάθε τρόπο, τόσο τις προσπάθειες των οικογενειών των αγνοουμένων, όσο και το πολύτιμο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, η οποία με επιστημονική επάρκεια διεκπεραιώνει την ανάκτηση, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων όλων των ανθρώπων που αγνοούνται από τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964 και από την τουρκική εισβολή του 1974.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρει ότι το ζήτημα των αγνοουμένων, «παραμένει ανοικτή πληγή για την Κύπρο». «Πρόκειται για ένα αμιγώς ανθρωπιστικό θέμα που αγγίζει τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το δικαίωμα για διακρίβωση της τύχης ανθρωπίνων ζωών και των οικογενειών τους να γνωρίζουν τι απέγιναν οι δικοί τους και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι αυτοί δε βρίσκονται πια στη ζωή, να μπορέσουν να τους αποχαιρετίσουν», αναφέρει.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στη Μέση Ανατολή που έφερε η απρόκλητη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, όπου απήχθησαν άμαχοι των οποίων η τύχη συνεχίζει να αγνοείται, μας υπενθυμίζουν ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν γνωρίζει εθνικότητα ή θρησκεία κι ότι ο ανθρώπινος πόνος εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε γλώσσα», προσθέτει.

Ως θέμα αρχής, αναφέρει, η βίαιη εξαφάνιση προσώπων αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σημειώνει ότι, η περίπτωση των αγνοουμένων της Κύπρου έχει εξεταστεί από Διεθνείς Οργανισμούς, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «που έχουν διαπιστώσει συνεχιζόμενες παραβιάσεις του δικαιώματος της ζωής, του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, ενώ σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους συγγενείς των αγνοουμένων, η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων έχει χαρακτηριστεί ως απάνθρωπη μεταχείριση». «Η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων», αναφέρει στο χαιρετισμό της η κ. Δημητρίου, σημειώνοντας πως, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να αρνείται να δώσει στοιχεία για τη διακρίβωση της τύχης τους, ή αποζημιώσεις, αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες της, σε αντίθεση με τα όσα επιτάσσουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Η κ. Δημητρίου σημειώνει ότι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να παραμένουν κενό γράμμα. «Είναι αναγκαίο να τηρούνται και να εφαρμόζονται οι διεθνείς συμβάσεις που τα κατοχυρώνουν», είπε, προσθέτοντας πως, μέσα στις χώρες που οφείλουν να το πράξουν είναι και η Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  Τουρκία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση