ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς άνοιξε υπόθεση «Νιαζί» ο ΔΗΣΥ

Στην Πινδάρου απέφευγαν να προσωποποιήσουν την κατάσταση δεδομένης και της σχέσης Κιζίλγιουρεκ-Κληρίδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο επίκεντρο του προεκλογικού βρέθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρεκ, με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να ανταλλάζουν πυρά γύρω από την υποψηφιότητά του και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Η αρχή

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, κατά την οποία, χωρίς να κατονομάσει βεβαίως τον κ. Κιζίλγιουρεκ, άφησε αιχμές, πως το ΑΚΕΛ σε μία προσπάθεια να αλιεύσει τ/κ ψήφους, άλλα υπόσχεται προεκλογικά στις ελεύθερες περιοχές και άλλα στα Κατεχόμενα.

Αν και ο κ. Νεοφύτου απευθυνόταν στο ΑΚΕΛ, στον ΔΗΣΥ, στελέχη διέρρεαν εδώ και κάποιες μέρες πως ο Τ/κ ακαδημαϊκός άλλα υπόσχεται στους Τ/κ στον προεκλογικό που κάνει στα Κατεχόμενα και άλλα στις ελεύθερες περιοχές. Υποσχέσεις που όπως έλεγαν ενδεχομένως να έδιναν την αίσθηση σε Τ/κ πως αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος.

Ενδεικτικά τα ερωτήματα που έθεσε επίσημα στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβαν συναγερμικά στελέχη τις τελευταίες μέρες και βεβαίως σιγόνταρε ο Πρόεδρος με τις «δανεικές ψήφους». Ο ΔΗΣΥ ήγειρε το ερώτημα, κατά πόσο δηλαδή το κόμμα της Αριστεράς, υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή αυτό που στην πραγματικότητα θα πετύχει θα είναι την εκπροσώπηση είτε της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας – ως κοινότητας – στο Ευρωκοινοβούλιο την άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος, αλλά και αν υπόσχεται στους Τ/κ ότι, με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα εισάγει την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης.

Δεν ήθελαν να προσωποποιήσουν

Στόχος βεβαίως της Πινδάρου δεν ήταν να γίνουν οι όποιες προσωπικές επιθέσεις προς τον κ. Κιζίλγιουρεκ καθώς υπάρχει η αίσθηση πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να γυρίσει εναντίον του ΔΗΣΥ. Και αυτό γιατί ο Τ/κ ακαδημαϊκός, είχε πολύ στενή σχέση με τον Γλαύκο Κληρίδη (είναι άλλωστε ο συγγραφέας του «Γλαύκος Κληρίδης: Η πορεία μιας χώρας») αλλά και παλαιότερος σύμβουλος του Νίκου Αναστασιάδη. Τυγχάνει μάλιστα στήριξης μίας μεγάλης μερίδας των Συναγερμικών. Ήταν μία κίνηση που στόχο είχε να μειώσει τις διαρροές των φιλελεύθερων-προοδευτικών συναγερμικών προς τον κ. Κιζίλγιουρεκ, αλλά και να συσπειρώσει το κυβερνών κόμμα στην εκλογική μάχη. Συσπείρωση που μέχρι τώρα δεν επιτυγχάνεται,όχι μόνο με την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ αλλά και γιατί είτε κάποιοι επιλέγουν το ΕΛΑΜ, άλλοι το ΔΗΚΟ δια της υποψηφιότητας της Ελένης Θεοχάρους είτε άλλοι την αποχή. Δεν θα πρέπει να αγνοείται βεβαίως και το ποσοστό των Τ/κ που θα προσέλθει στην κάλπη το οποίος δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα. Υπενθυμίζεται πως φτάνουν τις 80.000 εκείνοι που έχουν εκδόσει ταυτότητα και έχουν επικαιροποιήσει την διεύθυνσή τους, όπως απαιτείται για την προσέλευσή τους στην κάλπη. 

Πυροδότησε το κλίμα η Σταύρου

Το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα έχει αποτέλεσμα για τον ΔΗΣΥ είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενισχύθηκαν οι αντιδράσεις που θέλουν τον ΔΗΣΥ να μεταλλάσσεται λόγω εκλογών και να ακολουθεί πιο σκληρή στάση σε μία προσπάθεια να μειώσει τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ. Στις εν λόγω αντιδράσεις βεβαίως, καίριο ρόλο έπαιξε η ανάρτηση της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου αναφερόμενη στον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Η έγκριση της Τουρκίας

«Ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν θα αποτολμούσε ποτέ να αναλάβει την πρωτοβουλία να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, αν δεν είχε την έγκριση της επίσημης Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο εκλογής του «έχει θορυβήσει και κάποιους από τους Έλληνες συνυποψηφίους του Τουρκοκύπριου, οι οποίοι κατέληξαν να διεκδικούν και αυτοί μερίδιο από τις ψήφους των Τούρκων και Τουρκοκύπριων. Κατάντημα!!». Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως «ο Τουρκοκύπριος υποψήφιος του ΑΚΕΛ, εάν εκλεγεί, θα είναι, ίσως, κάποια μέρα και εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Κύπρο ως Κατοχικός Ηγέτης».

Στον ΔΗΣΥ επισημαίνουν πως η κίνηση της Ελένης Σταύρου έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα με την ανάρτησή της και πως στόχος είναι να επιμένουν στα ερωτήματά τους. Όχι προς τον κ. Κιζίλγιουρεκ αλλά προς το ΑΚΕΛ. Υπάρχουν βεβαίως και οι Συναγερμικοί κύκλοι που θεωρούν πως ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η συζήτηση θα γυρίσει εναντίον του κόμματος, κρατώντας τα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα τη μετριοπαθή τάση του κόμματος μακριά από την κάλπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X