ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:08
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ρόλο ηγέτη έδωσε στην Ελλάδα ο Γουές Μίτσελ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου

Την ανάγκη στήριξης της Κύπρου της Ελλάδας αλλά και του Ισραήλ από της ΗΠΑ, ανέδειξε ένα μέρος της παρουσίασης του τέως Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Ο εκ των βασικών αρχιτεκτόνων της νέας αμερικανικής πολιτικής για την ανατολική Μεσόγειο, στην παρουσία του με θέμα « η Aνατολική Μεσόγειος στην εποχή του διεθνούς ανταγωνισμού» μεταξύ άλλων επικεντρώθηκε στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, κατατάσσοντας την Κύπρο και την Ελλάδα σε περίοπτη θέση.

Περιγράφοντας το διακύβευμα της περιοχής, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οικονομικής ανάπτυξης Κύπρου και Ελλάδας, στοιχεία που όπως τόνισε θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην περιοχή. Περιγράφοντας τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την αμερικάνικη διπλωματία, ο τέως κυβερνητικός αξιωματούχους αναφέρθηκε σε τρείς παράγοντες:

Χαρακτήρισε θετική τη στάση της Ε.Ε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ είπε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι πρέπει για να σταματήσει οι Τουρκία τις ενέργειες της στην περιοχή

-Η Ελλάδα θα πρέπει να εξελιχθεί σε ηγέτη στην περιοχή.
-Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στις τριμερείς συνεργασίας 3+1.
-Σταθεροποίηση δεσμών ΗΠΑ με Τουρκία υπό το πρίσμα πως η χώρα είναι παλιός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
-Ανάγκη για δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επενδύσεις.
Αναφερόμενος στο στρατηγικό πλαίσιο που παρουσίασε είπε πως αυτό δεν είναι καινούργιο, πλην όμως στόχο έχει τη στήριξη συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Για Κύπρο

Σε αρκετά σημεία της παρουσίασής του ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου. Επικαλούμενος το ταξίδι του στην Κύπρο με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών και την ενημέρωση που είχε για τους ενεργειακούς πόρους, είπε πως η τακτική της Τουρκίας στην περιοχή δημιουργεί εμπόδια στο πολιτικό ζήτημα.

Εδώ ο κ. Μίτσελ υποστήριξε πως οι ενεργειακοί πόρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Την Κύπρο, επισήμανε, πως οι ΗΠΑ την αντιμετωπίζουν όπως και τις άλλες χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε θετική τη στάση της Ε.Ε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ κλείνοντας το συγκεκριμένο κεφάλαιο είπε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι πρέπει για να σταματήσει οι Τουρκία τις ενέργειες της στην περιοχή.

Για Τουρκία

Οι αναφορές του κ. Μίτσελ στην Τουρκία έκλεισαν με την αναγκαιότητα όπως η ίδια η Τουρκία να αποφασίσει που είναι. Ο Αμερικανός τέως κυβερνητικός αξιωματούχους αναφέρθηκε στο προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή αλλά και στην Συρία. Ειδικά για την εισβολή ο κ. Μίτσελ την απέδωσε σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Για Ελλάδα

Εκτός από τις αναφορές για το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή η οποία όπως είπε είναι το τελευταίο σημείο της Δύσης, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην απόφαση συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως για την Ελλάδα ήταν μια δύσκολη συναισθηματικά απόφαση. Ο κ. Μίτσελ εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόσφατη της Ε.Ε ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία. Είμαι απογοητευμένος είπε ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ

Αναλύοντας τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία και αφού ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά εκ μέρους της Ουάσιγκτον, ο κ. Μίτσελ είπε πως αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα του, είναι ο ISIS θεωρώντας πως οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από την περιοχή. Την ίδια ώρα προέτρεψε πως πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη προσοχή σε Ρωσία και Κίνα χώρες οι οποίες, όπως είπε, επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή. Για τη Ρωσία τόνισε το ενδιαφέρον της στους διαδρόμους προς τη Μέση Ανατολή αλλά και το ΦΑ της ανατολικής Μεσογείου, για τη δε Κίνα την επέκτασή της μέσω επενδύσεων σε Μάλτα και Ελλάδα. Η παρουσίαση του κ. Μίτσελ πραγματοποιήθηκε στο δείπνο του Economist οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται την Τρίτη για δεύτερη μέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  ΑΟΖ  |  Τουρκία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ