ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:08
32°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας-Αθηνών για τουρκικές προκλήσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αρχής γενομένης από την τριμερή του Καΐρου και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Με την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στον απόηχο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα Κύπρος και Ελλάδα καθόρισαν τα επόμενα κοινά βήματα απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Η προσοχή των δυο χωρών στρέφεται στο διπλωματικό επίπεδο σε μια προσπάθεια ανακοπής της τουρκικής πραβατικότητας. Οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας στην δίωρη συνάντηση που είχαν εξέτασαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και χάραξαν τα επόμενα βήματα. Βασικό εργαλείο των προσπαθειών που καταβάλλονται αποτελεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 14 Οκτωβρίου. Εκεί Κύπρος και Ελλάδα θα επιδιώξουν την εκ νέου καταδίκη της Άγκυρας με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Η συνάντηση στο ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του όσο και στις διευρυμένες επαφές δυο ήταν τα θέματα της ατζέντας. Πρώτον οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και δεύτερον οι ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό. Στο πρώτο θέμα τα μέτρα που λαμβάνονται κινούνται σε πολιτικό διπλωματικό και νομικό επίπεδο. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης κάποια μέτρα έχουν ληφθεί. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Στο δεύτερο ζήτημα αυτό του Κυπριακού το ζητούμενο των επαφών ήταν πως μέσα από την ξεκάθαρη θέση του Γ.Γ των ΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου συντονίζονται οι ενέργειες των δυο χωρών.

Η Κύπρος δεν είναι μόνη της

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία διαβεβαίωσε πως η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέκρινε την Άγκυρα η οποία συνεχίζει να αγνοεί τις διεθνείς επικρίσεις που δέχεται επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική των κανονιοφόρων έχει παρέλθει. Έδειξε στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα τεθούν και πάλι οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. Αναφορικά με το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανέναρξη του διαλόγου ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε πως η στάση της Τουρκίας δεν θα κάμψει τη βούληση και τις προσπάθειες για επίλυση του του πολιτικού προβλήματος. Ερωτηθείς ο Έλληνας ΥΠΕΞ για τη θέση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πενταμερούς διάσκεψης, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του».

Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ