ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε Γενικό Ελεγκτή, ΚΤ και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο πάει η Βουλή για τα δάνεια σε ΠΕΠ

Παράλληλα θα προχωρήσει και η διαδικασία ανάθεσης σε εξειδικευμένο οίκο της διεξαγωγής έρευνας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

ΚΥΠΕ

Στον Γενικό Ελεγκτή, στην Κεντρική Τράπεζα και στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο θα απευθυνθεί η Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια ΠΕΠ για να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με ευνοϊκή μεταχείριση δανείων ΠΕΠ, με τους τρεις κρατικούς θεσμούς να επικεντρώνονται, στο πλαίσιο της έρευνας τους, στον συνεργατισμό, στα συστημικά και μη συστημικά πιστωτικά ιδρύματα και στη λίστα Γιωρκάτζη, αντίστοιχα.

Μιλώντας κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής, ανέφερε ότι παράλληλα με την έρευνα που θα ζητηθεί να διεξάγουν οι τρεις κρατικοί θεσμοί, θα προχωρήσει και η διαδικασία ανάθεσης σε εξειδικευμένο οίκο της διεξαγωγής έρευνας, ανεξάρτητα της λειτουργίας της Επιτροπής, η οποία έχει ως στόχο να ολοκληρώσει τη δική της έρευνα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ετοίμασε επιστολή και θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία με την οποία θα ζητεί να ενημερωθεί σε σχέση με τις έρευνες που έχει διεξάγει ή που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατά πόσον θα εξετάσει το ενδεχόμενο μη νόμιμης συγκέντρωσης στοιχείων για τη λίστα Γιωρκάτζη.

Η έρευνα της Επιτροπής για δάνεια ΠΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, θα καλύψει διαγραφές δανείων, προνομιακά δάνεια, ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους, εκποιήσεις και πωλήσεις πακέτων δανείων.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα εξετάσει ενδεχόμενη διαπλοκή ΠΕΠ με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ιδιαίτερα υψηλόβαθμων ΠΕΠ και ειδικότερα εν ενεργεία βουλευτών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα καλέσει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να παρευρεθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητηθεί μεταξύ άλλων, ο αριθμός των ΠΕΠ που πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας για δάνεια τους στον Συνεργατισμό και τα οποία έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

Σε σχέση με τη λίστα Γιωργκάτζη, ο κ. Συλλούρης ζήτησε από τις τράπεζες να ενημερώσουν την Επιτροπή τι στοιχεία τους ζητήθηκε να αποστείλουν στην τέως Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και τι απέστειλαν τελικά.

Στο ερώτημα του κ. Συλλούρη κατά πόσον η ΚΤ μπορεί να προσκομίσει στοιχεία στην Επιτροπή, ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε «ό,τι στοιχεία μας ζητήσετε με βάση το νόμο και τις αρμοδιότητες μας θα τα μαζέψουμε», ενώ σημείωσε πως η Επιτροπή μπορεί να απευθυνθεί και απευθείας στις τράπεζες αλλά και μέσω της ΚΤ.

Αν έρθετε με τη λίστα θα ενεργήσουμε άμεσα και είμαι σίγουρος ότι οι τράπεζες θα ανταποκριθούν και δήλωσαν ήδη εδώ την διάθεση να το πράξουν, πρόσθεσε.

Κληθείς από τον κ. Συλλούρη να αναφέρει κατά πόσον μπορεί να διεξάγει έρευνα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε ότι ο Φορέας και ο ίδιος ο Επίτροπος ήταν και παραμένουν πάντα στη διάθεση της Βουλής και πρόσθεσε ότι «είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε κάθε αίτημα το οποίο γίνεται, νοουμένου ότι αυτό υποβάλλεται μέσα από τα πλαίσια των προδιαγραφών του νόμου».

Ανέφερε ότι έτυχε στο παρελθόν να επιληφθεί υποθέσεων ΠΕΠ που υπεβλήθησαν στο γραφείο του βάσει της νενομισμένης διαδικασίας και υπό την μορφή νόμιμων παραπόνων και πρόσθεσε ότι το ίδιο είναι διατεθειμένος να πράξει «εάν κάποιοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν διαφορά με κάποιαν χρηματοοικονομική επιχείρηση, μπορούν να υποβάλουν παράπονο, το οποίο θα εξεταστεί μέσα στα πλαίσια του νόμου ενδελεχώς και θα εκδοθεί σχετική απόφαση».

Επίσης, ανέφερε ότι «ένας εξωτερικός οίκος με ειδίκευση σε αυτά τα θέματα θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα και πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων».

Αναφορικά με ενδεχόμενη διαγραφή δανείων ΠΕΠ, ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου είπε ότι το κάθε δάνειο θα πρέπει να εξεταστεί σε σχέση με την πολιτική της κάθε τράπεζας την τότε χρονική περίοδο και πρόσθεσε ότι «η διαγραφή είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία και εξαρτάται ανά περίπτωση να δικαιολογείτο ή όχι ή αν υπήρχε ευνοϊκή μεταχείριση».

Ανέφερε ότι στις οδηγίες της ΚΤ αναφέρεται ότι «είναι το τελευταίο εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσει μια τράπεζα όταν εξετάζει αναδιάρθρωση δανείου και μετά πρέπει η ίδια η τράπεζα να διασφαλίσει ότι τη συμφέρει περισσότερο από άλλες επιλογές».

Σε άλλο σημείο ο κ. Ηροδότου είπε ότι «η ΚΤ κάνει τη δουλειά της, είναι ανεξάρτητος φορέας και είναι μέλος του ευρωσυστήματος», προσθέτοντας ότι υπάρχει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός που εξετάζει τα συστημικά ιδρύματα και με τον οποίο συνεργάζεται η ΚΤ για τα λιγότερα σημαντικά ιδρύματα.

Ανέφερε ότι από τότε που ανέλαβε Διοικητής της ΚΤ, «δεν τίθεται θέμα για τον τρόπο που λειτουργεί και κάνει τους ελέγχους της η ΚΤ της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι η ΚΤ έχει πρόγραμμα με σειρά επιθεωρήσεων στις τράπεζες

«Κοιτάζουμε διάφορα θέματα ακόμη και τα διαβατήρια που βγαίνουν στην επικαιρότητα και ανάλογα με τα ευρήματα εφαρμόζουμε τις διαδικασίες που μπορεί να είναι από υποδείξεις μέχρι και πέναλτι», υπογράμμισε.

Ο Εκπρόσωπος της ΚΤ Κλεάνθης Ιωαννίδης είπε ότι η ΚΤ λαμβάνει στοιχεία ανά εξάμηνο για τις διαγραφές, ενώ σε σχέση με διαγραφές πέραν των 100.00, ανέφερε ότι «από το 2018 και εντεύθεν με αρκετή λεπτομέρεια» εξετάζει τις διαγραφές «και από το 2004 μέχρι το 2018 κάποια βασικά πράγματα».

Ανέφερε ότι στα στοιχεία που λαμβάνουν από τις τράπεζες «δεν έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να αναγνωρίσουν ποιοι είναι ΠΕΠ και ποιοι όχι».

Πρόσθεσε ότι η βασική αρχή που αναμένει η ΚΤ από τις τράπεζες να ακολουθήσουν σε μια διαγραφή «είναι το ποσό που θα εισπράξουν από τη νέα συμφωνία με τον δανειολήπτη να είναι μεγαλύτερο από οποιανδήποτε άλλη επιλογή».

Σε σχέση με τη διαγραφή δανείων, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Κρονίδης είπε ότι κάθε τράπεζα έχει τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες που ακολουθεί και πρόσθεσε ότι μια διαγραφή μπορεί να είναι μέσα στα πλαίσια αναδιάρθρωσης ενός δανείου, ανταλλαγής ακινήτου έναντι χρέους και εξόφλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση