ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε καθεστώς πολυφωνίας οι Οικολόγοι

Με αφορμή την συνεργασία με Ατταλίδου - Καλαβανά και κουρεμένους ανοίγει συζήτηση αν το Κίνημα προχωρά σε rebranding

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η παρουσία των Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Θεανώ Καλαβανά, στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου, άνοιξε τη συζήτηση κατά πόσο το Κίνημα, το οποίο έχει σκληρή θέση στο κυπριακό, ενδέχεται να αλλάξει θέση στο κυπριακό αλλά και σε άλλα ζητήματα, μετά και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη συνεργασία με την «Πορεία Αλλαγής» που αποτελείται από τους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής και τους Μιχάλη Χατζηγιάννη και Κωνσταντίνα, έγειρε ερωτήματα για το που το παν οι Οικολόγοι. Αν ανοίγει η βεντάλια της πολυφωνίας και επιδιώκουν μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό ρόλο ή αν προχωρούν σε rebranding. 

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και η Θεανώ Καλαβανά, δεν είναι άγνωστες στην Κοινωνία των Πολιτών. Η κα Ατταλίδου, πρώην εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βαθιά γνώση στα ευρωπαϊκά ζητήματα, έχει μία μακρά πορεία στον ακτιβισμό, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν στις αντικατοχικές πορείες «Οι Γυναίκες επιστρέφουν», είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του «Save Akamas» και εξακολουθεί να έχει στενή σχέση με μία μερίδα περιβαλλοντιστών που δεν εντάσσονται στους Οικολόγους. Έχει έντονη εμπλοκή σε ζητήματα που αφορούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των δύο φύλων, το μεταναστευτικό, αλλά κυρίως στο κυπριακό. Υπήρξε από τους ένθερμους οπαδούς της λύσης στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο ίδιο πλαίσιο και η γνωστή ακαδημαϊκός Θεανώ Καλαβανά.

Η κα Καλαβανά ενεργή ακτιβίστρια για την ισότητα των δύο φύλων, την πάταξη της διαφθοράς και ενεργό μέλος του Ομίλου Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, της επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βρίσκεται κοντά στην Αριστερά. Υπήρξε άλλωστε και στο επιτελείο του πρώην υποψηφίου για την Προεδρία Σταύρου Μαλά. Μέχρι πρόσφατα, το όνομά της ακουγόταν εντόνως για το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Αρχικά για την επαρχία Λευκωσίας και στη συνέχεια στην επαρχία Αμμοχώστου. Αξίζει να σημειωθεί πως και η κα Ατταλίδου είχε προσεγγιστεί από το κόμμα της Αριστεράς για να ενταχθεί στις Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λευκωσίας. Το βίντεο του Al Jazeera, το οποίο ενέπλεκε και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, έκλεισε την όποια συζήτηση για συνεργασία. Και η Θεανώ Καλαβανά και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είχαν έντονη εμπλοκή στις διαμαρτυρίες για πάταξη της διαφθοράς και στο πλαίσιο αυτό είχαν έρθει κοντά στους Οικολόγους, με αποτέλεσμα να διεκδικούν σήμερα εκλογή με το Κίνημα.

Η διαδοχή και οι σκέψεις

Η παρουσία τους στους Οικολόγους, έγειρε ερωτήματα κατά πόσο ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επιδιώκει αλλαγή πλεύσης για το Κίνημα. Και αυτό γιατί οι θέσεις Ατταλίδου-Καλαβανά, πόρρω απέχουν από τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Ο Γιώργος Περδίκης τάσσεται εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ το Κίνημα αντιδρά και για την Πενταμερή διάσκεψη.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δεν έχει μέχρι τώρα εκφραστεί δημοσίως για το κατά πόσο είναι καιρός για αλλαγές. Στο παρασκήνιο ωστόσο πρόσωπα που τον γνωρίζουν αναφέρουν πως είναι προασπιστής της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στηρίζει το Πλαίσιο Γκουτέρες και θέλει αλλαγές στους Πρασίνους. Θέση που όπως λέγεται υπήρξε το κοινό σημείο επαφής της ηγεσίας με τις δύο υποψήφιες. Ήδη, πρόσωπα έχουν προσεγγίσει τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου μεταφέροντάς του την εκτίμηση πως οι θέσεις του Κινήματος Οικολόγων στο κυπριακό, χρειάζονται εκσυγχρονισμό, καθώς έχουν μείνει στην εποχή του 1975. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να πιέζουν για μία πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στήριξης του Πλαισίου Γκουτέρες. Αν και το κόμμα έχει προοδευτική θέση σε ο,τι αφορά το μεταναστευτικό –φάνηκε άλλωστε από τη θέση της Έφης Ξάνθου κατά τις δημαρχιακές στην Αγλαντζία- στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τίθεται ζήτημα εκσυγχρονισμού και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όπως σημειώνουν κύκλοι, ήδη μετά και τη στάση που τήρησε το κόμμα υπέρ της διαφάνειας και της πάταξης της διαπλοκής, μπορεί να προσελκύσει εκείνο το προοδευτικό ακροατήριο, που θέλει λύση, αλλά παράλληλα επιδιώκει να δώσει τη ψήφο του «σε ένα καθαρό κόμμα».

Το κατά πόσο όλες αυτές οι παραινέσεις μπορούν να καταλήξουν κάπου, είναι ακόμη νωρίς να κριθεί. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αν και κερδίζει τις εντυπώσεις λόγω του μετριοπαθούς προφίλ του, ενίοτε και της μελετημένης σιωπής του σε ζητήματα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι στόχοι του από τη νέα εποχή στους Οικολόγους, με τον ίδιο στο πηδάλιο. Αν δηλαδή είναι πρόθυμος να σπάσει αυγά και να αλλάξει τη ρητορική του κόμματος. Ερώτημα είναι αν αυτή τη ρητορική μπορούν να υποστηρίξουν και οι μέχρι τώρα ψηφοφόροι του κόμματος. Ο Γιώργος Περδίκης πάντως, ο οποίος έχει ουσιαστικό ρόλο στο κόμμα και σίγουρα το δικό του πολιτικό βάρος, παρά την αποχώρησή του από την Προεδρία, φρόντισε να στείλει το μήνυμα σε όσους προσβλέπουν σε δραματικές αλλαγές πως οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος ισχύουν «κι όποιος θέλει έρχεται μαζί μας». «Αν δεν σας αρέσει ο Α ή Β υποψήφιος, μην τον ψηφίσετε. Συνεργασία γίνεται, όχι συγχώνευση» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, όταν κλήθηκε να απαντήσει αν αλλάζουν οι θέσεις του κόμματος στο κυπριακό και πώς οι κ.κ Ατταλίδου Καλαβανά, με έντονο ρόλο υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μπορούν να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των Πρασίνων. Το ξεκαθάρισε άλλωστε και συνέντευξη στην «Κ» το καλοκαίρι που πέρασε, ότι το κόμμα δεν θα αλλάξει θέσεις στο κυπριακό, επειδή άλλαξε η ηγεσία, καθώς το δεσμεύουν συνεδριακές αποφάσεις που θα τους πάρουν μέχρι τις βουλευτικές.

Τι επιδιώκει η «Πορεία Αλλαγής»

Και όσο η παρουσία Ατταλίδου-Καλαβανά, υπήρξε το κύριο σημείο συζήτησης, η είδηση ότι η νεοσυσταθείσα πλατφόρμα «Πορεία Αλλαγής», με ιδρυτικά στελέχη τους κουρεμένους καταθέτες Άδωνι Παπακωνσταντίνου, τον μουσικό Μιχάλη Χατζηγιάννη και την Κύπρια Τραγουδίστρια Κωνσταντίνα, ενίσχυσε την θέση ότι οι Οικολόγοι επιδιώκουν να γίνουν ένα κόμμα πολυφωνίας. Η «Πορεία Αλλαγής», δεν παρουσίασε συγκεκριμένη θέση στο επιδιωκόμενο πλαίσιο λύσης του κυπριακού, ωστόσο δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην διαφάνεια, υπογραμμίζοντας πως στο όνομα του αγώνα κατά της κατοχής, στήθηκε ένα δίκτυο διαπλοκής.

Μπήκε-Βγήκε ο Χρυσάνθου

Η «Πορεία Αλλαγής» απασχόλησε αμέσως την επικαιρότητα και αυτό για τη σύνθεσή της. Πέραν της παρουσίας των Μιχάλη Χατζηγιάννη και Κωνσταντίνας, υπάρχει μία πλειάδα σκηνοθετών και ηθοποιών όπως οι Κώστας Δημητρίου και Τόνυ Δημητρίου. Αυτός που προκάλεσε ωστόσο σωρεία αντιδράσεων είναι ο ηθοποιός Χρύσανθος Χρυσάνθου ο οποίος σε αναρτήσεις του στο παρελθόν, χαρακτήριζε μερίδα των Ε/κ ως ενδοτικούς, προδότες και τουρκόσπορους και πως η πανδημία είχε ως στόχο τη θεία λειτουργία. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έσπευσε να εξηγήσει πως δεν θα είναι υποψήφιος με τους Οικολόγους ενώ μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο ίδιος διαγράφηκε από την «Πορεία Αλλαγής». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός οτι υποστηρικτές της εν λόγω πλατφόρμας είναι μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, παλαιότερο στέλεχος των Νέων Οριζόντων και πρώην εκπρόσωπο τύπου της Συμμαχίας Πολιτών και ο πρώην δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου. Ο κ. Μιχαηλίδης, θέλησε να ξεκαθαρίσει πάντως μέσω ανάρτησής του ότι ενώ προσεγγίστηκε από φίλους που τους δένουν κοινοί αγώνες ενάντια στο κούρεμα, χαιρέτισε την απόφασή τους, ωστόσο δεν πρόκειται ούτε να ταυτιστεί, να οργανωθεί ή να αναμιχθεί «με τη σαθρή κομματική ζωή του τόπου μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X