ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε πενταμερή με συναντίληψη παρά με όρους αναφοράς

Απομακρύνεται το σενάριο συνομολόγησης όρων αναφοράς και αναμένεται ένα κοινό ανακοινωθέν μετά την τριμερή συνάντηση για τις προθέσεις των δύο ηγετών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το σενάριο συνομολόγησης όρων αναφοράς στην τριμερή διάσκεψη, φαίνεται να απομακρύνεται και να ενισχύεται το σενάριο μίας «ενισχυμένης» συναντίληψης. Αυτό καταδεικνύουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Τέλη του Νοέμβρη πραγματοποιείται η τριμερής διάσκεψη μεταξύ των δύο ηγετών και του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη για την οποία γίνονται ήδη βολιδοσκοπήσεις προς τα εμπλεκόμενα μέρη για την ακριβή ημερομηνία και τον τόπο.

Οι προφάσεις και οι ισχυρισμοί
Ως γνωστόν, η Τουρκία δεν ευνοεί την συνομολόγηση των όρων αναφοράς σε μία τριμερή διάσκεψη. Παρουσιάζει πλέον την τριμερή ως μία άτυπη συνάντηση προετοιμασίας για την πενταμερή διάσκεψη που θα ακολουθήσει. Εκεί ο κύριος στόχος είναι να είναι ανοικτή η ατζέντα ούτως ώστε να θέσει εκεί και άλλες μορφές λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο αποφυγής της συνομολόγησης των όρων αναφοράς στην τριμερή, επικαλείται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συγκεκριμένα το σημείο που αναφέρεται πως οι όροι αναφοράς θα συμφωνηθούν μετά από διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Θέτει ζήτημα και για το Πλαίσιο Γκουτέρες, ότι δηλαδή εντός των τριών αξόνων που έχουν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες μπαίνει και το Πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο κάνει αναφορά στις εγγυήσεις. Η Άγκυρα ισχυρίζεται προς τα Ηνωμένα Έθνη πως για ένα ζήτημα όπως είναι οι εγγυήσεις την οποία αφορούν, δεν γίνεται να αποφασίσουν εκ των προτέρων οι δύο ηγέτες στη θέση της. Θέση που θεωρείται από την δική μας πλευρά ως πρόσχημα ούτως ώστε να μπουν κι άλλες μορφές λύσης στο τραπέζι. Αυτό το ζήτημα βεβαίως φαίνεται να προβληματίζει πλέον τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ο γ.γ Αντόνιο Γκουτέρες δεν είναι διατεθειμένος να κάνει «μία τρύπα στο νερό» συμφωνώντας μεν με τους δύο ηγέτες στην τριμερή και καταλήγοντας τελικώς σε προδιαγεγραμμένο ναυάγιο σε μία πενταμερή διάσκεψη.

Ανησυχεί η Αθήνα
Το ερώτημα είναι κατά πόσο χωρίς διασφαλισμένους τους όρους αναφοράς από την τριμερή, μπορεί να αποφευχθεί το ισχυρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία πενταμερή, όπου η Τουρκία θα θέσει στο τραπέζι και άλλα μοντέλα λύσης όπως η λύση δύο κρατών και η συνομοσπονδία. Ένα τέτοιο σενάριο άλλωστε είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαιτέρως και την Ελλάδα εκτός από την Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε από το καλοκαίρι φρένο στις όποιες βλέψεις για πενταμερή συνάντηση ενώ στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Αθήνα ξεδίπλωσε και τις ανησυχίες του αλλά και την απορία του για το κατά πόσο χρειάζεται να γίνει τώρα μία πενταμερής συνάντηση. Στην Λευκωσία πάντως ξεκαθαρίζουν πως η Αθήνα θα στηρίξει την όποια απόφαση λάβει η κυβέρνηση Αναστασιάδη εκφράζοντας παράλληλα κατανόηση στους προβληματισμούς του Μαξίμου. Ανώτατες διπλωματικές πηγές άλλωστε επιβεβαιώνουν ότι προτεραιότητα της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι το μεταναστευτικό. Σημειώνουν πως τις ανησυχίες της, εξέφρασε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε ανησυχίες πως ένα άτακτο μεταναστευτικό κύμα, ενδεχομένως να διαλύσει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα. Εξ ου και οι προειδοποιήσεις προς τη Λευκωσία να μην διανοηθεί να σκεφτεί να θέσει θέμα μπλοκαρίσματος των κονδυλίων της Ε.Ε προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό αλλά και οι δηλώσεις Δένδια που υποβάθμιζαν τις τουρκικές προκλήσεις στο οικόπεδο 7. Είναι γι αυτό που στην Αθήνα επιδιώκουν να αποφύγουν και τις εντάσεις με την Τουρκία, αλλά και το ενδεχόμενο να «συρθούν» σε μία πενταμερή διάσκεψη με το ρίσκο συζήτησης άλλων μορφών λύσης.
Ανώτατες διπλωματικές πηγές της πλευράς μας πάντως, εξηγούν ότι η ε/κ πλευρά δεν θα βάλει ως προϋπόθεση συνομολόγηση των όρων αναφοράς, αλλά θα επιδιωχθεί μία «ενισχυμένη» συναντίληψη τουλάχιστον. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό να υπάρξει αυτή η συναντίληψη ούτως ώστε να πετύχει και η πενταμερής διάσκεψη. «Αν πάμε με ανοικτά όλα στην πενταμερή ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο» σημειώνουν ξεκαθαρίζοντας πως την ίδια προσέγγιση έχει και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα σενάρια
Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι αναμένεται ένα κοινό ανακοινωθέν μετά την τριμερή συνάντηση για τις προθέσεις των δύο ηγετών. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως το πιο πιθανόν, είναι όπως στην τριμερή διάσκεψη να επανασυμφωνηθούν όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη συνάντησή τους στις 9 Αυγούστου. Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα κλείσει και τις όποιες ενδεχόμενες συζητήσεις για άλλες μορφές λύσης. Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο μίας κοινής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών από τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών για το τι συμφωνήθηκε, θέτοντας τις γενικές γραμμές στις οποίες θα κινηθεί η συζήτηση στην Πενταμερή. Ανώτατες διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η όποια δημόσια δήλωση (την οποία θα συμφωνήσουν και οι τρεις) θα γίνει στην πενταμερή ούτως ώστε να μη νιώσει όπως λέει η δική μας πλευρά, αποκλεισμένη από την όλη διαδικασία η Τουρκία.

Η ερμηνεία της πολιτικής ισότητας
Αυτό που ανησυχεί βεβαίως την Λευκωσία είναι η ερμηνεία της πολιτικής ισότητας από τουρκικής πλευράς. Υπενθυμίζεται πως διπλωματικοί κύκλοι εξηγούσαν πως ένας από τους λόγους της αδυναμίας συνομολόγησης όρων αναφοράς κατά την επίσκεψη Λουτ ήταν το σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου που κυρίευσε τις πλευρές επιφορτώνοντας «το δέντρο» και συνεπώς το περιεχόμενο της συμφωνίας με πολλά στολίδια. Αυτό βεβαίως που προβληματίζει ιδιαίτερα την Λευκωσία είναι η ερμηνεία που δίνει η τ/κ πλευρά στην πολιτική ισότητα. Η ανησυχία που εκφράζουν διπλωματικές πηγές, είναι ο κίνδυνος η δική μας πλευρά να μην έχει τίποτα να δώσει την ώρα της διαπραγμάτευσης, όταν θα συζητείται δηλαδή, η ασφάλεια, το εδαφικό και το περιουσιακό, καθώς θα έχουν δοθεί όσα ζητά η τ/κ πλευρά για την πολιτική ισότητα στους όρους αναφοράς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X