ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον Άντρο το μπαλάκι της επόμενης μέρας

Συζητήθηκε σε επίπεδο γραμματείας και τα μέλη ζήτησαν από τον Άντρο να ξεκαθαρίσει τι θέλει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το ερώτημα κατά πόσο θα παραμείνει ο Άντρος Κυπριανού στο τιμόνι του ΑΚΕΛ ή αν θα ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής,
εγείρεται εδώ και μήνες όχι μόνο στους διαδρόμους της Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά και στα υπόλοιπα κομματικά πηγαδάκια. Αν και για καιρό απέφευγαν στο ΑΚΕΛ την όποια επίσημη συζήτηση, η κλεψύδρα που αδειάζει μέχρι και το συνέδριο, η ψιθυρολογία που ενέχει τον κίνδυνο εσωστρέφειας, οδήγησε στο άνοιγμα του κεφαλαίου τουλάχιστον σε επίπεδο γραμματείας. Ο Άντρος Κυπριανού έχει ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος διορία λίγων ημερών ούτως ώστε να πάρει τις τελικές του αποφάσεις: Κατά πόσο δηλαδή θέλει να παρατείνει την παραμονή του στο τιμόνι του κόμματος, ή αν θα παραδώσει τελικώς τη σκυτάλη τον Ιούνιο.

Με το Φθινόπωρο
Το Φθινόπωρο και συγκεκριμένα με τη λήξη του Σεπτεμβρίου, ο Άντρος Κυπριανού ήγειρε το θέμα του εσωκομματικού συνεδρίου στην κεντρική γραμματεία ζητώντας την άποψή των μελών για το κατά πόσο θα έπρεπε να παραμείνει ή να φύγει. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο γ.γ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης εκφράστηκε θετικά μπροστά στο ενδεχόμενο παραμονής του, ενώ άλλα στελέχη υπογράμμισαν πως υπάρχουν και θετικά αλλά και αρνητικά από την παραμονή του. Κανείς βεβαίως εντός της Κεντρικής Γραμματείας δεν εκφράστηκε αρνητικά σε ένα σενάριο παραμονής του κ. Κυπριανού. Στη δεύτερη συζήτηση που έγινε στην κεντρική γραμματεία ωστόσο, μέλη της γραμματείας, ζήτησαν από τον Άντρο Κυπριανού να λάβει τις δικές του αποφάσεις και να τους ενημερώσει για το τι προτίθεται να κάνει. Αυτό, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο η γενική αίσθηση που επικρατεί εντός ΑΚΕΛ είναι πως ο Άντρος Κυπριανού παραμένει, τουλάχιστον μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Από την αφυπηρέτηση στην παραμονή;
Τι μεσολάβησε βεβαίως από το 2018 μέχρι και σήμερα ώστε ο γ.γ του ΑΚΕΛ να κάνει δεύτερες σκέψεις είναι κάτι που συζητείται εντόνως. Και αυτό γιατί είχε αποκαλύψει στην «Κ» πως δεν είναι διατεθειμένος να μείνει στο πηδάλιο του κόμματος και πως σεβόμενος το καταστατικό του κόμματος που θέλει τα στελέχη να αφυπηρετούν στα 65 τους χρόνια θα αποχωρήσει. Οι εξελίξεις στο κυπριακό με την ενίσχυση της φημολογίας περί συζητήσεων για λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας, έκαναν πολλούς και από το ΑΚΕΛ αλλά και από την ευρύτερη Αριστερά να πιέσουν προς την κατεύθυνση παραμονής του Άντρου Κυπριανού στο προσκήνιο. Στελέχη του ΑΚΕΛ επισημαίνουν ότι το κόμμα έχει μπει ήδη σε μία διαδικασία ανάκαμψης με τον Άντρο Κυπριανού στο τιμόνι και τυχόν αλλαγή αυτή την περίοδο θα ενισχύσει την εσωστρέφεια και την αστάθεια. Οι ίδιοι κύκλοι έχουν ήδη επισημάνει πως θα ήταν και άδικο για την διάδοχη κατάσταση να κληθεί να χειριστεί σε ένα μικρό χρονικό διάστημα τις βουλευτικές που είναι το κύριο διακύβευμα και κρίσιμο σταυροδρόμι για την πλήρη ανάκαμψη του ΑΚΕΛ και την ανάβασή του στην εξουσία.

Ζήτημα ανανέωσης
«Το ότι ο Άντρος Κυπριανού ενδεχομένως να αποφασίσει να παραμείνει δεν σημαίνει πως δεν θα βρεθεί κάποιο άλλο μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ να διεκδικήσει» αναφέρουν με νόημα στελέχη. Μπορεί στην κεντρική γραμματεία να μην εξέφρασε κανείς διαφωνία, τουλάχιστον ανοικτά, ωστόσο υπάρχουν κομματικοί κύκλοι που ενώ επισημαίνουν ότι ο Άντρος Κυπριανού είχε να χειριστεί φουρτούνες και τα έβγαλε τελικώς εις πέρας, πλέον είναι καιρός να αποχωρήσει με στόχο την ανανέωση του κόμματος και κλίμα ενθουσιασμού. «Νέος γενικός γραμματέας σημαίνει παράλληλα και νέα στρατηγική στο κόμμα» λένε πηγές. Όπως αναφέρεται αν το ΑΚΕΛ θέλει να λάβει πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές και να καταστεί κόμμα εξουσίας το 23, οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις βουλευτικές εκλογές του 2016, όταν το κόμμα σημείωσε μεγάλη πτώση ποσοστών, πολλά μέλη, στις κομματικές ομάδες βάσης, έθεσαν ζήτημα αλλαγής. Υπήρξαν και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τότε που ζήτησαν ανακήρυξη εκλογικού συνεδρίου.

Με το βλέμμα στις βουλευτικές
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου πάντως, θεωρείται δεδομένη η παραμονή του Άντρου Κυπριανού με την επίσημη τοποθέτησή του να θεωρείται θέμα μάλλον διαδικαστικό. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις κινήσεις του κ. Κυπριανού, που δεν δείχνουν ένα άτομο που ετοιμάζεται για πολιτική συνταξιοδότηση. Έκλεισε την κόντρα που υπήρχε από το 2016 με το ΚΚΕ και τον γ.γ του Δημήτρη Κουτσούμπα, συνεχίζει τις επαφές με Ευρωπαίους και άλλους αξιωματούχους που παίζουν ρόλο στο κυπριακό, ενώ έχει ήδη στείλει μήνυμα για το πώς θα κινηθεί το κόμμα στο 2023. Ότι δηλαδή, δεν θα στηρίξει σε καμία περίπτωση το ΑΚΕΛ υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου ή άλλου ΔΗΚΟϊκού στελέχους.



Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Λουκαϊδης των οποίων τα ονόματα θεωρούνται τα επικρατέστερα στο ενδεχόμενο διαδοχής δεν έχουν εκφραστεί επίσημα αρνητικά για το ενδεχόμενο παραμονής Άντρου, είτε από αβρότητα είτε γιατί μπορούν να περιμένουν

Η επικρατούσα τάση, βλέπει βεβαίως τον Άντρο Κυπριανού να μένει στην γραμματεία του κόμματος μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και στη συνέχεια να γίνουν εσωκομματικές εκλογές μόνο για τη θέση του γενικού γραμματέα, όπως άλλωστε έγινε το 2008 με την ανακήρυξη του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα η διεκδίκηση της προεδρίας της βουλής από τον Άντρο Κυπριανού, με σημαντικές πιθανότητες εκλογής, αν το ΔΗΚΟ τον στηρίξει βεβαίως. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη εκφράσει διθυράμβους για τις συνεργασίες ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ και ενδεχομένως να το υλοποιήσει στις βουλευτικές του 21. Με αυτό τον τρόπο, έστω κι αν ο κ. Κυπριανού έχει κλείσει την πόρτα στην υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, αυτή δεν αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι μετά την στήριξη της προεδρίας της βουλής, την αποχώρηση του Άντρου Κυπριανού και την εκλογή νέου γραμματέα.
Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί η όποια εσωκομματική αποσταθεροποίηση σε μία ευάλωτη στιγμή και για το κυπριακό αλλά και για το κόμμα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η συζήτηση της διαδοχής θα ξεκινήσει στις βουλευτικές του 2021, κρατώντας στο κάδρο τους Στέφανο Στεφάνου Γιώργο Λουκαϊδη και χωρίς να αποκλείεται η παρουσία και τρίτου στο παιχνίδι. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως τουλάχιστον επίσημα, ούτε ο Γιώργος Λουκαϊδης ούτε ο Στέφανος Στεφάνου έχουν εκφράσει διαφωνία για τα ενδεχόμενο παραμονής του Άντρου Κυπριανού είτε από αβρότητα καθώς θεωρούνται άμεσα επηρεαζόμενοι, είτε επειδή ίσως να μην τους ενοχλεί να περιμένουν ακόμα λίγο για την διαδικασία της διαδοχής.

Ζήτημα παραμονής Τουμάζου και επάνοδος Νεοκλή
«Από τη στιγμή που θα μείνει ο Άντρος θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία σημαντική ανανέωση στην κεντρική γραμματεία» αναφέρουν κομματικά στελέχη. Στελέχη όπως ο γενικός οργανωτικός Χρίστος Αλέκου και ο γ.γ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν χωρίς να αποκλείεται –τουλάχιστον ο κ. Κυρίτσης- να κάνει δεύτερες σκέψεις. Αν και ακούστηκε το όνομα του Τουμάζου Τσελεπή προς αποχώρηση, στελέχη επιμένουν πως θα πρέπει να παραμείνει, λόγω και των γνώσεών του στο κυπριακό. Το ερώτημα είναι ποιοι αναμένεται να μπουν. Για τη θέση του γενικού οργανωτικού, υπάρχουν κύκλοι που βλέπουν τον Νεοκλή Συλικιώτη. Ο ίδιος είχε ζητήσει το 2016, μετά και την πτώση των ποσοστών να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και να βοηθήσει στο οργανωτικό. Δεν αποκλείεται συνεπώς να γίνει κάτι τέτοιο τώρα. Για την εν λόγω θέση φαίνεται να προαλείφεται και ο Χάρης Καράμανος ο οποίος βρίσκεται στο γραφείο του οργανωτικού, ενώ για την θέση του γ.γ της ΠΕΟ, όλοι δείχνουν προς την πρώην υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X