ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε στρατηγική αναδίπλωσης η Λευκωσία

Μπαίνει στον πάγο η πολιτική των κυρώσεων και επανέρχονται δυναμικά τα ΜΟΕ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την αποκάλυψη πως η Λευκωσία έχει ήδη αναθεωρήσει την πολιτική των κυρώσεων και πως πλέον επικεντρώνεται στα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης έκανε σε συνέντευξή του στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως ανέφερε, το κλίμα στην διεθνή κοινότητα άρχισε να αλλάζει τις τελευταίες βδομάδες-όταν στην ουσία επέστρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών- και σημείωσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και κράτη μέλη της Ε.Ε εμφανίζονται πρόθυμα να βοηθήσουν γύρω από την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τα όσα είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης πάντως, αφήνουν σαφείς αιχμές προς τον προκάτοχό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τους χειρισμούς του, καθώς άφησε ανοικτό και ζήτημα που είχε προκληθεί με τις εδώ πρεσβείες.

Πως πάγωσαν οι κυρώσεις

Παραδεχόμενος σταδιακή στρατηγική εξόδου από τις κυρώσεις, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε, πως δεν θα αποσυρθεί το αίτημα της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων, αλλά θα γίνεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Εξηγώντας τους λόγους σημείωσε πως «η συζήτηση επί πολιτικού επιπέδου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εξαντληθεί καθώς υπάρχουν κράτη μέλη που δεν επιθυμούν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτό που λένε είναι ότι θεωρούν τις κυρώσεις αντιπαραγωγικές ότι δεν θα κάνουν την Τουρκία να αλλάξει στάση στα Βαρώσια αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα δουν συνεπώς την πολιτική μας. Αντί των κυρώσεων θα παρουσιάσουμε ΜΟΕ».

Τι προνοεί

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε και τι προνοούν τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για ποιο λόγο επανέρχονται αν και έτυχαν απόρριψης από την τουρκική πλευρά. «Κύριο αντάλλαγμα για μας, για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα θα είναι η παράδοση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παραδοθεί στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους της περιοχής. Στο πακέτο της πρότασης Αναστασιάδη βρίσκεται το Λιμάνι της Αμμοχώστου του οποίου το τελωνείο θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ε.Ε για να ελέγχεται η είσοδος εμπορευμάτων στην ενιαία αγορά. Για να γίνουν αυτά τα δύο η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο άνοιγμα επομένως των λιμανιών και των αεροδρομίων σε σκάφη φέροντα την κυπριακή σημαία».

Χέρι από Νούλαντ…

Ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχει θετική πρόθεση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας αυτή τη φορά, αναφερόμενος και στις συναντήσεις του σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. «Η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρόταση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν θετική. Πιο θετική ακόμα, με διάθεση να κινηθεί και να βοηθήσει είναι η υφυπουργός εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ. Σε ο,τι αφορά τις Βρυξέλλες, παρουσίασα τις ιδέες του Προέδρου στο γεύμα των πρέσβεων υπό την γαλλική προεδρία. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές και πιστεύω ότι οι πρωτεύουσες, το Βερολίνο το Παρίσι, όλες οι χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή θα είναι πρόθυμες να βοηθήσουν».

Τα καρφιά σε Χριστοδουλίδη

Ο Ιωάννης Κασουλίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως τα πράγματα πλέον αλλάζουν στο υπουργείο Εξωτερικών. Σημείωσε πως πλέον βελτιώνεται το κλίμα για την Κύπρο διεθνώς, αλλά και το ότι στο παρελθόν είχαν γίνει λανθασμένες τακτικές. «Χωρίς να λέω πως φταίει κάποιος, περάσαμε από αυτή τη φάση της ενδεχόμενης έλλειψης αξιοπιστίας και μπαίνουμε σε άλλη τροχιά η οποία μου δίνει το δικαίωμα να ελπίζω για καλύτερες προοπτικές τις επόμενες βδομάδες ή μήνες» σημείωσε προσθέτοντας πως η πρόταση Αναστασιάδη για τα ΜΟΕ προς τον γ.γ του ΟΗΕ δεν έτυχαν μεγάλης προβολής από όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες σε όλες τις κυβερνήσεις σε όλα τα διεθνή φόρα ώστε να προωθηθεί αυτή η ιδέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση