ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Σφοδρή τουρκική και τ/κ κριτική στην ΕΕ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Άγκυρα υποστηρίζει το ανακοινωθέν του Τατάρ

«Απορρίπτουμε πλήρως τη μη δεσμευτική πρόταση που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας και την ΤΔΒΚ». Αυτό ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πριν από λίγες ώρες, σε μια πρώτη αντίδραση για την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τα βήματα της σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε σχετική τοποθέτηση του εκπρόσωπου του, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «δεν είναι δυνατόν να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού». Ο Χαμί Άκσοϊ πρόσθεσε ότι η νέα πρωτοβουλία της ΕΕ είναι έργο της ε/κ πλευρά και ότι «η ομηρία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό δεν εξυπηρετεί ούτε τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ, την επίλυση του Κυπριακού, ούτε τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Η Άγκυρα υποστηρίζει το ανακοινωθέν του Τατάρ

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήρθε λίγο μετά την έκδοση σχετικού ανακοινωθέντος από την τ/κ ηγεσία, το οποίο υποστηρίζει η Άγκυρα. Επισημαίνοντας ότι το Βαρώσι είναι «γη της ΤΔΒΚ» και με τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ εξυπηρετεί σκοπιμότητες της ε/κ πλευράς και η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί «υπό καθεστώς ε/κ κατοχής», η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ υπενθυμίζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρονται στην επιστροφή του κλειστού Βαρωσιού στους πρώην ιδιοκτήτες του.

Το άνοιγμα του Βαρωσιού

«Η απόφαση που έλαβε το κράτος της ΤΔΒΚ είναι να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι και να το επιστρέψει στους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι κάτοχοι δικαιωμάτων στο κλειστό Βαρώσι είναι επίσης πολύ πρόθυμοι να επωφεληθούν από αυτή την απόφαση. Οι προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας να αποτρέψει τη χρήση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του λαού της για να αποτρέψει την απώλεια ψευδούς πολιτικού προπαγανδιστικού υλικού προκαλούν θλίψη», τονίζει χαρακτηριστικά το τ/κ ανακοινωθέν.

Στην συνέχεια, η ηγεσία Τατάρ τονίζει τα εξής: «Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού από την τουρκοκυπριακή πλευρά θα υπονομεύσει ριζικά το απαράδεκτο status quo στο νησί, βοηθώντας έτσι τους πρώην κατοίκους της περιοχής να συνεργαστούν για να αναπτύξουν την κλειστή πόλη, να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών, και συνεπώς να λάβει χώρα η διαπραγμάτευση και να βρεθεί μια λύση».

Λύση δυο κρατών

Η τ/κ πλευρά επικρίνει την στάση της ΕΕ στο Κυπριακό και ισχυρίζεται ότι στο παρελθόν η τ/κ πλευρά ήταν αυτή που προσέγγισε θετικά όλες τις προτάσεις επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η τ/κ πλευρά επισημαίνει και τα εξής: «Η λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο του οράματος δύο ισότιμων ιδιοκτητών του νησιού, του τουρκοκυπριακού και ελληνοκυπριακού λαού. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι στο πλαίσιο της (σχεδιαζόμενης) άτυπης συνάντησης των 5 και επιπλέον του ΟΗΕ, η αναζήτηση συναίνεσης και συνεργασίας στη βάση δύο κρατών που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα δεν θα είναι στην υποθήκη κανενός».

 

 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ