ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:05
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Σλοβάκος Πρωθυπουργός: Θα στηρίξουμε τα μέτρα κατά της Τουρκίας για ΑΟΖ  

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο κ. Συλλούρης και η κυπριακή αντιπροσωπεία είχαν το πρωί συνάντηση με τον κ. Πελεγκρίνι

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη ότι η Μπρατισλάβα θα στηρίξει την προσέγγιση για υιοθέτηση μέτρων εναντίον της Τουρκίας, για τις παραβιάσεις στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ο κ. Συλλούρης και η κυπριακή αντιπροσωπεία είχαν το πρωί συνάντηση με τον κ. Πελεγκρίνι, στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Σλοβακία. Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε επίσης ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία, με την Κύπρο να λειτουργεί ως βάση για ανοικοδόμηση της Μέσης Ανατολής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Συλλούρης, έκανε λόγο για φιλική, αλλά και ουσιαστική συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν για τις διακρατικές σχέσεις, τις κοινές προσεγγίσεις των δύο χωρών μέσα στην ΕΕ και τον ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή.

Σημείωσε ιδιαίτερα τη δήλωση του Σλοβάκου Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση «ότι τον Ιούνιο, όταν θα συζητηθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, η Σλοβακία θα στηρίξει αυτή την προσέγγιση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ευχαρίστησε τη Σλοβακία για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο στηρίζει τη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών, τόσο με το απόσπασμα 245 στελεχών στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου (241 στρατιώτες και τέσσερις αστυνομικούς), με τη θέση της ότι η ειρηνευτική δύναμη πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο, με την προσπάθεια που κάνει για τις προσεγγίσεις Ε/κ και Τ/κ, «αλλά προπάντων στο επόμενο στάδιο που είναι η στήριξη της Σλοβακίας για μέτρα εναντίον της Τουρκίας».

Για την οικονομία, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Βουλής της Σλοβακίας, λέγοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια και για οικονομική συνεργασία Κύπρου-Σλοβακίας, όχι μόνο στον τουριστικό τομέα, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς».

Ήδη πολλά κυπριακά προϊόντα εξάγονται εδώ και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία ακόμα και να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως βάση για την ανοικοδόμηση της Μέσης Ανατολής, κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης επισκέφτηκε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, στην Μπρατισλάβα, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, πολιούχου Αγίου της Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης “ΒΙΒΙΑΝΑ”, ενώ ξεναγήθηκε και στην παλιά πόλη.

Το μεσημέρι, ο κ. Συλλούρης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο Eduard Heger και Μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σλοβακίας στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ