ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στενεύει ο κλοιός για τον Χάρη

Θα επιμείνουν μέχρι τέλους σε παραίτησή του τα κόμματα παίρνοντας το πόρισμα στη Βουλή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Το κατάντημα του Συνεργατισμού δεν ήταν παρά η εμπλοκή των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε εκλογή τοπικής επιτροπής ΣΠΙ. Όταν δίδονταν δάνεια, με υποθήκες νεκροταφεία, σε 90χρονες για να τα ξοφλήσουν μετά από 30 χρόνια, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα;» έλεγε την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Αναστασιάδης βάζοντας την προηγούμενη μέρα πανοπλία προστασίας στον Χάρη Γεωργιάδη και πιστώνοντάς του στην ουσία τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Μία κίνηση που στόχο είχε να κλείσει το θέμα με την απάντηση του «φταίνε όλοι» και να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας. Όσο όμως κι αν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, θέλουν να μετατοπίσουν τις ευθύνες του Συνεργατισμού στο «αμαρτωλό» παρελθόν της περιόδου πριν το 2013 και να βάλουν τελεία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται πρόθυμα να κλείσουν συνοπτικά το κεφάλαιο του πορίσματος που παρουσιάζει τον Χάρη Γεωργιάδη ως τον μεγαλύτερο υπεύθυνο της κατάστασης στον Συνεργατισμό από το 2014 και μετά. Αντιθέτως θα το αξιοποιήσουν πλήρως, ζητώντας ανάληψη ευθυνών και στοχεύοντας κυρίως στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Το ΑΚΕΛ μεταφέρει τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλή, ενώ το ΔΗΚΟ αφήνει ανοικτό το θέμα μη ψήφισης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, στο ενδεχόμενο που δεν παραιτηθεί ο Χάρης Γεωργιάδης.

Οι παραιτήσεις

Όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της την Κυριακή η «Κ», ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έθεσε στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή του, δεκαπέντε μέρες πριν την δημοσιοποίηση του πορίσματος. Και αυτό γιατί γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα αποδίδονταν πολιτικές ευθύνες στον Χάρη Γεωργιάδη. Λέγεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά ένα ενδεχόμενο παραίτησης του Χάρη Γεωργιάδη, εκφράζοντας αφενός την πλήρη στήριξη στο έργο του και αφετέρου την πλήρη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά άλλωστε που τίθεται θέμα παραίτησης Χάρη Γεωργιάδη κατά τη δεύτερη θητεία Αναστασιάδη. Η πρώτη ήταν το περασμένο καλοκαίρι στη δίνη των εξελίξεων του Συνεργατισμού προς «διευκόλυνση της κατάστασης». Παραίτηση που όπως και σήμερα έτσι και τότε δεν ήθελε να ακούσει πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από το περιβάλλον του Χάρη Γεωργιάδη αναφέρουν πως ο ίδιος στην ουσία θα ήθελε να παραιτηθεί και να κλείσει τώρα τον κύκλο του στο Υπουργείο Οικονομικών, όχι γιατί θεωρεί πως κάτι πήγε στραβά, αλλά για να «μη δυσκολέψει πολιτικά την ομάδα». Η απροθυμία του όμως αυτή δεν είναι σημερινή. Φάνηκε με την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη όταν αρνήθηκε κατηγορηματικά τον επαναδιορισμό του στο συγκεκριμένο πόστο θέτοντας θέμα για το Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόταση που δεν συζητούσε άλλωστε ο πρόεδρος.

Προεδρικοί κύκλοι διαμήνυαν τότε πως η ενδεχόμενη απομάκρυνσή ενός «πετυχημένου υπουργού» θα ανησυχούσε τις αγορές, τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους. Οι ψίθυροι βεβαίως δεν ήθελαν και πολύ να οργιάσουν με συναγερμικούς κύκλους να θεωρούν πως ετοιμάζεται να κτίσει το ανάλογο προφίλ για να μετακινηθεί σιγά-σιγά προς την Πινδάρου, διεκδικώντας την Προεδρία και την Εζεκία Παπαϊωάννου να συνδέει τη θέλησή του να φύγει, με την επικίνδυνη πορεία του Συνεργατισμού.

Το θέμα βεβαίως είναι το τι γίνεται σήμερα. Και σήμερα όπως όλα δείχνουν είτε για λόγους επικοινωνιακούς είτε για άλλους λόγους ο Χάρης Γεωργιάδης διαμηνύει πως δεν θα παραιτηθεί. Κίνηση που δεν φαίνεται πως θα αφήσουν να περάσει απαρατήρητη τα κόμματα, πιέζοντας και για παραίτηση αλλά κυρίως αποδομώντας το αφήγημα που προέρχεται κυρίως από τον Χάρη Γεωργιάδη, περί success story. 

Στη Βουλή

Το ΑΚΕΛ προτίθεται να μεταφέρει το πόρισμα στη Βουλή. Ήδη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη με την εισήγηση να συζητηθεί το πόρισμα στο κεφάλαιο Δ’ της Ολομέλειας της Βουλής την 4η Απριλίου. «Κρίνουμε ότι το περιεχόμενο και τα απορρέοντα του πορίσματος σε σχέση με ένα τόσο κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομία και κοινωνία ζήτημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό που επιβάλλει την συζήτηση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατά δεύτερο λόγο, η συζήτηση θα αποτελέσει συνέχεια του ανελλιπούς ενδιαφέροντος που επέδειξε η Βουλή των Αντιπροσώπων όλα αυτά τα χρόνια στα θέματα του Συνεργατισμού, μέσω αυτεπάγγελτων συζητήσεων σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ζητώντας ενημέρωση από την Εκτελεστική Εξουσία για την πορεία του Ιδρύματος» αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε το ΑΚΕΛ. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μείνει εκεί. Αναμένεται να επεξεργαστεί ενδελεχώς το πόρισμα και να στείλει πτυχές του πορίσματος για μελέτη στις αρμόδιες επιτροπές. Κίνηση που στόχο έχει να παραμείνει το θέμα πρώτο στην επικαιρότητα αλλά και να περάσει το μήνυμα πως ο «θάνατος» του Συνεργατισμού ήταν μία ιδεολογική επιλογή των κυβερνώντων. Θα χρησιμοποιήσουν προφανώς και την τοποθέτηση του Χάρη Γεωργιάδη σε συνέντευξή του στο euronews ότι αυτό που έγινε στον Συνεργατισμό ήταν θετικό για την κυβέρνηση.

Η αποδόμηση

Εδώ και μέρες το κόμμα της Αριστεράς έχει θέσει πάντως ως μονόδρομο την παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη ενώ ο Άντρος Κυπριανού έθεσε ακόμη και θέμα παραίτησης της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Στόχος στο ΑΚΕΛ είναι να περάσει το μήνυμα πως το success story στο οποίο βασίστηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη για να επανεκλεγεί είναι «ένα μεγάλο ψέμα» και γι αυτό θα κτυπήσουν τον κύριο δημιουργό του που δεν είναι άλλος από τον κ. Γεωργιάδη. Πάντως μετά και την πλήρη κάλυψη του Προέδρου στον υπουργό του, το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να γενικεύσει τις ευθύνες πιέζοντας τον Πρόεδρο αλλά και το υπουργικό για τη στάση που τήρησε στο θέμα του Συνεργατισμού αλλά και στις ευθύνες τους.

Παραπλάνηση των πολιτών

Στην παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη θα επιμείνει και το ΔΗΚΟ. Ήδη το κόμμα του Κέντρου προχώρησε σε συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου για να διαφανεί πως θα χειριστούν πολιτικά το ζήτημα, με τον πρόεδρο του κόμματος να διαμηνύει πως παραμονή του Χάρη Γεωργιάδη στο «πιο σημαντικό υπουργείο» προκαλεί αστάθεια και θα επιμείνουν σε αυτή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τέθηκε ζήτημα παραπλάνησης της κοινής γνώμης γύρω από τον Συνεργατισμό δεδομένων και των λεχθέντων των κυβερνώντων προεκλογικά.

Στο ΔΗΚΟ έχουν ξεκινήσει από την επομένη του πορίσματος να παραλληλίζουν τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη με αυτήν του Δημήτρη Χριστόφια το 2011 γύρω από την αμφισβήτηση του πορίσματος. Καθόλου τυχαία και η ενορχηστρωμένη κίνηση στελεχών να φέρουν στο προσκήνιο τις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Χάρη Γεωργιάδη για το πόρισμα Πολυβίου το 2011.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η επιμονή για παραίτηση θα φτάσει μέχρι τέλους και αν το ΔΗΚΟ θα υλοποιήσει τις αιχμές που αφήνει το τελευταίο διάστημα για μη ψήφιση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων λόγω παραμονής του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως αρκετά ΔΗΚΟϊκά στελέχη με το θέμα συγχώνευσης Ελληνικής και Συνεργατικής το περασμένο καλοκαίρι, επέμεναν σε παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη. Το σίγουρο είναι πως για το ΔΗΚΟ δεν τελειώνει εδώ το όλο ζήτημα και θα στηρίξει την πρόταση του ΑΚΕΛ για συζήτηση του πορίσματος στη βουλή, ενώ θα υποστηρίξει την πρόταση για δημοσιοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Πλάτη και από ΔΗΣΥ

Την πλήρη στήριξή στο πρόσωπό του Χάρη Γεωργιάδη, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν να ορθοποδήσει η οικονομία» εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στο ραδιόφωνο Active την Τρίτη. Αφήνοντας αιχμές για τους δεσμούς που είχε το ΑΚΕΛ με τον Συνεργατισμό ανέφερε πως «είναι λίγο προκλητικό να ασχολούνται με μία πολιτική ευθύνη παραγράφοντας αυτό που λέει το πόρισμα ότι τα μη εξυπηρετούμε να δάνεια που ήταν η κύρια αιτία δημιουργήθηκαν με δάνεια που δόθηκαν πριν το 2013 και ξέρουμε ποιοι ήταν στα ηνία και ποιοι ήταν πίσω από αυτά».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως η ολιγομελής επιτροπή που θα δει το πόρισμα δεν έχει σκοπό να βγάλει αντιπόρισμα, αλλά να το μελετήσει υπογραμμίζοντας βεβαίως τη διαφωνία του σε κάποιες από τις πτυχές της εν λόγω έκθεσης. Ο ίδιος θα καταθέσει πρόταση νόμου για να αναφέρουν οι βουλευτές εάν έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο και του Πόθεν Έσχες που θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση