ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην ανάπτυξη το κονδύλι από ΠΔΠ-Ταμείο Ανάκαμψης, λέει ο Χριστοφόρου

Χαρακτηρίζει επίσης μέγα σφάλμα την μείωση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας

ΚΥΠΕ

Τα κονδύλια που θα λάβει η Κύπρος από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διοχετευθούν στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη ώστε να κινηθεί η αγορά εργασίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου. Χαρακτηρίζει επίσης μέγα σφάλμα την μείωση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας.

Ο κ. Χριστοφόρου εκφράζει την άποψη ως η 21η Ιουλίου 2020, θα καταγραφεί ως μία μεγάλη ιστορική μέρα για την ΕΕ και θα παραμείνει ως σημαδιακός σταθμός γιατί για πρώτη φορά, από ιδρύσεώς της, η ΕΕ αναλαμβάνει η ίδια να δανειστεί από τις αγορές, 750 δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις χώρες μέλη.

«Η ΕΕ ουσιαστικά ομοιογενοποιεί τις υποχρεώσεις της και αναλαμβάνουν από κοινού οι χώρες μέλη την χρηματοδοτική προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Μέχρι σήμερα , η πολιτική της ΕΕ, ήταν να αναλαμβάνει κάθε χώρα ξεχωριστά την ευθύνη διαχείρισης της οικονομίας της με αποτέλεσμα οι οικονομίες κάποιων χωρών της ΕΕ να οδηγούνται σε κρίση και σε Μνημόνια και πιθανώς χώρες και πολίτες σε φτωχοποίηση», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής. Πρόσθεσε πως παρά τις όποιες διαφωνίες, προ της συμφωνίας, τελικά επιτεύχθηκε ομοφωνία 27 χωρών μελών και επιδείχθηκε υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ευθύνης.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε πως η Κύπρος κατόρθωσε να διασφαλίσει σημαντικά και αυξημένα κονδύλια, τόσο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό €2.7 δις, το ποσό των €1.451 δις θα αντληθεί από το ΠΔΠ και το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι πρωτοφανές το μέγεθος της στήριξης που λαμβάνει η Κύπρος από την ΕΕ», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

«Στη συνολική επιτυχή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κρίνω ότι η μείωση των κονδυλίων για την Υγεία , αποτελεί μέγα σφάλμα και πρέπει να υπάρξει διόρθωση και αποκατάσταση , γιατί η Υγεία πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ και τους πολίτες μας», ανέφερε.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει πως τα χρήματα της ΕΕ δεν είναι λευκή επιταγή, δηλαδή δεν δίνονται ανεξέλεγκτα δωρεάν αλλά απαιτείται σχεδιασμός και προγραμματισμός εκ μέρους μας για να αξιοποιηθούν σε προκαθορισμένους Τομείς όπως π.χ. για τη Καινοτομία, Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιοποίηση κ.α.

«Είναι οικονομικά ορθό, αυτά τα χρήματα να διοχετευθούν στην ανάπτυξη, για να κινηθούν οι επιχειρήσεις, η αγορά εργασίας και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία και στη κοινωνία μας. Αυτή η σημαντική επιτυχία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να διασφαλίσει 2,7 δις ευρώ για τη κυπριακή οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα για τη Κύπρο μας», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφόρου τονίζει πως το κυρίαρχο αποτύπωμα της πρότασης μας για αξιοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας, πρέπει να δημιουργεί αναμφίβολα δυνητική επίδραση στην ανάπτυξη, με επακόλουθο να πετύχουμε το ζητούμενο , που σήμερα είναι η ταχύρρυθμη ανάπτυξη για να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

«Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα εισρεύσουν στη πατρίδα μας από το 2021 και εντεύθεν. Ευτυχώς όμως η κυπριακή οικονομία , με την αξιοπιστία της, το μαξιλάρι που δημιούργησε και την επιτυχή διαχείριση της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια , μπορεί να αντέξει χρηματοδοτικά μέχρι να φτάσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», ανέφερε.

Σε σχέση με τις διαφωνίες που προέκυψαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο αρχηγών χωρών, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τις χαρακτηρίζει διαφωνίες με εθνικό χαρακτήρα και πολλές φορές με πολιτικές σκοπιμότητες για εσωτερική κατανάλωση.

«Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι η αδικαιολόγητη διαφωνία των πέντε χωρών, Δανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, δεν εδράζεται σε κάποιο ιδεολογικό θέμα, αλλά εδράζεται αποκλειστικά και μόνον στα εθνικά τους συμφέροντα και στα στενά τους πολιτικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι, το ότι οι ηγέτες της Δανίας, Σουηδίας, Φινλανδίας εκπροσωπούν κεντροαριστερές Κυβερνήσεις, η Ολλανδία κεντρώα Κυβέρνηση και η Αυστρία εκπροσωπεί Συνασπισμό Κυβέρνησης Πρασίνων και Δεξιών», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, η αποτροπή διαχωρισμού Βορρά και Νότου, που θα ήταν καταστροφική για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ , αποτελεί τεράστια ιστορική επιτυχία, με μόνο θετικά αποτελέσματα για όλες τις χώρες μέλη και τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Εμείς που παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε , εις πείσμα και πλήρη απογοήτευση των ευρωσκεπτικιστών, των ακραίων και των λαϊκιστών, που προσδοκούσαν να δικαιωθούν με την αποτυχία συμφωνίας, για να μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίζουν το έργο της κατεδάφισης και του μηδενισμού της ΕΕ και των ευρωπαϊκών αρχών», αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ