ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοινή γραμμή Αθηνών-Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα για την στήριξη που μας παρέχει» είπε ο κ. Αναστασιάδης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πλήρης ταύτιση και συναντίληψη μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας επιβεβαιώθηκε κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών. Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναβεβαίωσαν την κοινή γραμμή των δύο χωρών, και την από κοινού χάραξη των επόμενων κινήσεων έναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ν. Αναστασιάδης: Ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις αρχικές του τοποθετήσεις συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογή του, τονίζοντας πως η επίσκεψη στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη βούληση για συνεργασία με τη Λευκωσία. Εν συνεχεία ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε εκ μέρους τους ελληνισμού τη ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας. «Μέσα από τους κοινούς αγώνες μας αποδείξαμε εμπράκτως στην προσήλωση σε αρχές της ΕΕ , των σχετικών ψηφισμάτων και δεδομένα χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα κατοχικών στρατευμάτων».

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ αλλά και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι ζητήματα που επηρεάζουν το κυπριακό. Ευχαριστώ θερμά την Ελλάδα για τη στήριξη που μας παρέχει στις τουρκικές προκλήσεις» σημείωσε. Χαιρέτισε επίσης την στάση της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο θέμα.

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση του με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, ο Πρόεδρος ανέφερε πως θα συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση, «προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών», χωρίς να αγνοείται βεβαίως πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της εν λόγω χώρας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης και τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου

 Για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αλλά και την ανάγκη ύπαρξης στοιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής ανάμεσα στα δύο κράτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «άλλα θέματα που συζητήσαμε ήταν η μεταναστευτική πολιτική αλλά και οι τριμερείς συνεργασίες με άλλα κράτη της περιοχής. Στόχος ο διάλογος και η συνεργασία ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Το δίκτυο συνεργασιών δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά στόχο έχει τη συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή» κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «επαναβεβαιώσαμε τη βούληση μας για κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών που από κοινού με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει μέσω των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη». Εξήρε παράλληλα τη σημασία «που αποδίδουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις».

Κ. Μητσοτάκης: Δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση εγγυήσεων

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «συζητήσαμε για την προκλητικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», για να συνεχίσει λέγοντας πως «η οποία κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα θα λαμβάνει απάντηση». Ως προς το θέμα των εγγυήσεων, που θεωρείται κεφαλαιώδους σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «για την Ελλάδα δεν νοείται λύση χωρίς κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Για το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την επικείμενη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και την συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον ζήτημα», σημειώνοντας παράλληλα πως θα αναμένει «με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου».

Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ως πρός τα ζητήματα ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Σημείωσε μάλιστα πως « η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη».

Πέραν των εθνικών θεμάτων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που συζήτησαν οι δυο αντιπροσωπείες όπως είναι αυτά της εκπαίδευσης, αλλά έγινε και ιδιαίτερη αναφορά στη κυπριακή συνδρομή κατά την τραγωδία στο Μάτι και την ενίσχυση των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε και την οικονομική πολιτική που προσανατολίζεται να ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, μέσω διαφόρων νομοσχεδίων. «Προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα μας βοηθήσει» σχολίασε χαρακτηριστικά». 

Αναφέρθηκε στην κρίση που πέρασαν Ελλάδα και Κύπρος, σημειώνοντας ότι «θέλω να αναγνωρίσω δημόσια στην πρώτη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τόλμησε να προτείνει στη Βουλή τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και την οδήγησαν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης». «Και για εμάς αυτό το παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε γρήγορη ανάπτυξη αποτελεί σημείο αναφοράς, το οποίο θέλουμε να πετύχουμε κι εμείς στην Ελλάδα, δίνοντας πολύ γρήγορα το αποτύπωμα των δικών μας προθέσεων», κατέληξε.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Συλλούρη

Μετά το Προεδρικό, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Βουλή όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Συλλούρη. Κατά την υποδοχή του, ο κ. Συλλούρης αφού συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην πρωθυπουργία, σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή « θα προσθέσει στις ήδη αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας με ένα τρόπο που θα επενδύει και θα κτίσει στις υφιστάμενες σχέσεις πρακτικές και δράσεις που θα βοηθήσουν τις δυο μας χώρες».

Από μεριάς του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως οι προκλήσεις στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλες, αλλά μέσω της στενής συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εκμεταλλευόμενη τις τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να γίνουν πολλά.

Εξήρε τη συμπεριφορά την κυπριακής νομοθετικής εξουσίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά η Κύπρος κατάφερε και βγήκε από την κρίση χρονικά πριν την Ελλάδα λόγω της πολιτικής ωριμότητα που επέδειξαν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Νωρίτερα

Από πλευράς μέτρων ασφάλειας η εικόνα του Προεδρικού Μεγάρου παραπέμπει περισσότερο σε μια συνηθισμένη μέρα. Πέρα από τη συνοδεία του Έλληνα Πρωθυπουργού εντός του Προεδρικού Μεγάρου τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί είναι διακριτικά και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί σε επισκέψεις αρχηγών κρατών της περιοχής το τελευταίο διάστημα.

Η άφιξη του Πρωθυπουργού

Με μια θερμή χειραψία στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λόγω του προβλήματος με το πόδι του δεν συμμετείχε στο τελετουργικό υποδοχής του κ. Μητσοτάκη ο οποίος συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη κατέθεσε στεφάνι στον αδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Τον κ. Μητσοτάκη στην πρώτη του ταξίδι εκτός Ελλάδας μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή είναι ένα από τα βασικά θέματα των επαφών της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία. Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν εκτενώς στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των εργασιών των δύο Αντιπροσωπειών. Μετά το Προεδρικό ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Βουλή ενώ το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις. Αύριο Τρίτη το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου θα ενημερωθεί για την επιχείρηση "ΝΙΚΗ" του 1974. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ΕΛΔΥΚ.

Οι πρώτες δηλώσεις

Την ιδιαίτερη συγκίνηση του για την άφιξη του Κ. Μητσοτάκη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις πρώτες δηλώσεις μεταξύ των δυο ανδρών. Χαρακτήρισε την πρώτη επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού στην Κύπρο πως «συμβολίζει το ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, κληρονομία από τον πατέρα σας, αείμνηστο φίλο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Συνέχισε λέγοντας πως οι στενοί δεσμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται για το καλό των δυο χωρών, και πως θα αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις από κοινού, και με τους εταίρους.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης στην αρχική του τοποθέτηση δήλωσε πως «είναι για εμένα χαρά και τιμή που το πρώτο ταξίδι ως Πρωθυπουργός το κάνω στην Κύπρο, συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση. Το ταξίδι όμως δεν είναι μόνο συμβολικό» κατέληξε. « Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή» για να δηλώσει με νόημα για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυο χώρες από κοινού πως «το δίκαιο είναι με το μέρος μας».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, συνέχισε μάλιστα λέγοντας «γνωρίζετε κ. Πρόεδρε ότι όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος και είναι ισχυρός και ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο».

Σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της συνομιλίας των δύο ανδρών, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον κ. Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το δεκανίκι ως συμβολικό, μιας και η Ελλάδα αποτελεί το διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου.

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες εργασίες των δύο Αντιπροσωπειών, προτού οι δύο ηγέτες προβούν σε δηλώσεις ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση