ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην τελική ευθεία για την Αμμόχωστο

Ο κίνδυνος της αποχής, οι συμβολισμοί και το διακύβευμα των κομμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η προσέλευση των Αμμοχωστιανών στην εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής αποτελεί τον μεγάλο γρίφο, τόσο για τους ίδιους τους υποψηφίους δημάρχους όσο και για τα κομματικά επιτελεία που εργάζονται για τον καθένα ξεχωριστά. Η ιδιομορφία των αναπληρωματικών εκλογών είναι δεδομένη, με άγνωστες ωστόσο τις προεκτάσεις της. Όχι μόνο γιατί οι εκλογές πραγματοποιούνται μέσω θέρους με τους πλείστους δημότες σε διακοπές και τα κομματικά επιτελεία σε κατάσταση ημιαργίας, που αυξάνει τον κίνδυνο μαζικής αποχής αλλά και για το καθεστώς του εν λόγω δήμου. Πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση καθαρά πολιτική χωρίς το γνωστό τοπικό «πάρε δώσε» δημάρχου και δημοτών. Το ερώτημα είναι αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και δη οι εξαγγελίες Οζερσάι για την Αμμόχωστο θα ωθήσουν τους δημότες μαζικά στην κάλπη ή αν εξαιτίας και της χρονικής συγκυρίας ίσως και του παρασκηνίου που προηγήθηκε μεταξύ των κομμάτων επιλέξουν να απέχουν. Το σίγουρο είναι πως οι εκλογές έχουν τη δική τους βαρύτητα για όλα τα κόμματα, αλλά ιδιαίτερα για το ΑΚΕΛ που φιλοδοξεί αυτή τη φορά με τη στήριξη κι άλλων δυνάμεων να κερδίσει τη δημαρχία.

Ελπίζουν στο ΑΚΕΛ

Στελέχη του ΑΚΕΛ σημειώνουν πως το κόμμα εργάζεται εντατικά για την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου. Η επιστροφή της δημαρχίας στο ΑΚΕΛ θεωρείται για κομματικά στελέχη πως έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Κρίσιμη στιγμή που λόγω των εξελίξεων στην Αμμόχωστο ώθησε το καλοκαίρι τους δημότες Αμμοχώστου σε κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό. Η εκλογή λοιπόν ΑΚΕΛικού στελέχους στην Δημαρχία Αμμοχώστου θεωρείται πως θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για το θέμα της Αμμοχώστου. Υπενθυμίζεται πως το 2016 υπήρξε ντέρμπι μεταξύ Σίμου Ιωάννου και Αλέξη Γαλανού με τον κ. Γαλανό να αφήνει με 26 ψήφους επιπλέον, πίσω του τον κ. Ιωάννου. Κομματικοί κύκλοι εκφράζουν αισιοδοξία για την εκλογή του κ. Ιωάννου υπενθυμίζοντας και το εκλογικό αποτέλεσμα του 2016 αλλά και πως έχει ήδη την στήριξη του ΔΗΚΟ και της Συμμαχίας Πολιτών, όπως και στις δημοτικές εκλογές του 2016. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα άλλα κόμματα θα δουλέψουν για την εκλογή Σίμου Ιωάννου. Όπως αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι και από το ΔΗΚΟ αλλά και από το ΑΚΕΛ, το 2016, υπήρχαν διαρροές ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων προς τον Αλέξη Γαλανό καθώς ο ίδιος εξακολουθούσε μέχρι τότε να έχει ένα σημαντικό έρεισμα στον χώρο του Κέντρου.

Παίζει και η αντιδημαρχία

Αυτή τη φορά, όπως λένε, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο. Όπως αναφέρουν ΔΗΚοϊκά στελέχη, υπήρξε συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, ούτως ώστε στο ενδεχόμενο εκλογής Σίμου Ιωάννου η αντιδημαρχία της Αμμοχώστου – την οποία κατέχει αυτή τη στιγμή το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρύσανθος Ζαννέτος – δοθεί στο ΔΗΚΟ και συγκεκριμένα στον δημοτικό σύμβουλο Αντρέα Σιοπαχά. Αυτό ενδεχομένως να ωθήσει τους κομματικούς παράγοντες να δουλέψουν πιο εντατικά για την εκλογή Ιωάννου. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται από το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρουν στελέχη της Αριστεράς που διαφωνούν πως έχει υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και εντάσεις εντός της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ για το ενδεχόμενο η αντιδημαρχία να δοθεί στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Το τι θα ισχύσει θα ξεκαθαρίσει σίγουρα στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Ιωάννου.

Το σχέδιο πυροδότησε

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ πάντως αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες του Κέντρου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να εντάσσεται και η κίνησή του να μην απαντήσει αν το 2004 ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν σε συνέντευξή του στον «Πολίτη» προκαλώντας την αντίδραση μερίδας των Αμμοχωστιανών δημοτών, οι οποίοι μεταξύ άλλων διαφωνούν και με τη σύμπλευσή με το Κέντρο. Σημειώνεται πάντως πως ο κ. Ιωάννου είχε στηρίξει -σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος- το Σχέδιο Ανάν και όπως λέγεται τότε ήταν από τα στελέχη που «τιμωρήθηκαν» για τη στάση του κατά τις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το 2005.

Από την υπέρβαση στην αμηχανία

Στον Συναγερμό, ήθελαν να περάσει η εκλογική διαδικασία όσο το δυνατόν ανώδυνα και συναινετικά. Όχι μόνο γιατί εν μέσω θέρους η προσέλευση θα ήταν πολύ δύσκολη για το κόμμα, αλλά και γιατί εξαιτίας και της κρισιμότητας των στιγμών στο Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε να περάσει το μήνυμα πως τα κόμματα είναι ενωμένα και κάνουν την υπέρβαση μέσω ενός κοινού υποψηφίου. Γνωστό το παρασκήνιο που διαμείφθηκε, με τον ΔΗΣΥ να προωθεί την υστάτη την υποψηφιότητα Παύλου Αναστασιάδη (ο οποίος συμπεριλαμβανόταν στην λίστα των ονομάτων του ΑΚΕΛ) και ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου. Όπως γνωστή είναι και η αντιπαράθεση που υπήρξε για το κατά πόσο σε επαρχιακό επίπεδο προαποφασίστηκε μεταξύ στελεχών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ή όχι η υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου. Αν και η θέση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Παύλου Αναστασιάδη ήταν η ψήφος κατά βούληση, πέρασε μέσω της επαρχιακής επιτροπής η στήριξη στην υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ Νίκου Κάρουλλα. Όπως επιησημαίνουν συναγερμικά στελέχη, σε έναν δήμο καθαρά πολιτικό ο ΔΗΣΥ όφειλε να στηρίξει συγκεκριμένο υποψήφιο, έστω κι αν οι πιθανότητες νίκης είναι μικρές. Την προεκλογική καμπάνια όπως αναφέρουν στελέχη την έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου και σύμφωνα με συναγερμικούς κύκλους δεν θεωρείται μακρινό σενάριο η διατήρηση της δημαρχίας στον ΔΗΣΥ. Όπως λένε αυτό θα εξαρτηθεί από την προσέλευση. Ο κ. Κάρουλλας, όπως επισημαίνουν κύκλοι από την Αμμόχωστο, έχει έρεισμα και εκτός του ΔΗΣΥ. Έχει βεβαίως και αρκετές αντιδράσεις από Συναγερμικούς μετά την δημοσιοποίηση τοποθέτησής του ότι δεν τον ενοχλεί να έχει ταυτότητα του ψευδοκράτους. Βίντεο που ανακίνησαν και συναγερμικά στελέχη όπως ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης. Τοποθέτηση που σύμφωνα με τον κ. Κάρουλλα παρερμηνεύθηκε από συγκεκριμένους κύκλους για να πληγεί. Το κατά πόσο το συγκεκριμένο περιστατικό θα στοιχίσει στην υποψηφιότητά του είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Όπως ξεκαθαρίζει πάντως στόχος της υποψηφιότητάς του είναι μέσω της εκλογικής αναμέτρησης να δοθεί η απαραίτητη σημασία στην Αμμόχωστο και τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σημειώνει πως η εκλογική διαδικασία χωρίς να είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, θα κινητοποιήσει τους δημότες και να ψηφίσουν αλλά κυρίως να έρθουν κοντά στην πόλη. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ του και των ανθυποψηφίων του, καθώς το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι όλοι ενωμένοι θα δουλέψουν για την Αμμόχωστο την επόμενη μέρα. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις μέχρι σήμερα, μεταξύ των κύριων ανθυποψηφίων.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα

Ερώτημα βεβαίως για τον ΔΗΣΥ κυρίως είναι η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λόρδου. Ο κ. Λόρδος είχε λάβει 14% στις εκλογές του 2016 και όπως λέγεται έχει έρεισμα τόσο στους κύκλους του ΔΗΣΥ όσο και στο ΑΚΕΛ. Ερώτημα που θα απαντηθεί με το άνοιγμα της κάλπης είναι κατά πόσο θα τον ωφελήσει η καμπάνια του με ιδιαίτερη έμφαση στην ανεξάρτητή του υποψηφιότητα και οι βολές του ενάντια σε όλα τα κόμματα για τη στάση τους γύρω από την επιστροφή της Αμμοχώστου. Σίγουρα πάντως στον ΔΗΣΥ βλέπουν με ενδιαφέρον την προεκλογική του και ανησυχούν στο ενδεχόμενο διαρροών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως και η υποψηφιότητα του βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνου Παπαγιάννη κυρίως από κομματικής σκοπιάς. Και αυτό γιατί γίνεται αμέσως μετά τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από την ελληνική βουλή και την ήττα του ΕΛΑΜ στις ευρωεκλογές. Όπως όλα δείχνουν το ΕΛΑΜ θέλει να δηλώσει παρόν για να μετρήσει τη δύναμή του και επιδιώκοντας να κερδίσει το πιο σκληρό ακροατήριο της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση