ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:44
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στη Γενική Εισαγγελία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα ονόματα, τα φαβορί, για τις θέσεις του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Ένα μήνα πριν χηρέψει η θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ένεκα αφυπηρέτησης του Κώστα Κληρίδη, το παρασκήνιο για τις επιλογές που φέρεται να έχει ενώπιον του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέρα με την ημέρα πληθαίνουν. Η αλλαγή φρουράς στον 2ο όροφο της Νομικής Υπηρεσίας είναι μια από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πριν την ημερομηνία αφυπηρέτησης του κ. Κληρίδη, αρχές Ιουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάλογες περιπτώσεις στην επιλογή προσώπων, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με αυξημένο βαθμό ασφάλειας, για την περίπτωση της Νομικής Υπηρεσίας, είναι πως μαζί με το διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλύψει και το κενό που υπάρχει, από τον Μάρτιο του 2017, στο πόστο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διημείφθησαν, σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιλογή των προσώπων συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον το οποίο θα παραμείνει αμείωτο μέχρι την ανακοίνωση των ονομάτων.

Τα ονόματα

Η ονοματολογία για τα πόστα του 2ου ορόφου της Νομικής Υπηρεσίας, έχει ξεσπάσει πολύ πριν την πανδημία και με άγνωστη, τότε, την τελική ημερομηνία αποχώρησης του Κώστα Κληρίδη. Η ονοματολογία υποχώρησε στη συνέχεια, όταν ήλθε η υγειονομική κρίση και ξεκαθάρισε ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας δεν θα έκανε χρήση της άδειας αφυπηρέτησης του. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του το ζητούμενο, όπως λέγεται στο πολιτικό παρασκήνιο, είναι να γίνουν επιλογές οι οποίες πρώτον θα αποτρέψουν φαινόμενα δημόσιας αντιπαράθεσης, θεσμικών αξιωματούχων και δεύτερον απάμβλυνσης της αρνητικής δημοσιότητας της Νομικής Υπηρεσίας κάτι που επί θητείας Κώστα Κληρίδη, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πήρε διαστάσεις.

Στο πνεύμα αυτό ο προσανατολισμός που φαίνεται να υπάρχει στο Προεδρικό είναι η επιλογή προσώπου με νομικό αλλά και πολιτικό υπόβαθρο. Το όνομα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου συνεχίζει να είναι ένα από αυτά που εμφανίζονται για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι το όνομα του Ιωνά Νικολάου παρουσιάζεται ως το επικρατέστερο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πηγές του Προεδρικού υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του με στενούς του συνεργάτες, για τον διάδοχο του Κώστα Κληρίδη. Νομικοί κύκλοι της Λευκωσίας υποστηρίζουν πως το τελευταίο διάστημα, στο παρασκήνιο, ακούγονται και άλλα ονόματα τα οποία όμως δεν συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες.

Βοηθός Γενικού

Έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ονοματολογία που υπάρχει για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η οποία δεν καλύφθηκε μετά την καταδίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, τον Μάρτιο του 2017. Εδώ τα ονόματα που εμφανίζονται να διεκδικούν τη θέση είναι περισσότερα. Για τον δεύτερο τη τάξει της Νομικής Υπηρεσίας, φαίνεται να προκρίνεται επιλογή εκ των έσω, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το στοιχείο της έκπληξη, όπως υποστηρίζεται από νομικούς κύκλους.

Τα 2 από τα 4 ονόματα που φέρονται ως επιλογές εκ των έσω, αφορούν δυο γυναίκες - Εισαγγελείς της Δημοκρατίας. Την 'Έλενα Ζαχαριάδου-Γεωργιάδου και 'Ελενα Κλεόπα, λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας με εμπειρία σε μεγάλες υποθέσεις. Αλλά και το τρίτο όνομα για τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι γνωστό στη Νομική Υπηρεσία. Πρόκειται για την πρώην Εισαγγελέα της Δημοκρατία και νυν Επίτροπο Νομοθεσίας Λουϊζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου. Το στοιχείο της έκπληξης που δεν αποκλείεται στην επιλογή του επόμενου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, παραπέμπει σε πρόσωπο γνωστής δικηγορικής οικογένειας της Λεμεσού. Πρόκειται για τη Φωτεινή Τσιρίδου το όνομά της το οποίο είχε ακουστεί για είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Οι διορισμοί

Με βάση την πάγια τακτική η ανακοίνωση των ονομάτων του νέου Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα θα γίνει την ημερομηνία αφυπηρέτησης του Κώστα Κληρίδη. Κάτι ανάλογο έγινε και στην περίπτωση διορισμού του Κώστα Κληρίδη τον Σεπτέμβριο του 2013. Τότε μόλις ο Πέτρος Κληρίδης γνωστοποίησε την ημερομηνία αποχώρησής του ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε τον διάδοχό του. Κάτι που σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι διαδικασίες εντοπισμού των δυο θεσμικών αξιωματούχων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ