ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω Σχεδίου Ανάν

Η διάσπαση του ΔΗΣΥ και η συμμετοχή των «αποστατών» προκάλεσε πόλωση των συναγερμικών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το 2004 ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετείχε στις ευρωεκλογές και σε αυτή προσήλθαν μαζικά οι ψηφοφόροι. Ενδεικτικό ότι καταγράφηκε το πιο μικρό ποσοστό αποχής σε σχέση με τις εκλογικές μάχες, που ακολούθησαν, καθώς το ποσοστό αποχής τότε έφτανε το 27,5%.

Οι εκλογές διεξήχθησαν υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν και αυτό υπήρξε το κύριο προεκλογικό αφήγημα και διακύβευμα για το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Ο ΔΗΣΥ με πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη είχε να διαχειριστεί την διάσπαση του κόμματος και την αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών μετά τη θέση που πήρε ο Συναγερμός υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Κάπως έτσι στο ψηφοδέλτιο που ονομάστηκε «Η καλύτερη ομάδα» συμμετείχε σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως οι Γιαννάκης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Ελένη Θεοχάρους, Λευτέρης Χριστοφόρου, Τάσος Μητσόπουλος και Μάνθος Μαυρομμάτης.

Μία εξάδα που κάλυπτε όλες τις περιοχές, αλλά και όλες τις τάσεις του ΔΗΣΥ. Και αυτό καθόλου τυχαία, καθώς απέναντι από τον Συναγερμό θα έδιναν την πρώτη τους μάχη τα πρωτοκλασάτα στελέχη που αποχωρήσαν λόγω Σχεδίου Ανάν. Με τον συνδυασμό «Για την Ευρώπη» οι Πρόδρομος Προδρόμου, Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου έδωσαν τη δική τους μάχη και έλαβαν 10,8%, στέλνοντας στις Βρυξέλλες τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση. Την πρωτιά, παρά τις εσωκομματικές δυσκολίες και διαφορετικές προβλέψεις, έλαβε ο ΔΗΣΥ με 28,23%, εκλέγοντας τους Γιαννάκη Κασουλίδη και Παναγιώτη Δημητρίου.

Σε εκείνη την εκλογική μάχη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ευρωπαϊκό προφίλ του ΔΗΣΥ, αλλά και ο ρόλος που έπαιξε ο Γλαύκος Κληρίδης για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αφήγημα που, όπως όλα δείχνουν, κατάφερε να συσπειρώσει τους Συναγερμικούς. Υπήρξε και η εκλογική μάχη, που ενίσχυσε πολιτικά τον Ιωάννη Κασουλίδη ούτως ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις στη συνέχεια την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη και τελευταία φορά που το κόμμα της Δεξιάς στήριξε άλλο πρόσωπο πέραν του αρχηγού του για την προεδρία.

Τιμώρησαν το ΑΚΕΛ

Όσο, λοιπόν, και αν ο ΔΗΣΥ ανέμενε πανωλεθρία, το ΑΚΕΛ είναι εκείνο που δέχτηκε μήνυμα τιμωρίας από το ακροατήριό του για το Σχέδιο Ανάν. Ενδεικτικό ότι σε μία εποχή που το ΑΚΕΛ διένυε την καλύτερη πολιτικά περίοδο δεν κατάφερε να λάβει την πρωτιά, συγκεντρώνοντας 27,89%. Κάποιοι ερμηνεύουν την έστω και σε απόσταση αναπνοής από τον ΔΗΣΥ ήττα, στη στάση που τήρησε το κόμμα στο δημοψήφισμα, άλλοι στην αδιαφορία και τον ευρωσκεπτικισμό, που κυριαρχούσε τουλάχιστον τότε στην Αριστερά.

Το κόμμα απέφυγε να συμπεριλάβει πρωτοκλασάτα στελέχη πλην του ανερχόμενου τότε Νεοκλή Συλικιώτη και του Τίτου Χριστοφίδη, ρίχνοντας στη μάχη πρόσωπα της ευρύτερης Αριστεράς, όπως ο Αδάμος Αδάμου, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και η Δέσποινα Μπεμπεδέλη. Στην ευρωβουλή στάληκαν οι Αδάμος Αδάμου και ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

Νικητής το ΔΗΚΟ

Το κόμμα που φάνηκε να κερδίζει έδαφος από τις τότε συγκυρίες δεν ήταν άλλο από το ΔΗΚΟ. Ενδεικτικό ότι τότε πήρε το συντριπτικό για τα δεδομένα του ΔΗΚΟ ποσοστό του 17,09%. Το προεκλογικό αφήγημα ήταν πως ψήφος στο ΔΗΚΟ σήμαινε και ψήφος εμπιστοσύνης προς το έργο του Τάσσου Παπαδόπουλου και τη στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα.

Καθόλου τυχαίο πως σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση συμμετείχαν δυνατά στελέχη, όπως οι Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Αλέξης Γαλανός, Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς και οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ανδρέου και Θέμης Θεμιστοκλέους, ενώ τελικά την έδρα κατέλαβε ο Μάριος Ματσάκης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ματσάκης στη συνέχεια διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας απέναντι από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και διαγράφηκε από το κόμμα.

Στην εν λόγω εκλογική αναμέτρηση συμμετείχε και ο συνδυασμός Ενωμένοι Δημοκράτες-ΚΠΕ- Ευρωπαϊκή Κύπρος. Κίνηση που στήριζε το Σχέδιο Ανάν και που είδε με δυσφορία τη στάση που τήρησε το ΑΚΕΛ. Στον σχηματισμό συμμετείχαν ο νυν Ευρωπαίος Επίτροπος Χρίστος Στυλιανίδης, η Ανδρούλλα Βασιλείου, ο ακαδημαϊκός Σταύρος Τομπάζος και η Πραξούλα Αντωνιάδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση