ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον πάγο το Κυπριακό ένεκα τουρκικών εκλογών

Στην επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας η προσοχή για επανέναρξη του διαλόγου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Κατούγκαλο, δεν άφησε και πολλά περιθώρια για κάποια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό. Οι δυο υπουργοί διαφώνησαν δημόσια, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να δείχνει ξεκάθαρα πως περισσότερο απευθυνόταν στο εκλογικό ακροατήριο της χώρας του (η Αττάλεια είναι εκλογική περιφέρεια του κ. Τσαβούσογλου), και λιγότερο στον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Στο πνεύμα αυτό έβαλε στο «ψυγείο» κάθε προοπτική επανάληψης του διαλόγου στο Κυπριακό, κάτι που παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Λευκωσία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε ευθέως την ελληνική θέση πως το καθεστώς των εγγυήσεων, που επιτρέπει στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο είναι αναχρονιστικό, αντιτείνοντας ότι η Άγκυρα θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη ώστε να προασπίζει τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η πίεση που ασκούν στο εσωτερικό της Τουρκίας οι εκλογές της 31ης Μαρτίου δεν άφησαν περιθώρια εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ πήγε στην Αττάλεια με διαθέσεις να καθησυχάσει την Τουρκική πλευρά στο θέμα των ενεργειακών. Και αυτό φάνηκε στην δημόσια εμφάνιση των δυο ΥΠΕΞ, με τον Τσαβούσογγλου να βάζει τη γνωστή θέση περί αδικίας σε βάρος των Τ/κ στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που έχουν ανακαλυφθεί ανοιχτά της Κύπρου, με τον κ. Κατρούγκαλο να απαντά πως η Λευκωσία έχει ήδη ψηφίσει νόμο για την σύσταση ταμείου φυσικού αερίου που διασφαλίζει την δίκαιη κατανομή των εσόδων στο σύνολο του κυπριακού λαού. Την ίδια τακτική τήρησε ο κ. Τσαβούσογλου και σε άλλα θέματα, όπως αυτό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αλλά και για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Μετά τις 12 Απριλίου

Με βασική ανάγνωση πως οι δυο υπουργοί διαφώνησαν σε όλα, ένεκα των επερχόμενων εκλογών η προσοχή στρέφεται τώρα στο επόμενο ραντεβού των δυο πλευρών, στις 12 Απριλίου αυτή τη φορά επί Ελληνικού εδάφους. Στην πράξη οι αποκλίσεις των δύο πλευρών καταδεικνύουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται παρά τη συμφωνία Τσίπρα - Ερντογάν για επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις προσπάθειες για αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα. Ραντεβού στις 12 Απριλίου έδωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε πως τότε θα γίνει η πρώτη αναλυτική συζήτηση για τα ΜΟΕ. Παρά την τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ για το θέμα των εγγυήσεων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε με νόημα πως στην επόμενη συνάντηση των δυο πλευρών, η Ελληνική πλευρά αναμένει να ακούσει από την τουρκική, ποιες είναι οι ιδέες της για το ποιος θα μπορούσε να ήταν ο μηχανισμός που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, την επόμενη μέρα της λύσης. Τόνισε πάντως ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων.

Ενεργειακά

Τα «δώρα» που κόμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση της Αττάλειας στα ενεργειακά, δεν φαίνεται να συγκίνησαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίοςδημόσια επανέλαβε τις γνωστές θέσεις πως δεν μπορεί να προχωρήσει ενεργειακό έργο στην περιοχή χωρίς την Τουρκία. Η δημόσια τοποθέτηση, δυο φορές, του Έλληνα ΥΠΕΞ για το ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά δεν διαφοροποίησε έστω και φραστικά τις τουρκικές θέσεις. Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό» προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να εστιάσει στην αύξηση των επενδύσεων και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία.

Τριμερής Ιερουσαλήμ

Δημόσια η τουρκική πλευρά δεν αντέδρασε στα όσα διημείφθησαν στην Ιερουσαλήμ και στα όσα αναφέρονται στην κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου. Ελλάδας, Ισραήλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Μετά τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου δεν έγινε γνωστό εάν ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε στον ομόλογό του, τα αποτελέσματα της Συνόδου στην Ιερουσαλήμ. Πηγές στη Λευκωσία άφηναν να αιωρείται πως το κλίμα της συνάντησης των δυο ΥΠΕΞ ήταν διαφορετικό, από αυτό της δημόσιας εμφάνισης των δυο ανδρών ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις εκτιμήσεις πως τα σπουδαία αναμένονται μετά το πέρας του τουρκικών εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση