ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύγκρουση ΑΚΕΛ - Προεδρικού με αφορμή τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο κύριος Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στο Κραν Μοντάνα ότι η καλύτερη λύση, είναι η λύση δύο κρατών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ με φόντο το κυπριακό και συγκεκριμένα τα όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του. Θυμίζουμε ότι ο κύριος Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στο Κραν Μοντάνα ότι η καλύτερη λύση, είναι η λύση δύο κρατών, και πως αργότερα στη Νέα Υόρκη του είπε να προχωρήσουν με συνομοσπονδία.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου τόνισε ότι είναι στο χέρι του Προέδρου να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Με την σειρά της η Κυβέρνηση απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν, ακόμα και σήμερα, στο μέσο αυτής της κρίσης που συντηρεί η Άγκυρα, το ΑΚΕΛ να επιχειρεί να συντηρήσει το αντιπολιτευτικό σενάριο που καταλογίζει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κύριος Στεφάνου είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει ως κριτήριο το τι λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για να κρίνει τον κ. Αναστασιάδη και τις θέσεις του.

Σε συνέχεια των δηλώσεων είπε, «Εδώ και καιρό συσσωρεύονται ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε και βολιδοσκόπησε επανειλημμένα ξένους αξιωματούχους, διπλωμάτες, καθώς και Κύπριους πολιτικούς και δημοσιογράφους για λύση δύο κρατών. Άλλωστε αυτά έχουν λεχθεί από τηλεοράσεως και έχουν γραφτεί στον Τύπο κατ’ επανάληψη, με αναφορές σε ημερομηνίες και συγκεκριμένα πρόσωπα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι, «ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να απαντήσει ο κύριος Αναστασιάδης σε όλα αυτά είναι να επιδείξει έμπρακτα την απαραίτητη πολιτική βούληση για να προχωρήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ».
Τέλος ο κύριος Στεφάνου επισήμανε ότι «Να ξεκαθαρίσει σαφέστατα, πειστικά και αποφασιστικά ότι αμετάκλητα η μόνη λύση που συζητά είναι η επανένωση στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι δεν συζητά –υπό οποιεσδήποτε συνθήκες- λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του στο Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και στις συμφωνηθείσες συγκλίσεις. Η πιο καλή ευκαιρία για να το πράξει αυτό είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου. Έτσι θα πάρει και ο κ. Τσαβούσογλου απάντηση στην επαναλαμβανόμενη πρόκλησή του προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για το ποια λύση θέλει –ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών. Και ασφαλώς η απάντηση είναι μια και μοναδική, ότι είναι η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Το προεδρικό μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου απάντησε στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ τονίζοντας «ότι μπορεί το ΑΚΕΛ να διατείνεται ότι δεν έχει ως κριτήριο τι λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά όταν προσπαθούμε να λύσουμε το Κυπριακό για να τερματιστεί η κατοχή της Τουρκίας και η ανάμιξη της στις υποθέσεις της χώρας μας, σίγουρα πρέπει και να ακούμε και να βλέπουμε τι λέει, τι κάνει και τι μεθοδεύει η Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό».

Αναλυτικά η δήλωση του κύριου Προδρόμου:

Δεν είναι δυνατόν να ασχολείται κανείς με το Κυπριακό και την επίλυσή του και να μη λαμβάνει υπόψη ότι εδώ και δυο χρόνια η Τουρκία, είτε με το πρόσχημα των Ευρωεκλογών και του Brexit είτε άλλως πώς, έχει αποτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, διακηρύττει συνεχώς μέσω της ανώτατης ηγεσίας της ότι το πρότυπο λύσης των Η.Ε. έχει εκπνεύσει και πρέπει να εγκαταλειφθεί, ενώ στη συνέχεα επιτίθεται με παραβιάσεις και συνεχείς προκλήσεις και απειλές στη θάλασσα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μετατοπίσει το ζήτημα της κατοχής σε ζήτημα «συνδιαχείρισης» του κυπριακού φυσικού αερίου.

Δεν είναι δυνατόν, ακόμα και σήμερα, στο μέσο αυτής της κρίσης που συντηρεί η Άγκυρα, το ΑΚΕΛ να επιχειρεί να συντηρήσει το αντιπολιτευτικό σενάριο που καταλογίζει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποδίδοντάς του εκείνο που και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ άκουσε από το στόμα του κ. Τσαβούσογλου, όταν τον επισκέφθηκε επί τούτου στην Τουρκία, ότι δηλαδή επιδιώκει τη δημιουργία αποσχιστικού κράτους στα κατεχόμενα. Εξάλλου, είναι από το 1983 που η Τουρκία μεθοδεύει υπό το φως της ημέρας αυτή την πολιτική των δυο κρατών.

Δεν είναι δυνατόν το ΑΚΕΛ να θεωρεί ότι επιχειρηματολογεί σοβαρά όταν καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ξεκαθαρίσει σαφέστατα» ποια είναι η λύση που συζητά και επιδιώκει, και να αγνοεί το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο Πρόεδρος, με τον πιο επίσημο τρόπο, τουλάχιστον οκτώ φορές γραπτώς, έχει διαμηνύσει στον Γενικό Γραμματέα των Η.Ε. ότι επιδιώκει λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Η.Ε., χώρια οι δια ζώσης επιβεβαιώσεις σε συναντήσεις μαζί του, αλλά και οι δύο ομιλίες του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι στην επικείμενη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, την οποία ο Πρόεδρος εδώ και ενάμιση χρόνο επιδιώκει, θα δοθεί η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα, όπως, μεταξύ άλλων, το ποια είναι η ισχύουσα θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς: η ετοιμότητα για μια άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση με τη σύνθεση του Κραν Μοντανά για επανέναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης ή η σύμπλευση με την Τουρκία προκειμένου να προτάσσεται πρόσχημα φυσικού αερίου και εξωθεσμικών επιτροπών, προκειμένου να αποτραπούν οι καθαυτές διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού;

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X