ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:00
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Σύγκρουση Αναστασιάδη με θεσμούς βλέπουν ΑΚΕΛ-Οικολόγοι

Newsroom K

Αφορμή οι δηλώσεις του για τον ρόλο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε συνέντευξή του στον «Π»

Για σύγκρουση και υπόσκαψη των ανεξάρτητων θεσμών καταγγέλλουν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αφορμή η συνέντευξη που έδωσε στον κυριακάτικο «Πολίτη» κατά την οποία αναφέρει πως ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης εκφεύγει των πλαισίων που καθορίζονται από το Σύνταγμα. Όπως είπε του έχει κάνει συστάσεις να αποφεύγει την επιλεκτικότητα στους ελέγχους που διεξάγει ωστόσο θα πρέπει να είναι πιο φειδωλός στις δημόσιες δηλώσεις και να μην υποσκάπτει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς.

Η όλη τοποθέτηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τον γενικό ελεγκτή να αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter πως αν και σεβαστή η θέση του Προέδρου διαφωνεί, παραθέτοντας άρθρο του συντάγματος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου τύπου Στέφανου Στεφάνου ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση συγκρούστηκε με αρκετούς ανεξάρτητους θεσμούς και ένας από αυτούς είναι και ο Γενικός Ελεγκτής. «Όλοι θυμούνται τη γνωστή ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με το Γενικό Ελεγκτή. Είναι γνωστόν ότι στο παλμαρέ της η κυβέρνηση έχει και το αρνητικό στοιχείο της σύγκρουσης με τους ανεξάρτητους θεσμούς, τους οποίους οφείλει να σέβεται, γιατί η δημοκρατία, λειτουργεί και μέσα από την ορθή λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών».

Βεβαίως δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και προς τους ανεξάρτητους θεσμούς και ειδικά στον γενικό ελεγκτή ότι «θα πρέπει πάντοτε να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει το Σύνταγμα, που καθορίζουν οι νόμοι. Και αυτό θα πρέπει να έχει υπόψη του ο Γενικός Ελεγκτής».

Πλήρη στήριξη στον γενικό ελεγκτή έδωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέροντας πως ο Πρόεδρος υποσκάπτει τον θεσμό του γενικού ελεγκτή αλλά και τον θεσμό του ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία.

«Με τη δήλωση του αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσκάπτει το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, υποσκάπτει το θεσμό του ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία. Είναι γνωστό το φαινόμενο όποιος διαφωνεί μαζί του (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) φροντίζει να τον αδειάζει δημόσια», ανέφερε ο κ. Περδίκης σε δηλώσεις του στη Βουλή, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο με τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Εμείς στηρίζουμε το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ζητούμε από τον Γενικό Ελεγκτή να μην σταματήσει να καταδιώκει τα φαύλα στη Δημοκρατία και να γίνει ακόμη πιο σκληρός», κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του Γενικού Ελεγκτή, αλλά αναμένει όπως ασκεί αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά του κράτους, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή του δήλωσή αναφερόμενος σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος στην εφημερίδα «Πολίτης».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως φαίνεται και σε χθεσινή συνέντευξη του, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του Γενικού Ελεγκτή, αλλά του έχει ζητήσει και αναμένει όπως ασκεί αυστηρό μάλιστα έλεγχο στα οικονομικά του κράτους και στην οικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στην δήλωσή του ο Εκπρόσωπος. .

Εκείνο το οποίο στην ίδια συνέντευξη διαπίστωνε ο Πρόεδρος, προσθέτει, «είναι ότι πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και επιμέλεια στις δημόσιες δηλώσεις και στη συμπερίληψη όλων των σχετικών στοιχείων και προκαταρκτικών απόψεων στις σχετικές εκθέσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο σεβασμό και των άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και ανεξάρτητων θεσμών, καθώς και στην τήρηση των προνοιών του Συντάγματος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ