ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλούρης: Μονόδρομος η επιλογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μακριά από την επίτευξη των καθορισμένων στόχων για το 2020 βρίσκεται η Κύπρος

ΚΥΠΕ

Η επιλογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μονόδρομος, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Κύπρος βρίσκεται ακόμη μακριά από την επίτευξη των καθορισμένων στόχων για το 2020, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης μιλούσε στην Συνεδρία της Ολομέλειας προ ημερησίας διατάξεως, όπου έκανε αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, είπε, θέλοντας να προβάλουν τις πολλαπλές ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον και τον άνθρωπο από τη χρήση της αιολικής ενέργειας, καθιέρωσαν τη 15η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου.

Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, σημείωσε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και εξασφαλίζει στην ανθρωπότητα ένα ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

«Αναγνωρίζοντας ως Βουλή των Αντιπροσώπων τη σημασία της ημέρας αυτής, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την υλοποίηση όλων των εκπονηθέντων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο εφιάλτης της ερημοποίησης της γης και της ξηρασίας απειλεί πολλές περιοχές της γης, προκαλώντας μείωση ή και απώλεια της βιολογικής παραγωγικότητας του εύφορου εδάφους και πολλαπλά άλλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Προς υπόμνηση του προβλήματος, συνέχισε, καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας. «Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε φαινόμενα, τα οποία εξελίσσονται συνεχώς, γι’ αυτό και ως Βουλή δηλώνουμε ότι η λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την περαιτέρω επέκτασή τους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο για την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα όσο και για τις εθνικές οικονομίες, καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα», συμπλήρωσε.

Σε άλλη αναφορά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται στις 20 Ιουνίου και καθιερώθηκε το 2001 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Κύπρος κατανοεί απόλυτα αυτό το δράμα, αφού από το 1974 η λέξη «πρόσφυγας» μπήκε και στη δική μας καθημερινότητα μετά τη βίαιη εκδίωξη χιλιάδων Κυπρίων από τις πατρογονικές τους εστίες λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

«Την ημέρα αυτή αναγνωρίζουμε και τιμούμε το κουράγιο και τη δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ενάντια στη θέλησή τους πήραν τον πικρό δρόμο του ξεριζωμού, όχι για μια καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία ή για να εμπλουτίσουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες, αλλά για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, τις διώξεις ή ακόμα και από τον ίδιο τον θάνατο», πρόσθεσε.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ο κ. Συλλούρης, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό μας στους απανταχού πρόσφυγες και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να πράττουμε όλα όσα χρειάζονται τόσο για την ανακούφισή τους όσο και για την καθιέρωση πολιτικών αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X