ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφέρει το Ισραήλ αγωγός προς Τουρκία, αλλά δεν τον επιλέγουν

Επιμένει την ίδια ώρα στην κατασκευή LNG η κυπριακή πλευρά - Ποιοι οι ρόλοι που έχουν πια οι χώρες της τριμερούς.

Τα οφέλη από τη χθεσινή τριμερή στο Ισραήλ, προσμετρά η κυπριακή διπλωματία θέλοντας την ίδια ώρα με χαμηλούς τόνους να δώσει το στίγμα πως υπάρχει ικανοποίηση από την πλευρά της σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν χθες. Τα οποία πέραν των ενεργειακών και την κάθε άλλο παρά μόνο συμβολική παρουσία των ΗΠΑ άπτονται και της κοινής πολιτικής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, με άξονα τα ενεργειακά η ομπρέλα αυτής της συνεργασίας που αναπτύσσουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μπορεί να παίρνει χαρακτήρα αμερικανικής επικυρώσεως αλλά από την άλλη εφόσον βασίζεται σε κοινές δράσεις όπως η ενέργεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η έρευνα και διάσωση και άλλες κοινές δράσεις, δίνει πόντους σε κάθε μια από τις χώρες.

Οι ρόλοι

Στα ενεργειακά το μείζον πλέον είναι να διαφανεί αν θα υπάρξουν τα κατάλληλα σε αριθμό αποθέματα για να στηριχθεί το «κανάλι» της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο. Το Ισραήλ βγαίνει σε γύρο αδειοδότησης το καλοκαίρι, η ExxonMobil όπως κατέγραψε η «Κ» θα ενδιαφερθεί αλλά εκ μέρους του Ισραήλ το μήνυμα είναι πως όσοι περισσότεροι παίκτες-εταιρείες από την Αμερική εμπλακούν στην Αν. Μεσόγειο τόσο περισσότερο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα. Αυτό ήταν και το κάλεσμα Νετανιάχου στον Πομπέο, να υπάρξει δηλαδή μεγαλύτερη κινητοποίηση εκ μέρους των εταιρειών ενέργειας της Αμερικής.

Ενόψει και του γύρου αδειοδότησης των ισραηλινών τεμαχίων, σκοπός είναι (εφόσον η συνεργασία Ισραήλ-ΗΠΑ περνά σε πολλά επίπεδα) να καταστεί μόνιμη η παρουσία τους στην περιοχή. Από την εξίσωση δεν λείπουν και οι παράγοντες που θέλουν ή επιδιώκουν εμπλοκή στα ενεργειακά και από άλλες αραβικές χώρες. Ρόλος που θέλει και τον παίζει η Κύπρος έτσι κι αλλιώς, μέσα από γενικότερες πρωτοβουλίες στην περιοχή σε διμερές επίπεδο. Προέκταση αυτών είναι και η δημιουργία γραμματείας για ευρωπαϊκές υποθέσεις στην Κύπρο, οι οποίες θα έχουν προέκταση και τα ενεργειακά αλλά και γενικά θέματα της περιοχής σε σχέση με την ΕΕ.

Όταν βγήκαν οι χάρτες

Ένα από τα σημεία πάντως που προέκυψε από το παρασκήνιο αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά και το γεγονός ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ έβαλαν κάτω και χάρτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ενεργειακό μέτωπο της Αν. Μεσογείου.

Εκεί φάνηκε πως υπάρχει μια κοινή αντίληψη πραγμάτων στο βάθος της οποίας ελπίζει η κυπριακή πλευρά ακόμη και όταν ξεκινήσει στην πραγματικότητα να παίρνει σάρκα και οστά μέσω υποδομών το όραμα της Αν. Μεσογείου ως ενεργειακό hub.

«Το πιο λογικό και η καλύτερη επιλογή για εμάς είναι να κινηθεί προς Τουρκία ο αγωγός. Ωστόσο δεν θα το επιδιώξουμε εφόσον δεν είναι επιλογή» φέρεται να είπε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της τριμερούς. Με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να ανταπαντά λακωνικά πως «καταλαβαίνω γιατί δεν θέλετε την επιλογή αυτή».

Αυτή η στιχομυθία μπαίνοντας στο πλαίσιο του ότι έχει έρθει η Αμερική κοντά στην τριμερή και ότι Ισραήλ και Τουρκία διάγουν μια νέα διμερή κρίση με επαναλαμβανόμενες αναφορές από Νετανιάχου-Ερντογάν, δείχνει πως στην παρούσα φάση δεν είναι το οικονομικά συμφέρον που εξετάζεται αλλά και το πολιτικά εφικτό και δόκιμο. Ούτως ή άλλως η θέση του να μην περάσει ο αγωγός από την Τουρκία είναι και θέση της Κύπρου με την κατάσταση ως έχει αυτή τη στιγμή, δεδομένου και του Κυπριακού αλλά και των απειλών που εκτοξεύονται από την Άγκυρα για την κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο δεν πρέπει να αφήνει εκτός κανείς την Τουρκία εφόσον πρέπει όπως λένε διπλωμάτες και μπορεί να δημιουργηθεί μια σχέση βασισμένη πάνω στο ΦΑ. Από κυπριακής πλευράς πάντως στόχος σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει η δημιουργία τερματικού στην Κύπρο που θα συγκεντρώσει τα αποθέματα της περιοχής, ενώ συνεχίζεται ως έχει ήδη αρχίσει η συνεργασία με την Αίγυπτο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση