ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμμαχία-Οικολόγοι: Παρουσίασαν το κοινό Σχέδιο απόφασης για ΣΚΤ

Και τα δύο κόμματα θεωρούν πως δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτο το πόρισμα με τα ευρήματα

ΚΥΠΕ

Τις πρώτες κοινές δράσεις της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών ενώπιον της Βουλής που αφορούν το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα ως κατάληξη της συζήτησης στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και την κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των βουλευτών που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), παρουσίασαν την Πέμπτη σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων Γιώργος Λιλλήκας και Γιώργος Περδίκης.
 
Μιλώντας στην δημοσιογραφική διάσκεψη, που έγινε στα γραφεία της Συμμαχίας, με θέμα: «Συνεργατισμός - Η Βουλή να υιοθετήσει στην ολότητα του το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη», ο Πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι θεωρούν τα δύο κόμματα πως «δεν μπορεί ένα πόρισμα με τα ευρήματα αυτά να μείνει ανεκμετάλλευτο» και πρόσθεσε ότι «εφόσον θέλουμε να επιδεικνύεται σεβασμός στα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών, πρώτιστα η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην παύση του Υπουργού Οικονομικών και κατά δεύτερον τα πολιτικά κόμματα που όντως έχουν μερίδιο στην καταστροφή του Συνεργατισμού, να αναλάβουν πολιτικά την δική τους ευθύνη».
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι «η έκθεση είναι, ίσως, η πιο πλήρης και τεκμηριωμένη έκθεση από όλες τις Ερευνητικές Επιτροπές που έχουν διοριστεί μέχρι σήμερα».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ενώ αυτός ο τόπος έχει υποφέρει πάρα πολλές φορές από την κομματική εμπλοκή, από την τάση των τεσσάρων κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ να εμπλέκονται και να διοικούν ημικρατικούς οργανισμούς, να στελεχώνουν την ΕΔΥ και την ΕΥ, εντούτοις δείχνουν όπως και η Κυβέρνηση να μην μαθαίνουν από τα παθήματα μας και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται οι ίδιες πολιτικές πρακτικές που έχουν ζημιώσει κατ΄ επανάληψη και την οικονομία αλλά κυρίως τους Κύπριους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον».
 
«Θα χαιρόμαστε ειλικρινά αν είχαν το θάρρος να αναλάβουν ευθέως το δικό τους μερίδιο ευθύνης και να δηλώσουν αυτά τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα ότι θα εγκαταλείψουν αυτή την παλαιοκομματική πρακτική της κομματικοποιήσης των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αντί τούτου «έχουμε μια αναφορά στο δικό τους ψήφισμα περί συλλογικής διαχρονικής ευθύνης που δεν λέει τίποτα και υποδηλώνει εμμονή και πίστη σε αυτή την αναχρονιστική πολιτική κουλτούρα που δημιουργεί το υπόβαθρο για την αμοιβαία συγκάλυψη ευθυνών».
 


Από την άλλη, ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν είναι δυο ψηφίσματα που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, αλλά μια απόφαση και ένα ψήφισμα το οποίο κατατέθηκε μόλις χτες από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.
 
Είπε ότι το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι «είναι πολύ πιο δυνατό από το ψήφισμα γιατί η απόφαση τίθεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι υποχρεωμένο να την εγκρίνει ή να την απορρίψει οπότε θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να κάνει μια πολιτική πράξη, να αποδεχθεί την απόφαση της Βουλής που είναι εκτελεστέα ή να την απορρίψει».
 
Σε σχέση με το ψήφισμα, ο κ. Περδίκης είπε ότι μπορεί να το αγνοήσει χωρίς να κάνει κάποια ενέργεια και πρόσθεσε πως το ψήφισμα «είναι μια εντελώς πολύ πιο αδύνατη πράξη από την απόφαση της Βουλής η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να τεθεί ως μέρος του νομοθετικού έργου, κατά προτεραιότητα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής».
 
Αναφορικά με αναφορές για διάσπαση της αντιπολίτευσης, ο κ. Περδίκης είπε ότι «είναι αλήθεια ότι έχουν αποτύχει οι διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς επέμεναν ότι στο τέλος της συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα το οποίο θα επιρρίπτει ευθύνες μόνο στον Υπουργό Οικονομικών».
 
«Εμείς αντίθετα θέλουμε να αποδοθεί αφενός η κύρια ευθύνη στον Υπουργό Οικονομικών για τον διορισμό της επιτροπείας, τις πράξεις, τις αποφάσεις και το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεργατισμού, εφόσον ο κ. Χάρης Γεωργιάδης ήταν και ο πολιτικός υπεύθυνος αλλά και ο αρμόδιος, αλλά αφετέρου, κανένας δεν μπορεί να διαγράψει ότι ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού έχουν και τα πολιτικά κόμματα, ειδικά εκείνα που πριν το 2013 καταλάμβαναν μέσα από διαδικασίες διαμοιρασμού θέσεων, τις υπεύθυνες θέσεις στα ΣΠΙ και στην ΣΚΤ», πρόσθεσε.
 
Αυτά ήταν, σύμφωνα και με το πόρισμα, είπε ο κ. Περδίκης, τα 4 μεγάλα κόμματα, δηλαδή ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το Κ.Σ.ΕΔΕΚ.
 
Ανέφερε επίσης ότι το κλειδί του Συνεργατισμού στον ΥΠΟΙΚ το έδωσε η απόφαση της βουλής της 5ης Σεπτεμβρίου του 2013 και που μετά τα μεσάνυκτα, άλλαξαν την απόφαση τους (τα κόμματα αυτά).

«Σε εκείνο το καταστροφικό φιάσκο συμμετείχαν ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, και στη συνέχεια αυτά  τα τέσσερα κόμματα απέτρεψαν τον Γενικό Ελεγκτή από τον έλεγχο του Συνεργατισμού ή δεν του επέτρεψαν να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών άλλαξε η νομοθεσία και του επετράπη να διεξάγει διαχειριστικό μόνον έλεγχο στον Συνεργατισμό», ανέφερε.
 
Είπε ακόμη ότι «απέφυγαν να συζητήσουν τα θέματα που αφορούσαν τον Συνεργατισμό το καλοκαίρι του 2017 και τελικά ψήφισαν τον Μάϊο του 2018 - κάποια από αυτά τα κόμματα - το οριστικό κλείσιμο του μαζί με το ΕΛΑΜ αυτή τη φορά».
 
Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «όσοι, τεκμηριωμένα, κρίνονται ότι φέρουν ευθύνες, φάνηκαν πιστοί στην παλαιοκομματική κουλτούρα της απαξίωσης και αμφισβήτησης του Πορίσματος και της ίδιας της Ερευνητικής Επιτροπής για να πετύχουν την συγκάλυψη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε μόνο στις ευθύνες των κομμάτων ξεχνώντας ότι για 25 χρόνια ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άρα και από αυτή την ιδιότητα φέρει ευθύνη, πρόσθεσε.
 
«Μη ανάληψη ευθύνης, η κρίση των θεσμών και των αξιών αναδεικνύουν μια νωθρή πολιτική κουλτούρα, μια διεφθαρμένη κομματική και πολιτική πρακτική, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές παθογένειες του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ζητούμε όπως η Βουλή υιοθετήσει στην ολότητα του το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Αρέστη».
 
Επιπλέον, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και για τα θέματα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που βρίσκονται στον κατάλογο που κατέθεσε στην Βουλή η Κεντρική Τράπεζα και ο οποίος θα πρέπει να δοθεί στην δημοσιότητα».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αφεθεί ο Γενικός Ελεγκτής να ερευνήσει και τα δάνεια των τελευταίων ετών των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που ήταν και εξυπηρετούμενα, πέραν αυτά που ήταν ΜΕΔ, ή τα δάνεια που έχουν διαγραφεί και κάτω από ποιους όρους και προϋποθέσεις δόθηκαν τα δάνεια.
 
Ανέφερε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση διαφορετικά δεν θα δούμε τις αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε στην πολιτική κουλτούρα και στις πολιτικές πρακτικές.
 
Ερωτηθείς ο κ. Περδίκης αν η νέα αυτή συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο κλείνει το όποιο κεφάλαιο κοινοβουλευτικής συνεργασίας είχε το Κίνημα με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, είπε ότι το ΔΗΚΟ και δευτερευόντως η ΕΔΕΚ με τη στάση τους στο θέμα του Συνεργατισμού, αλλά και το ΔΗΚΟ στο θέμα των νομοθεσιών για τις εκποιήσεις, είχαν τορπιλίσει την οποιαδήποτε συνεργασία.
 
Ανέφερε ότι δεν κλείνει με αυτή τη συνεργασία το κεφάλαιο και ότι «το κεφάλαιο έκλεισε από εκείνη την ημέρα που το ΔΗΚΟ αποφάσισε να συνεννοηθεί με την Κυβέρνηση πως θα αντιμετωπίσουν την κρίση που δημιουργήθηκε στον Συνεργατισμό, φέρνοντας με δική του ευθύνη προς συζήτηση τα μέτρα υπέρ των τραπεζών που διευκολύνουν τις τράπεζες να προχωρούν σε γρήγορες και καταχρηστικές εκποιήσεις».
 
«Αυτό έγινε ήδη από τον περασμένο Μάιο – Ιούνιο και είχαμε πει με δική τους ευθύνη – σε ένα μέρος αυτής της συνεργασίας συμμετείχε και η ΕΔΕΚ – είχε σταματήσει η μετεκλογική συνεργασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε αργότερα και σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως είναι η οριζόντια ψηφοφορία που ψήφισαν ενάντια.
 
Επιπλέον, ο κ. Περδίκης αφού είπε ότι θα υλοποιήσει αυτή την εβδομάδα την εξαγγελία του για να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης του Προεδρικού που έγινε στις 15 Μαρτίου του 2018 για τον Συνεργατισμό, ανέφερε ότι τα κόμματα στήριξαν την εισήγηση για δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ΜΕΔ στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονταν όλα τα ΜΕΔ που είχαν σχέση με την πρώτη κατοικία.
 
Πρόσθεσε ότι μετά την σύσκεψη και παρά την υπόσχεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είπε, ότι θα συνεχιζόταν την επόμενη εβδομάδα και θα γινόταν ειδική επιτροπή για την διαχείριση των ΜΕΔ, «η Κυβέρνηση ξεκίνησε την διαδικασία ξεπουλήματος του Συνεργατισμού και σε αυτή την πορεία συμμετείχαν το ΔΗΚΟ και εν μέρει η ΕΔΕΚ, εγκαταλείποντας τις θέσεις που από κοινού βάλαμε στην σύσκεψη και ακολούθησαν τις θέσεις και την πολιτική της Κυβέρνησης με αυτά τα καταστροφικά που ζούμε σήμερα, το κλείσιμο του Συνεργατισμού και χιλιάδες δανειολήπτες να σύρονται στη διαδικασία των εκποιήσεων χωρίς να έχουν νομική υποστήριξη».
 
Κληθείς ο κ. Λιλλήκας να σχολιάσει την ευθύνη που του επέρριψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για τον καιρό που ήταν Υπουργός Εμπορίου για τη μη λήψη κάποιων αποφάσεων αναφορικά με τον Συνεργατισμό, παρέπεμψε τον κ. Παπαδόπουλο να διαβάσει την έκθεση και το πόρισμα, εκτός και αν θα υποκαταστήσει, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος την Ερευνητική Επιτροπή «και δεν ξέρω πόση ανεξαρτησία θα έχει η δική του κρίση».
 
«Καλά θα έκανε ο κ. Παπαδόπουλος να διαβάσει τη νομοθεσία που διέπει τις εξουσίες του Υπουργού που τονίζεται στο πόρισμα με ανάλυση στα πρακτικά του Προέδρου της Ερευνητικής για τον περιορισμό από την Βουλή με νομοθεσία των εξουσιών του Υπουργού Εμπορίου», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε επίσης ότι παροτρύνει «τον κ. Παπαδόπουλο να διαβάσει και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου που αφορούσαν τον Συνεργατισμό και τις προσπάθειες που έγιναν», όπως είπε, «επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου για να ελεγχθεί στον βαθμό που η νέα νομοθεσία μας επέτρεπε».
 
Τέλος, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο «να ερωτήσει και κάποια στελέχη του ΔΗΚΟ που ηγούνταν τότε του Συνεργατισμού για να πάρει πιο ολοκληρωμένη πληροφόρηση».
 
Ερωτηθείς γιατί επιμένουν τα υπόλοιπα κόμματα σε ψήφισμα που μπορεί να το αγνοήσει συνταγματικά η Κυβέρνηση και όχι σε απόφαση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «επιμένουν (σε ψήφισμα) γιατί θέλουν να αποκρύψουν το μερίδιο της δικής τους ευθύνης».

Πρόσθεσε ότι «το πόρισμα δεν εξισώνει την ευθύνη των πολιτικών κομμάτων με τις ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγορεί ευθέως για παραπλάνηση του Υπουργικού Συμβουλίου, της Βουλής και για προσωπικές ευθύνες, για ολιγωρία, για συγκάλυψη και για κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό και του επιρρίπτει ευθύνες ότι ενδεχόμενα επεδίωκε από την αρχή το κλείσιμο και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού».
 
Τουλάχιστον αναμέναμε ότι θα είχαν το θάρρος να αναλάβουν το μερίδιο (ευθύνης) που τους αναλογεί και να δηλώσουν ότι θα εγκαταλείψουν αυτές τις πολιτικές πρακτικές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στο ψήφισμα τους η μόνη φράση που υπήρχε είναι πως τονίζεται από την έκθεση και η διαχρονική συλλογική ευθύνη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X