ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Αναστασιάδης: Η Τουρκία επιβάλλει τον νόμο της ζούγκλας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τουσκ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε σήμερα στις 10.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με επίκεντρο της συζήτησης τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο άνδρες παραχώρησαν δηλώσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θίγει την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Σήμερα είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση, ενόψει των συναντήσεων στις Βρυξέλλες. Είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για όλες τις πτυχές για την θαλάσσια ζώνη μας και τις εξελίξεις με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέλω να υπογραμμίσω την σημασία του να βρίσκεται ολόκληρη η ΕΕ πίσω από την Κύπρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι τα κράτη-μέλη είναι ενωμένα για την διασφάλιση της ειρήνης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στον Ντόναλντ Τουσκ και για τις εξελίξεις στο Βαρώσι, ενέργειες με τις οποίες η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιβάλλει τον νόμο της ζούγκλας στην ανατολική Μεσόγειο.

Θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ήταν και το μεταναστευτικό, καθώς η Κύπρος παραμένει το πρώτο κατά κεφαλήν κράτος υποδοχής μεταναστών από την Τουρκία, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προσπάθειες που κατέβαλε να κρατήσει ενωμένα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τον διαβεβαίωσε, επίσης, ότι παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Αλληλέγγυοι στην Κύπρο

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ σημείωσε πως τα τελευταία πέντε χρόνια επί προεδρίας του, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στην Κύπρο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας παράλληλα πως και η σημερινή του παρουσία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης προς την Κύπρο μπροστά στις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκία στην ΑΟΖ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πώς «έχουμε καταδικάσει και υπό το φως των νέων δραστηριοτήτων, επιβεβαιώνω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη πίσω από εσάς». Συνέχισε λέγοντας πως «καλώ την Τουρκία να σταματήσει γιατί αυτές υπονομεύουν τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις αλλά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης με την Τουρκία».

Εν συνεχεία ο κ. Τουσκ καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Συρία, κάνοντας λόγο για αυξημένο κίνδυνο νέας ανθρωπιστικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας ως εντελώς απαράδεκτές τις απειλές Ερντογάν για τις προσφυγικές ροές που προτίθεται να αφήσει ανεξέλεγκτες προς την Ευρώπη. «Συζητήσαμε τη δραματική κατάσταση στη Συρία, με τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Μας ανησυχούν πολύ και πρέπει να σταματήσουν με τη χρήση διπλωματικών και πολιτικών μέσων. Αντί να δημιουργήσει σταθερότητα, δημιουργείται περισσότερη αστάθεια σε όλη την περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε παράλληλα τη σημαντικότητα των Κούρδων στην καταπολέμηση των τρομοκρατών του ISIS λέγοντας ότι «οι Κουρδικές δυνάμεις ήταν και είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση του ISIS» σημειώνοντας πως η απόφαση της Τουρκίας για στρατιωτική εισβολή «εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα στρατηγικής και ηθικής φύσεως».

O χρόνος τελειώνει για Brexit

Αναφερόμενο για τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, ο κ Τουσκ σημείωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει προτείνει ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση», κρατώντας παράλληλα μικρό καλάθι ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράθυρο ελπίδας εντούτοις φαίνεται να υπάρχει μετά τη συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογο του οι οποίοι αναφέρθηκαν σε «μονοπάτι προς συμφωνία». Σημείωσε παρόλα αυτά καταληκτικά πως «ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει, και το Brexit χωρίς συμφωνία δεν είναι επιλογή της ΕΕ».

 

Επιδιώξεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς τι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει η Λευκωσία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα επιδιώξει εκείνα τα οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο «και επαναλήφθηκαν με τον ίδιο σαφή τρόπο στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου».

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Τουσκ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ξανά υπόψιν του τα ζητήματα που αφορούν την έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας. Όπως υπενθύμισε ο κ. Προδρόμου, ο κ. Τουσκ ενέγραψε το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων στην επόμενη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν αυτός συγκεκριμένα είναι ο λόγος της επίσκεψης του κ. Τουσκ στην Κύπρο, ανέφερε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ως απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου, επισκέπτεται την Κύπρο με βάση την ολοκλήρωση της θητείας του. Με την ευκαιρία, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, θα συζητηθούν και τα θέματα που έχουν εγγραφεί για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Τουσκ με ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είχε στείλει το μήνυμα την περασμένη Δευτέρα είχε στείλει το μήνυμα ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι «οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας ΕΕ- Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Τουσκ υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ