ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα κόμματα για τον «διασυρμό» του ονόματος της Κύπρου

Η πολιτική ευθύνη για τα σκάνδαλα των διαβατηρίων ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Ν. Αναστασιάδη, λέει το ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για ακόμη μια μέρα, το θέμα των πολιτογραφήσεων βρίσκεται στην επικαιρότητα με τα κόμματα να εκφράζουν τις δικές του θέσεις σχετικά με τον «διασυρμό» του ονόματος της Κύπρου διεθνώς.

Αβέρωφ: Πάρθηκαν οι σωστές αποφάσεις

Για τα δικά του σχόλια αναφορικά με την υπόθεση των διαβατηρίων ρωτήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην ορεινή Λεμεσό. Ο κ. Νεοφύτου απάντησε ως εξής:

«Πάρθηκαν χθες κατά την άποψή μου οι σωστές αποφάσεις. Σωστές αποφάσεις που και με βάση τα πορίσματα του ελέγχου και της έρευνας, θα δώσουν τη δυνατότητα στην πολιτεία να διορθώσει οποιαδήποτε κενά αλλά την ίδια ώρα να πάρει και τις ενδεδειγμένες αποφάσεις. Έχει μεγάλη σημασία να θωρακίσουμε το όνομα και την αξιοπιστία της χώρας. Αυτό πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε. Θα έρθουν σύντομα και οι κανονισμοί ενώπιον της βουλής, που θα δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα κόμματα, μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη συζήτηση και μέσα σ’ ένα πνεύμα συνεννόησης, να θεσπίσουμε τους πλέον αντικειμενικούς και αυστηρούς κανόνες».

ΑΚΕΛ: Η πολιτική ευθύνη για τα σκάνδαλα των διαβατηρίων ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Ν. Αναστασιάδη

Η πολιτική ευθύνη για τα σκάνδαλα των διαβατηρίων είναι ασήκωτη και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.  Οι αποφάσεις που έλαβαν τώρα -κατόπιν του παγκόσμιου εξευτελισμού της χώρας μας- ούτε ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, ούτε κλείνουν το ζήτημα.  Οι αποφάσεις δεν μπορούν να παραγράψουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση αρχικά δεν απαντούσαν στα αδήριτα ερωτήματα, μετά καθησύχαζαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ύστερα αποκαλούσαν «εχθρούς της χώρας» όσους έθεταν ερωτήματα για τα σκάνδαλα.

Ποιος άλλος –αν όχι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- θα αναλάβει την ευθύνη:
• πρώτο, για το διασυρμό της χώρας και,
• δεύτερο, για το στήσιμο αυτής της βιομηχανίας κατάχρησης, αδιαφάνειας και απληστίας;

Όταν το… «αντίδωρο» που πήρε ο Αρχιεπίσκοπος για τη μεσιτεία του κοστολογείται στις 300 χιλιάδες ευρώ, όλοι καταλαβαίνουν
• πόσο χρήμα διακινείται σε αυτή τη βιομηχανία που έστησε η κυβέρνηση και,
• πόσες παρεμβάσεις γίνονταν από έχοντας σχέσεις με την εκτελεστική εξουσία για να προωθούνται διάφορες υποθέσεις.

Αυτά δεν διαπράττονται κατά λάθος, ούτε λόγω ελλιπών ρυθμίσεων. Αυτά γίνονται λόγω διαφθοράς και ο καθένας μπορεί να κατανοήσει γιατί η Κύπρος από το 2013 μέχρι το 2018 έχει κατρακυλήσει στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά. Αναμένουμε τι θα δείξει η έρευνα για το 2019.Όλη η Κύπρος, λοιπόν, γνωρίζει την αλήθεια.

Αν δεν ξεσπούσε το σκάνδαλο με το Μαλαισιανό μεγαλοαπατεώνα –το οποίο κατέστη μη διαχειρίσιμο επικοινωνιακά για το Προεδρικό-
• ούτε θα παραδέχονταν λάθη,
• ούτε θα έκαναν έρευνα,
• ούτε θα ανακαλούνταν υπηκοότητες.

Όπως, τίποτα δεν έκαναν για τους Καμποτζιανούς.  Όπως, άλλωστε, ακόμα να απαντήσει ο Πρόεδρος το ερώτημα που ΔΕΝ ερευνάται από το Γενικό Ελεγκτή -όπως παραπλανητικά ισχυρίστηκε ο κ. Αναστασιάδης- για τον Σαουδάραβα. Ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει τα υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου και όχι το ταξίδι αναψυχής στις Σεϋχλελλες με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα.
Ρωτούμε, λοιπόν ξανά:  Χρησιμοποίησε ο κ. Αναστασιάδης το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα για τις οικογενειακές διακοπές του στις Σεϋχέλλες; Ναι ή Όχι; Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να απαντήσει; Προφανώς, το ότι δεν απαντά επί 20 μέρες συνιστά μια εύγλωττη απάντηση.

• Και επειδή ακριβώς δεν απαντά ο Πρόεδρος ούτε και το Προεδρικό, το ΑΚΕΛ σήμερα ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου γι’ αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι.

ΔΗΚΟ: Να δημοσιοποιηθούν οι όροι εντολής της τριμερούς Επιτροπής

Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί να δημοσιοποιηθούν οι όροι εντολής της τριμελούς Επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, για να διερευνήσει τις περιπτώσεις εκχώρησης διαβατηρίων, που έχουν ρεζιλέψει την Κύπρο διεθνώς.
Διερωτόμαστε, εάν η Επιτροπή έχει εντολή να διερευνήσει και το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικών ευθυνών ή αν θα περιοριστεί στο πεδίο εξέτασης πιθανών υπηρεσιακών ευθυνών, για να κλείσει το θέμα, χωρίς να αγγίξει αυτούς που έχουν τον τελευταίο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Εκφράζουμε το σεβασμό μας και την εμπιστοσύνη μας στα άτομα, που αποτελούν την Επιτροπή και που εκπροσωπούν τρεις ανεξάρτητους θεσμούς, πλην όμως περιπτώσεις του παρελθόντος, όπως η διερεύνηση για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέδειξαν ότι οι πλείστες των ερευνών, λόγω του περιορισμού των όρων εντολής τους, γίνονται για τα μάτια του κόσμου και για να μετακυλήσουν κάποιοι τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς.

Η ανάκληση διαβατηρίων, που κακώς έχουν δοθεί, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα, με όρους εντολής για διερεύνηση και πιθανών πολιτικών ευθυνών. Οι πολιτικές ευθύνες, εάν υπάρχουν, πρέπει να αποδοθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο.

ΕΔΕΚ: Με την διαπίστωση των παρατυπιών στα διαβατήρια έπρεπε να γίνει και έρευνα για τις τεχνοκρατικές ή πολιτικές ευθύνες

Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργικό Συμβούλιο κινούνται προς της σωστή κατεύθυνση, διαπίστωσή μας είναι πως όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και κύρια σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο κυπριακό, με την κυπριακή οικονομία να μην έχει σταθεροποιηθεί αλλά και να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την προοπτική της, το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα όπως:

Από την ώρα που διαπιστώθηκε ότι ενδεχομένως δοθήκαν παράτυπα διαβατήρια σε υπηκόους τρίτων χωρών, θα έπρεπε προηγουμένως να γίνει μια προσεκτική και σε βάθος ερεύνα, να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα και να αποφανθεί η έρευνα εάν υπήρξαν τεχνοκρατικές ή πολιτικές ευθύνες για να αποδοθούν.
Θα έπρεπε η διαχείριση αυτών των ζητημάτων να γίνει πολύ προσεκτικά για να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι επιπτώσεις που ενδεχομένων θα προκύψουν από αυτή την εξέλιξη.
Η κίνηση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποστέρηση διαβατήριων στην ουσία αποτελεί και έμμεση παραδοχή μη τήρησης της νομοθεσίας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Η έκκληση μας είναι από εδώ και πέρα με γνώμονα την οικονομία και το κυπριακό, οι χειρισμοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οικολόγοι: Η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις» για τις πολιτογραφήσεις γίνονται εις βάρος και του περιβάλλοντος

Για να ικανοποιηθεί η ζήτηση των πολυτελών οικιών για τις ανάγκες των πολιτογραφήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας των «επενδυτών» παρατηρείται μια διαχρονική επέμβαση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κατάγγελλε από το 2012, τις παράνομες επεμβάσεις στη παραλία «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα από οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών. Παραλία που έγινε ακόμη πιο γνωστή με την πρόσφατη αποκάλυψη πως ο Αρχιεπίσκοπος μερίμνησε για εργασίες στο σημείο για λογαριασμό του καταζητούμενου επιχειρηματία Τζο Λόου. Για την περίπτωση των παράνομων εργασιών στην περιοχή του «Άμμου του καμπούρη» έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα, εγγράψει θέμα στη Βουλή και προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Ακόμη ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη πως τα όσα αναφέρουμε εδώ και πολύ καιρό για τις διαρροές αγωγών από τους πύργους που κτίζονται στην ακτογραμμή της Κύπρου, την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, δυστυχώς επαληθεύονται. Θυμίζουμε ότι οι περισσότερες επαύλεις που έχουν κτιστεί στην παραλία της Πέγειας πάνω στις θαλασσινές σπηλιές έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα της παραχώρησης των υπηκοοτήτων έναντι επενδύσεων.

Είναι κρίμα η πολιτική της Κυβέρνησης για τα διαβατήρια – πέραν του διασυρμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και λόγω της έλλειψης διαφάνειας στις διαδικασίες – να έχει τόσο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Δεν μπορεί να λέγεται «ανάπτυξη» κάτι που καταστρέφει την φύση και το περιβάλλον.

ΔΗΠΑ: Να σταματήσουμε τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου

Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συνέβαλε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στηρίζοντας τομείς της κυπριακής οικονομίας, καθώς και εργαζόμενους, έμελλε, δυστυχώς να μετατραπεί σε αρένα έντονων αντιπαραθέσεων. Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ κάνουμε έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, δεδομένου ότι προκαλείται ανεπανόρθωτη ζημιά. Πρέπει, επιτέλους να συνέλθουμε εάν δεν θέλουμε να υποστούμε παρόμοιες συνέπειες, όπως έγινε και το 2013, όταν η Κύπρος κατηγορείτο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ήδη, οι Βρυξέλλες έχουν στείλει προειδοποιητικές βολές, γι΄αυτό, εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσουμε άμεσα τον διεθνή διασυρμό που έχει υποστεί η Κύπρος.  Δεν υποστηρίζουμε την εύκολη στοχοποίηση ούτε βέβαια ανεχόμαστε την μη αντιμετώπιση κραυγαλέων υπερβάσεων εξουσίας ή έκνομων ενεργειών.  Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θεωρούμε πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ειδικά όσον αφορά στην ενεργοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης διαβατηρίων, καθώς και τη σύσταση Επιτροπής που θα εξετάζει τα πορίσματα των νέων ελέγχων είναι βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Πιστεύουμε, ωστόσο πως θα πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα θωρακίσουν περαιτέρω την κυπριακή οικονομία και την Κύπρο γενικότερα από κινδύνους που απειλούν το μέλλον της.
Οφείλουμε, λοιπόν να συμβάλουμε όλοι μας με εποικοδομητικό τρόπο, ώστε αυτή η συζήτηση να λάβει άμεσα τέλος, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και στα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τους συμπολίτες μας, σε διαφορετική περίπτωση θα παρουσιαστούμε για ακόμα μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση