ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:12
23°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Τα κυπριακά ελλείμματα της ευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης

Newsroom K

Η απουσία της ευρωπαϊκής ατζέντας από την προεκλογική εκστρατεία παραπέμπει σε σοβαρό έλλειμμα στην ποιότητα της πολιτικής ζωής

Μετά από μία προεκλογική εκστρατεία ευτελούς πολιτικού λόγου και με τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα να απουσιάζουν παντελώς από την ατζέντα, έφτασε η ώρα να μιλήσει η κάλπη για την ανάδειξη των έξι προσώπων που θα εκπροσωπήσουν για την επόμενη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κύπρο.

Η μεγάλη αποχή από τις ευρωεκλογές αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο μεν με έντονα, ωστόσο, τα εθνικά χαρακτηριστικά που υπογραμμίζουν ιδιαίτερα ελαττώματα του πολιτικού τοπίου της κάθε χώρας. Ποια είναι αυτά στην ημικατεχόμενη Κύπρο, που το κεκτημένο λειτουργεί μόνο στο μισό νησί;

Το γεγονός της απουσίας της ευρωπαϊκής ατζέντας από την προεκλογική εκστρατεία αυτόματα παραπέμπει σε σοβαρό έλλειμμα στην ποιότητα της πολιτικής ζωής και δραστηριότητας. Από αυτό εξυπακούεται ότι η ποιότητα ζωής τού εν Κύπρω Ευρωπαίου πολίτη δεν απασχολεί τα κόμματα και τους υποψηφίους, που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Συναφώς το κυρίαρχο αυτό ζήτημα που θα έπρεπε να ήταν ο άξονας της κυβερνητικής, κοινοβουλευτικής και κομματικής δραστηριότητας και δεν είναι. Διασπάται σε άλλα σημαντικά προβλήματα που δεν έχουν απασχολήσει την προεκλογική εκστρατεία. Τέτοια είναι η κλιματική αλλαγή (η Κύπρος βρίσκεται στην καυτή ζώνη της ερημοποίησης) που επηρεάζει άμεσα την υγεία του πολίτη (400.000 οι πρόωροι θάνατοι στον πλανήτη λόγω ρύπανσης ετησίως).

Άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η ποιότητα και η απονομή της δικαιοσύνης, με την Κύπρο να έχει πανευρωπαϊκά ρεκόρ στην καθυστέρηση. Σε ό,τι δε αφορά την ποιότητα εσχάτως είχαμε το παράδειγμα με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον σχετικό εξωδικαστικό τραπεζικό διακανονισμό, που αλλού στην Ε.Ε., μόνο η αποκάλυψη της υπόθεσης θα ήταν λόγος παραίτησής του, ενώ στην ευρωπαϊκή Κύπρο πέρα βρέχει, για τον ίδιο, τους συναδέλφους του και όλο τον δικαστικό και δικηγορικό κόσμο. Έτερο κεφαλαιώδες ζήτημα είναι η κοινωνική συνοχή που ανατράπηκε με το Κούρεμα και τη σημαντική απώλεια εισοδημάτων, την ανεργία και το τεράστιο βάρος που φορτώθηκε η μεσαία τάξη και η οποία όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε, αλλά ούτε καν συζητήθηκε.

Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, η ποιότητα της παιδείας, η οποία, ενώ όλοι παραδέχονται ότι χρήζει ουσιαστικής μεταρρύθμισης, εξακολουθεί να γίνεται θύμα αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών αλχημειών και ενίοτε συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα το επίπεδο της εκπαίδευσης να βρίσκεται συνεχώς σε κατιούσα πορεία και συνακόλουθα και η ίδια η κοινωνία.

Έντυπη 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ