ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:41
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Τα μέτρα που μελετά το Συμβούλιο Εξ. Υποθέσεων απέναντι στην Τουρκία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί και περιορισμός πώλησης υλικών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις γεωτρήσεις

Πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα συζητηθούν πρώτα και κύρια οι εξελίξεις στη Συρία και στη συνέχεια οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως αποκάλυψε η «Κ» την Κυριακή, εξετάζονται τρεις κατηγορίες μέτρων.

1. Παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων σε πρόσωπα της Ε.Ε που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις και την εταιρεία TPAO.
2. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί για την ίδια κατηγορία προσώπων
3. Περιορισμός πώλησης υλικών και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τους σκοπούς των γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από πλευράς χωρών μελών της Ε.Ε προς την Τουρκία.

Υπάρχει βεβαίως το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις επί του προσχεδίου που κυκλοφόρησε, ενώ επί του παρόντος συζητείται κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα με νέα απόφαση του συμβουλίου ούτως ώστε να συμπληρώσουν και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία αφορούν τα μέτρα.

Στα συμπεράσματα, αναμένεται να υπάρξει ισχυρό λεκτικό εναντίον της στάσης που τηρεί η Τουρκία. 

Η στάση της Τουρκίας συζητήθηκε και στο Κολλέγιο Επιτρόπων με την πλειοψηφία των επιτρόπων να επισημαίνουν πως το μεταναστευτικό αποτελεί το κύριο πρόβλημα και την Φεντερίκα Μονγκερίνι να ζητά πιο δυναμική αντίδραση. Μία σκληρή απάντηση στη στάση της Τουρκίας όπως ανέφεραν επίτροποι θα προκαλέσει προβλήματα στη στάση της Άγκυρας απέναντι στο μεταναστευτικό. Καθόλου τυχαία άλλωστε και η πρόσφατη απειλή Ερντογάν για προσφυγικό κύμα στο ενδεχόμενο αντίδρασης της Ε.Ε για το συριακό.

Στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συζητήσει και ουσιαστικά θα επικυρώσει τις αποφάσεις του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων.

Μογκερίνι: Οι 28 θα συζητήσουν πόσο μακριά θα προχωρήσουν

Οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν «πόσο μακριά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

«Γνωρίζετε ότι σήμερα συζητάμε κυρίως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι. «Για μένα το πιο σημαντικό σημείο θα είναι το γεγονός ότι φιλοξενούμε τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία και θα συζητήσουμε μαζί του πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία της πολιτικής διαδικασίας από αυτή τη νέα στρατιωτική κλιμάκωση», επεσήμανε. «Και προφανώς, όπως γνωρίζετε, τα κράτη μέλη θα συζητήσουν πόσο μακριά είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει, αλλά και για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα αυτή την εβδομάδα θα έχει τα ίδια δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων και θα είναι επίσης χρήσιμο να προετοιμάσουμε τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για αυτά τα δύο θέματα», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Σημείωσε τέλος ότι «θα φιλοξενήσουμε και σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας», τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή της διεθνούς κοινότητας» και «θα είναι μια ευκαιρία για μας να ακούσουμε από αυτόν σχετικά με τα σχέδια της νέας κυβέρνησης - σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις». «Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος υποστηρικτής των ουκρανικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. Έτσι θα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε μαζί του για τις προοπτικές για τη χώρα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ