ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα ταξίδι «αστραπή» με καυτή ατζέντα

Τρέχουν στο αεροδρόμιο Χριστοδουλίδης - Ασκενάζι να συζητήσουν περιφερειακά ζητήματα αλλά και συμφωνία συνεκμετάλλευσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ συναντά για πρώτη φορά τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι την Τρίτη ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η συνάντηση έγινε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Γκάμπι Ασκενάζι και Νίκος Χριστοδουλίδης την Κυριακή. Η ατζέντα των δύο υπουργών εξωτερικών περιλαμβάνει περιφερειακά ζητήματα και συγκεκριμένα, τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη κλιμάκωση των εντάσεων στην Λιβύη ενώ θα συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μεσολάβησε και θεωρείται τόσο σοβαρό ώστε να διευθετηθεί συνάντηση «αστραπή» των δύο, τη στιγμή που λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε ακυρωθεί η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη λόγω κορωνοϊού.

Πέντε ώρες ταξίδι

Η συνάντηση διευθετήθηκε την Κυριακή που πέρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο. Ο Γκάμπι Ασκενάζι, εξέφρασε στον κ. Χριστοδουλίδη την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί εντός ημερών στην Κύπρο για να συζητήσουν τα περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο αυτό που όπως λέγεται τον προβλημάτιζε είναι ότι θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα 14 ημερών με την επιστροφή του στο Ισραήλ. Και οι δύο όπως λένε διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας συμφώνησαν πως είναι προτιμότερο να πάει ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα ταξιδέψει με ελικόπτερο, δεδομένων των συνθηκών και θα επιστρέψει την ίδια μέρα πίσω.

Η παράκληση Νετανιάχου

Αυτό βεβαίως που προκαλεί ερωτήματα σε πολλούς, είναι για ποιο λόγο ακυρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Βενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ με το πρόσχημα του κορωνοϊού και δεν ίσχυσε κάτι παρόμοιο για τον κ. Χριστοδουλίδη. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης ανέβαλε την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, μετά την ανησυχία της κυβέρνησης του Ισραήλ και της παράκλησης του κ. Νετανιάχου να αποφευχθεί μία πολυάριθμη αποστολή εξαιτίας και της αύξησης των κρουσμάτων που παρουσιάζει η χώρα το τελευταίο διάστημα. Στο Τελ Αβίβ δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατη πολυάριθμη αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό θεωρείται πως συνέβαλε στην παράκληση της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως σημειώνουν κύκλοι της Λευκωσίας απάντησε πως ίσως να ήταν προτιμότερο να το αναβάλουν για τον Ιούλιο. Η αναβολή βεβαίως βοηθά για ακόμα ένα λόγο. Από τη στιγμή που έχει ήδη ανακοινωθεί η αποχώρηση του Γιώργου Λακκοτρύπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προτιμά να πάει στο Τελ Αβίβ με τον νέο υπουργό ενέργειας.

Τα καυτά ζητήματα

Υπάρχουν ανοικτά θέματα βεβαίως τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο υπουργούς εξωτερικών κατά την σύντομη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και αυτά φέρεται να γέρνουν προς την επίσπευση αυτής της συνάντησης. Η Λευκωσία σίγουρα θέλει να προλάβει αντιδράσεις στο αίτημα της Άγκυρας να ακυρωθεί η συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όπως σημειώνουν ανώτατες διπλωματικές πηγές η ισραηλιτική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αναμένεται σίγουρα να συζητηθεί η πρόθεση των Ισραηλιτών για προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη, κάτι με το οποίο η Κύπρος έχει εκφράσει διαφωνία της. Διπλωματικοί κύκλοι στην Λευκωσία που κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα τεθεί ζήτημα από το Ισραήλ επανεξέτασης της θέσης μας, το απέρριψαν αναφανδόν, σημειώνοντας πως η θέση και της Κύπρου και της Ε.Ε γενικότερα είναι ξεκάθαρη. Ανοικτό είναι και το κατά πόσο θα συζητηθεί το θέμα του τερματικού ενώ θα συζητηθεί και η συμφωνία συνεκμετάλλευσης Κύπρου Ισραήλ γύρω από το οικόπεδο Αφροδίτη. Η στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ στο θέμα συνεκμετάλλευσης ενδέχεται να είναι αποκαλυπτική για τις ευρύτερές τους προσεγγίσεις.

Περιμένοντας τον Μπορέλ

Πάντως οι επόμενες μέρες προβλέπονται πλήρεις εξελίξεων. Ήδη αναμένεται στο τέλος της βδομάδας (25, 36 Ιουνίου) η επίσκεψη του ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι παράνομες γεωτρήσεις της, στην κυπριακή ΑΟΖ. Την κυβέρνηση την ανησυχούν έντονα πλέον, οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, που επί του παρόντος δεν τυγχάνουν οποιασδήποτε αποτελεσματικής απάντησης από τη διεθνή κοινότητα. Η έλλειψη βούλησης για δυναμική απάντηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, φάνηκε με τις κυρώσεις της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Το θέμα βεβαίως δεν έχει λήξει, αναμένεται να έχει συνέχεια, ωστόσο η λίστα των κυρώσεων που διαμορφώθηκε μέχρι τώρα περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που έθεσε αρχικά η Κυπριακή Δημοκρατία. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι «αν κάποιος κάθεται στον καναπέ του και απολαμβάνει το τσάι του, τα βλέπει όλα ως ‘τσάι και συμπάθεια’. Αν είναι όμως σε μια αίθουσα με εκπροσώπους άλλων κρατών που έχουν στρατηγική σχέση και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία και πρέπει να αντιμετωπίσει πραγματικότητες, δυσκολίες, και όχι απλώς «θεωρίες», αξιολογεί διαφορετικά τα πράγματα».

Δεν αποκλείεται στη συνάντηση με Μπορέλ να τεθεί και το ζήτημα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027, όπου μελετάται γενικώς αποκοπή κονδυλίων συμπεριλαμβανομένης και της αποκοπή κονδυλίων στους Τ/κ, μειώνοντας τα 143 εκατομμύρια ευρώ που κανονικά θα προσφέρονταν, στα 129 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία να ζητήσει να μην μειωθεί το κονδύλι των Τ/κ. Το έθιξε για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και την περασμένη Παρασκευή στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας πως αυτό το κονδύλι ενισχύει τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X