ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεοχάρους: Λανθασμένη η τοποθέτηση να μπει και η Τουρκία στην εξίσωση του ενεργειακού

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης ανέφερε πως το ψευδοκράτος δεν έχει καμία δυνατότητα να διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο

ΚΥΠΕ

Πέρα για πέρα λανθασμένη, χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, την ηττοπαθή τοποθέτηση, όπως είπε, «που εκδηλώνουν διάφοροι πολιτικοί στον τόπο μας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε και την Τουρκία στην εξίσωση του ενεργειακού ισοδυνάμου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση με την ΠΑΣΥΚΙ στα κεντρικά Γραφεία του Κινήματος, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «η συνεχής ηττοπαθής παραδοχή ότι θα πρέπει να δεχθούμε την Τουρκία μέσα στα πόδια μας δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε μια λύση που να μπορεί να είναι στοιχειωδώς βιώσιμη», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δικαιούται μόνο όσα επιβάλει το δίκαιο της θάλασσας και η συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι και τίποτα περισσότερο».

«Αν κάποιος θεωρεί ότι δικαιούται περισσότερα ας παραχωρήσει στην Τουρκία το μερτικό του από τη δική του περιουσία, όχι από την περιουσία του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «και το ψευδοκράτος δεν έχει καμία δυνατότητα να διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο γιατί με βάση την σύμβαση του ΟΗΕ είναι παράνομο, είναι προϊόν πολεμικής βίας και συνεπώς δεν μπορεί ούτε να παράξει δίκαιο ούτε να διαχειριστεί δίκαιο».

«Το ψευδοκράτος μας θυμίζει το κράτος του Μαντσουκούο, στην Μαντζουρία, το οποίο δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τον ΟΗΕ και συνεπώς δεν του αναγνωρίστηκαν ποτέ δικαιώματα», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι «αν η Τουρκία με την πρόφαση του ψευδοκράτους διεκδικεί δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο η θέση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις, το δίκαιο της ΕΕ» και πρόσθεσε ότι το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου και συνεπώς αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα στοιχεία του διεθνούς δικαίου που στηρίζουν την υπόθεση μας».

Κληθείσα να σχολιάσει την άποψη που εκφράζεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία ότι μετά τη λύση του Κυπριακού η Κύπρος να πουλάει στην Τουρκία φυσικό αέριο και να διέλθει αγωγός μέσω της επικράτειας της, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «αν η Τουρκία καταστεί σύγχρονο δημοκρατικό κράτος που σέβεται πρωτίστως τον λαό της και το διεθνές δίκαιο και πάψει να είναι ο τρομοκράτης της περιοχής, τότε δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα να έχουμε οικονομικές συναλλαγές με ένα τέτοιο κράτος».

Ανέφερε ότι «σήμερα, η Τουρκία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια Γερμανία της εποχής λίγο πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ένα κράτος τρομοκράτης το οποίο με τις συμφωνίες του Μονάχου με τον Στάλιν, με τον Τσόρτσιλ, με την παραχώρηση εδαφών στην Γερμανία, με τις συμφωνίες με τον Ντε Γκολ τους ηγέτες που είχαν οι άλλες μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη, αποθρασύνθηκε σε τέτοιο βαθμό που έγινε εκείνο το ναζιστικό τέρας το οποίο για την αντιμετώπιση του μετά θυσιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι».

«Αυτή την εικόνα θυμίζει σήμερα η Τουρκία και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν έχει καμία επίγνωση της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X