ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι δήλωσε ο Χασαπόπουλος στην ερευνητική για το Cypra

«Στο πλαίσιο της νομοθεσίας δρούσε η Ελεγκτική Υπηρεσία»

ΚΥΠΕ

Τόσο ο ίδιος όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία δρούσαν μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας στο θέμα του σφαγείου της Cypra, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το σφαγείο Cypra και τις συνδεδεμένες μ’ αυτό εταιρείες, ο τέως διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία Ανδρέας Χασαπόπουλος. Είπε επίσης πως οι σχέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Γενική Λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου ήταν καθαρά υπηρεσιακές και δεν είχε καμία προσωπική ή οικογενειακή σχέση μαζί της.

Ο κ. Χασαπόπουλος κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο Χάρη Πογιατζή, λέγοντας αρχικά πως είχε αρχίσει να παρακολουθεί τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από το 2006. Σημειώνοντας πως η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε σωστά τη δουλειά της στο θέμα του ελέγχου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και την υπόθεση της CYPRA, είπε πως εκείνο που θα μπορούσε να γίνει ήταν μια έρευνα για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας CYCAN η οποία από το 2004 μέχρι το 2021 έχει ένα μονοπώλιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές.

Πρόσθεσε πως είχαν γίνει τρεις εκτιμήσεις για το θέμα του κόστους της διαχείρισης των ζωικών αποβλήτων, μια εκτίμηση δαπάνης για την επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων από την Ελεγκτική Υπηρεσία με το κόστος να ανέρχεται στα 560 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Οι Κτηνιατρικές δεν δέχθηκαν την εκτίμηση αυτή και ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο εκτίμηση, το οποίο έδωσε εκτίμηση από 560 έως 800 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τη μέθοδο.

Και πάλι, ανέφερε ο κ. Χασαπόπουλος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αμφισβήτησαν την εκτίμηση παρόλο που συμμετείχαν με το Λογιστήριο στην εκτίμηση και κάλεσαν τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου να κάνει μια εκτίμηση μαζί με τον Λογιστή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και τον Αρμόδιο του Γενικού Λογιστηρίου. Αυτή η εκτίμηση έκανε λόγο για 600 έως 800 χιλιάδες επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του Λογιστηρίου αλλά και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αρα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κατέληξαν σε επιτροπές που συμμετείχαν ότι το κόστος ανέρχεται στις 800 χιλιάδες ευρώ, και διερωτήθηκε πώς έκαναν αναθέσεις που ανέρχονταν στο 1 εκ. 300 χιλιάδες ενώ οι προηγούμενες εισηγήσεις τους ήταν στα 2 εκ. 200 χιλιάδες με διαπραγμάτευση.

Η πρώτη φορά που έληξε ο διαγωνισμός το 2013, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ήρθαν με εισήγηση να πάνε με διαπραγμάτευση στα 2,2 εκ. το χρόνο. Το 2014 όμως διαπίστωσαν ότι το κόστος θα ανερχόταν στις 800 χιλιάδες ευρώ το μέγιστο. Πρόσθεσε πως τώρα τις αναθέσεις για την επεξεργασία των ζωικών αποβλήτων τις δίνουν με 1,3 εκατομμύρια ευρώ και γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι με αυτό το ποσό ζημιώνει το δημόσιο κατά μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ιδιαίτερα για μια εταιρεία που διαθέτει τις υποδομές όπως το Cycan.

Σε σχέση με το ερώτημα της Επιτροπής για τις σχέσεις του με τη Γενική Λογίστρια, ο κ. Χασαπόπουλος είπε πως η σχέση τους ήταν καθαρά υπηρεσιακή και τυπική. «Οι σχέσεις μας ήταν καλές και από τους ελέγχους μας διαπιστώναμε ότι η Γενική Λογίστρια έκανε καλή δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά δεν είχαμε οποιαδήποτε προσωπική σχέση ούτε εγώ ούτε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης»

Προσπαθούσα να υποδείξουμε την προκήρυξη ανοικτών διαγωνισμών ώστε να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές και ο λόγος είναι ότι γνωρίζαμε, όπως γνώριζαν και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, πως οι τιμές θα έπρεπε να ήταν πιο χαμηλές για την εταιρεία Cycan.

Σε ερωτήσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά του, ότι δηλαδή ήταν έντονος, επιθετικός και πιεστικός προς μέλη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο κ. Χασαπόπουλος είπε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σε κάποιες συνεδρίες, πρόσθεσε, μπορεί να υπήρχε κάποια ένταση, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο, και πάντα μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση του στην Επιτροπή, ο κ. Χασαπόπουλος είπε πως κατέθεσε τις θέσεις του, παραθέτοντας τα γεγονότα και καταρρίπτοντας, όπως είπε, διάφορους ισχυρισμούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Οι θέσεις που κατέθεσε, όπως είπε, είναι καταγραμμένες σε πρακτικά, ετήσιες εκθέσεις και στην αλληλογραφία.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση CYPRA όντως αποτελεί ένα σκάνδαλο, ο κ. Χασαπόπουλος είπε πως διατάχθηκε μια έρευνα για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας, η οποία φαίνεται πως το μοναδικό που είχε κερδίσει ήταν ένας διαγωνισμός, ο οποίος τελικά δεν εκτελέστηκε με αποτέλεσμα να απολέσει την εγγυητική της.

Εκείνο που θα μπορούσε να γίνει επιπρόσθετα ήταν μια έρευνα για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας CYCAN, η οποία από το 2004 μέχρι το 2021 έχει ένα μονοπώλιο σε υπερβολικά υψηλές τιμές που παραδέχονται και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καθώς και οι Επιτροπές που ορίστηκαν για εκτίμηση της δαπάνης. Ενώ το κόστος έχει εκτιμήσει πως ανέρχεται στις 600 με 800 χιλιάδες, το κράτος πληρώνει 1,3 εκ. για δεκαέξι σχεδόν χρόνια. «Θα μπορούσε να είχε γίνει μια έρευνα για αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση της CYCAN και πιθανά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα», είπε.

Ο κ. Χασαπόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι πολλές ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής είχαν σχέση με τη συμπεριφορά του σε συνεδρίες με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Είπε πως συνήθως αυτό γίνεται με τους ελεγχόμενους όταν οι παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τους χαλούν τα σχέδια τους. Πρόσθεσε πως η πρακτική αυτή γίνεται και με άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς που ελέγχονται και οι οποίοι κατηγορούν την Ελεγκτική Υπηρεσία για να δικαιολογούν λάθη και παραλείψεις τους.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι καταγραμμένα, είναι φανερό και οι ίδιοι δέχονται ότι ήταν υπερβολικά υψηλές οι τιμές, όμως συνεχίζει από το 2013 που έχει λήξει η σύμβαση με τον διαγωνισμό (για τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων) μέχρι το 2021 να αναθέτουν με διπλάσιες τιμές με αυτές που οι ίδιοι εκτιμούν ότι είναι η εργασία χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε αποτελεσματική προσπάθεια να ανοίξουν τον ανταγωνισμό και να κατακυρώσουν στην αξία της τη σύμβαση, είπε και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να γίνει μια έρευνα γι αυτό το θέμα για ευνοϊκή μεταχείριση της CYCAN.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως βρέθηκε στο στόχαστρο συγκεκριμένων εφημερίδων λόγω ότι ήταν στέλεχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και συνεργάτης με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος, όπως ανέφερε, ήταν ο στόχος στις συγκεκριμένες εφημερίδες και μέσα. Ο άλλος λόγος είναι το γεγονός ότι διατηρεί μια σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με πέραν των 50 χιλιάδων μελών, με την ονομασία Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή. Όσοι, όπως είπε, στοχοποιούν τον κ. Μιχαηλίδη, στοχοποιούν και τον ίδιο, καθώς διατηρεί αυτή τη σελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X