ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη συμβολή Κρίτωνα Τορναρίτη στη σύσταση και διατήρηση της ΚΔ εξήρε ο Πρόεδρος

Ήταν ο πρώτος και μακροβιότερος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Η συμμετοχή του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη στην κατάρτιση του Συντάγματος, αλλά και η συμβολή του ως του πρώτου και μακροβιότερου Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, υπό την ιδιότητα αυτή, ως νομικού συμβούλου του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζεται μείζονος σημασίας στη σύσταση και τη διατήρηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του τόμου γνωματεύσεων του πρώτου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (1960-1984) με τίτλο «Κρίτων Τορναρίτης: Επιλεγμένες γνωματεύσεις συνταγματικού Δικαίου», που έγινε απόψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία μεταξύ άλλων, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, βουλευτών, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και εγγονός του Κρίτωνα Τορναρίτη, Νίκος Τορναρίτης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Κρίτωνας Τορναρίτης συνέδεσε στενά το όνομα του με το Κυπριακό Δίκαιο καθορίζοντας τη διαμόρφωση, την ανάπτυξη και την ιστορική του εξέλιξη.

«Γεγονός, το οποίο επιβεβαιώνεται μέσα από τη διαρκή του προσπάθεια αναφορικά με τον εμπλουτισμό, την αναδιοργάνωση και την προσαρμογή του νομικού συστήματος του τόπου μας στις διαρκώς εξελισσόμενες τάσεις της Νομικής Επιστήμης, όσο και από το πλούσιο σε εύρος και μοναδικό σε ποιότητα συγγραφικό έργο που κληροδότησε», υπογράμμισε.

Έργο, συνέχισε, το οποίο αριθμεί πέραν των διακοσίων επιστημονικών νομικών εργασιών υπό μορφή συγγραμμάτων, άρθρων ή γνωματεύσεων, που άφησαν έντονο το αποτύπωμα τους στην κυπριακή νομική επιστήμη.

Ανέφερε επίσης ότι ο Κρίτωνας Τορναρίτης ήταν νομικός με βαθύτατη γνώση, όχι μόνο συγκεκριμένων πτυχών της Νομικής Επιστήμης, αλλά με εμβριθή και επισταμένη επιστημονική γνώση επί του συνόλου του δικαίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «χωρίς τον αείμνηστο Κρίτωνα Τορναρίτη και το επιστημονικό κληροδότημα του δεν θα ήταν σε θέση να έχουν οι μελετητές του δικαίου, αλλά και όλοι εμείς, τη δυνατότητα να αντιληφθούμε, εναργέστερα, τα προβλήματα που η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κυπριακός λαός αντιμετώπισαν σαν αποτέλεσμα ενός δοτού καθεστώτος και ενός συντάγματος που κατά κύριο λόγο στόχο είχε την ικανοποίηση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων πλην του κυπριακού λαού».

«Κληθείς να υπηρετήσει τον τόπο σε καιρούς μεστούς προκλήσεων και ιδιαίτερα δύσκολους, η συμμετοχή του στην κατάρτιση του Συντάγματος, αλλά και η συμβολή του ως του πρώτου και μακροβιότερου Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, υπό την ιδιότητα αυτή, ως νομικού συμβούλου του εκάστοτε Προέδρου, αναγνωρίζεται μείζονος σημασίας στη σύσταση και τη διατήρηση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι, «ο Κρίτωνας Τορναρίτης, εμφορούμενος από γνήσια αγάπη για την πρόοδο της πατρίδας και της κοινωνίας, δεν περιορίστηκε μόνο στη νομική του δραστηριότητα, αλλά παράλληλα μετείχε ενεργά σε ποικίλες πρωτοβουλίες οι οποίες συνέβαλαν στην προαγωγή της κοινωνικής και πνευματικής πορείας της χώρας μας».

Αναφερόμενος στην έκδοση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το παρόν πόνημα καθιστά κοινωνό ενός σημαντικού αριθμού γνωματεύσεων του Κρίτωνα Τορναρίτη κάθε νομικό, κάθε μελετητή του δικαίου, αλλά και κάθε ενεργού πολίτη που αναζητεί απαντήσεις σε διαχρονικά ζητήματα νομικής φύσεως.

Πρόσθεσε ότι «η σημασία του παρόντος τόμου στην κυπριακή νομική βιβλιογραφία εκτιμάται ακόμη περισσότερο και αναδεικνύεται επαυξημένης σημασίας λαμβάνοντας υπόψη δύο σημαντικούς παράγοντες, που είναι η πάροδος του χρόνου, η οποία επιβεβαιώνει ότι το έργο του Κρίτωνα Τορναρίτη αποτελεί το θεμέλιο της κατανόησης του Κυπριακού Δικαίου παραμένοντας, ακόμη και χρόνια μετά τον θάνατο του, πολύτιμο εργαλείο με διαχρονικά επίκαιρη χρησιμότητα όσον αφορά την επίλυση σύνθετων νομικών ζητημάτων και καλύπτει το ευρύτερο κενό μη συλλογικής έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης του έργου του.

Τόσο το μέρος των γνωματεύσεων που περιλαμβάνονται στον εν λόγω τόμο όσο και το σύνολο του συγγραφικού του έργου επί νομικών θεμάτων αποτελούν σαφές δείγμα, αλλά και υπόδειγμα της επιστημονικής γνώσης και της εμβρίθειας με την οποία ενέκυπτε κάθε φορά στο υπό εξέταση θέμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους επιμελητές της έκδοσης, Αναπληρωτής Καθηγητές του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Κόμπο και Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και ανέφερε ότι οι δύο διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι με υπομονή και επιμονή στη βάση μίας πρόδηλα επίπονης μελέτης και εστιάζοντας στον εντοπισμό και την ανάδειξη άγνωστων πτυχών του ογκώδους έργου του Κρίτωνα Τορναρίτη, διασώζουν και καθιστούν με το παρόν πόνημα κτήμα και προσβάσιμο ένα σημαντικό μέρος της μακροχρόνιας και μαχόμενης υπηρεσίας του Κρίτωνα Τορναρίτη στη νομική επιστήμη και στην κυπριακή κοινωνία.

Σε ομιλία του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι «η Κύπρος προικοδοτήθηκε, με ένα δοτό Σύνταγμα, με ιδιάζουσες διχαστικές πρόνοιες που σε κανένα άλλο κανονικό κράτος δεν συναντώνται και με περιορισμούς που καθιστούσαν δίκαιο τον χαρακτηρισμό ως ενός από τα πλέον αυστηρά και άκαμπτα Συντάγματα του κόσμου», ενώ «μόλις μετά από τρία χρόνια προβληματικής εφαρμογής του κατέστη ουσιαστικά ανενεργό όσον αφορά ουσιώδεις πρόνοιες του, λόγω της αποχώρησης της μιας από τις δύο κοινότητες που κλήθηκαν να το λειτουργήσουν»

Είπε ακόμη ότι «δέκα χρόνια μετά, το ίδιο κράτος έμελλε να υποστεί και τις τραγικές συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης που συνεχίζεται με την παράνομη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας του» και πρόσθεσε ότι «ήταν ακριβώς μέσα στη δύνη όλης αυτής της ταραχώδους τραγικής περιόδου που κάποιοι άνθρωποι θα έπρεπε να αναλάβουν το δυσθεώρητο έργο της διάσωσης του κράτους και της περίσωσης της συνταγματικής τάξης».

«Πρωτομάστορας στην τιτάνια αυτή προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον νομικό σύμβουλο του κράτους, τον πρώτο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος με τη συνδρομή μιας ομάδας άλλων επιφανών δικηγόρων και δικαστών κατάφεραν να υποστυλώσουν το τρωθέν κράτος και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία, τη νομική ακεραιότητα και τη διεθνή αναγνώριση του μέχρι και σήμερα», τόνισε ο κ. Κληρίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «η εγνωσμένη νομομάθεια και ευρυμάθεια του Κρίτωνα Τορναρίτη υπήρξε ιδιαίτερα βοηθητική, όχι μόνο στα ιδιάζοντα προβλήματα που επισωρεύονταν λόγω των ανωτέρων καταστάσεων, αλλά επεκτείνονταν σε κάθε τομέα του δικαίου όπως στο συνταγματικό δίκαιο, το διοικητικό, το ποινικό, το αστικό, το διεθνές κλπ».

Στη δική του ομιλία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι «ο Κρίτων Τορναρίτης υπήρξε η νομική προσωπικότητα εκείνη που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την πατρίδα», προσθέτοντας ότι τη νομική κρίση και την τεκμηρίωση του καθοδηγούσαν σταθερά η πίστη και το όραμα του για την ελεύθερη Κύπρο, την Δημοκρατία, τους θεσμούς και την εξυπηρέτηση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος».

Ανέφερε ότι ο Κρίτωνας Τορναρίτης ήταν όλα αυτά που συμπεριλαμβάνει η λέξη άνθρωπος, με άριστη διαύγεια πνεύματος μέχρι το τέλος, απλός, εύστροφος, ευπροσήγορος, με χιούμορ και με μια ανεξάντλητη σοφία και ένας άνθρωπος με πολύ αγάπη για τον συνάνθρωπο του που έλεγε συχνά, όπως είπε, ότι οι νόμοι γίνονται από τους ανθρώπους για να υπηρετούν τους ανθρώπους.

«Δεν είναι δυνατό έλεγε να ψηφίζουμε νόμους που στο τέλος της ημέρας θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων δύσκολη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμη ότι ο Κρίτων Τορναρίτης μιλούσε πάντοτε για το μέλλον της Κύπρου μέσα στην Ευρώπη και είχε συμβάλει ουσιαστικά, όπως είπε, «στα πρώτα στάδια της συνομολόγησης της συμφωνίας σύνδεσης της Κύπρου με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την πρώτη φάση της τελωνειακής ένωσης, που υπήρξαν ο ακρογωνιαίος λίθος μετέπειτα ώστε η Κύπρος να είχε το δικαίωμα της υποβολής της αίτησης ένταξης στην ΕΕ, παρακάμπτοντας τις πολιτικές επιφυλάξεις λόγω του κυπριακού προβλήματος».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης είπε ότι «ο Κρίτων Τορναρίτης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος Κύπριος νομικός που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο κυπριακό δίκαιο και στο κυπριακό νομικό σύστημα και κατ΄ επέκταση στην κυπριακή πολιτεία».

Ανέφερε επίσης ότι το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα με επιλεγμένες γνωματεύσεις του Κρίτων Τορναρίτη στο πεδίο του συνταγματικού δικαίου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σπουδαία σημασία όχι μόνο για το νομικό κόσμο αλλά και για την ίδια την κυπριακή πολιτεία» και συνεχάρη τους επιμελητές της έκδοσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X