ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ζητά ο Πρόεδρος από τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η «Κ» έχει στην κατοχή της τις δύο επιστολές προς την Κομισιόν με τα αιτήματα της Λευκωσίας

Πέντε αιτήματα θέτει σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν πλέον θέσει την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με τις επιστολές που έχει στην κατοχή της η «Κ», μία από τον Πρόεδρο προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η άλλη από τον Νίκο Νουρή προς τον Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια επίτροπο, η Κυπριακή Δημοκρατία ζητάει τα εξής:

1. «Καλώ την Κομισιόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 78 (3) TFEU (σ.σ για τη Λειτουργία της Ε.Ε) και να λάβει προσωρινά μέτρα προς όφελος της Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την αιφνίδια εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή τη χορήγηση του δικαιώματος αναστολής της αποδοχής νέων αιτήσεων ασύλου έως ότου η κατάσταση καταστεί διαχειρίσιμη».

2. «Να προχωρήσετε στην άμεση θέσπιση υποχρεωτικού προγράμματος μετεγκατάστασης για την Κύπρο», (σ.σ ούτως ώστε δηλαδή, αριθμός αιτητών ασύλου να μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε, όπως είχε αποφασιστεί το 2015 για την Ελλάδα και την Ιταλία).

3. «Να προβλέψετε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών δαπανών των σημερινών κέντρων υποδοχής».

4. «Να παράσχετε στήριξη σε μέσα οικονομικής βοήθειας και εξοπλισμού, όπως χερσαία και εναέρια συστήματα παρακολούθησης και θερμικές κάμερες για την επιτήρηση και τη διασφάλιση της Πράσινης Γραμμής».

5. «Να επιταχύνετε την εξέταση του αιτήματος χρηματοδότησης της Κύπρου για την ανακατασκευή και τη λειτουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας ‘Λίμνες’ και την κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου στην ίδια περιοχή».

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ