ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:48
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Την υποστήριξη της Σ. Αραβίας στην κυριαρχία της Κύπρου εξέφρασε ο ΥΠΕΞ της χώρας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην κυριαρχία της Κύπρου εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Faisal Bin Farhan Al Saud ο οποίος είχε σήμερα συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως η χώρα του ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες, ο κ. Al Saud είπε πως "καλούμε όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" σε σχέση με την επίλυση των διαφορών, καθώς και με το διεθνές δίκαιο. Επεσήμανε πως όπου υπάρχουν διαφορές αυτές πρέπει να λύνονται μέσω διαλόγου και όχι μέσω μιας προσπάθειας επιβολής καταστάσεων επί του εδάφους.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Η αλληλεγγύη και η υποστήριξη χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει μια ξεκάθαρη κατανόηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών είπε πως θα ενεργοποιηθεί άμεσα ένα Μνημόνιο Κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις στη βάση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη, με σκοπό την προώθηση μιας τομεακής συνεργασίας με αποτελέσματα.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως κατά τις συνομιλίες αποφασίστηκε όπως οι δυο χώρες προωθήσουν την υπογραφή επτά διμερών συμφωνιών καθώς και τη διοργάνωση δυο επιχειρηματικών φόρουμ πριν το τέλος του χρόνου, ενός στην Κύπρο και ενός στη Σαουδική Αραβία με στόχο την προώθηση των επενδύσεων.

Οι επτά συμφωνίες αφορούν Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ενέργεια, Συμφωνία για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, Μνημόνιο Συνεργασίας για την Υποδοχή, Παροχή Βοήθειας και Αναχώρηση Εκκενωμένων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας από την περιοχή, συνεργασία για θέματα δημόσιας ασφάλειας, Συμφωνία για συνεργασία στον δικαστικό τομέα, την Εμπορική Ναυτιλία, την Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών και Συμφωνία για την Παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής ή μεταβίβασης ιδιοκτησίας πολιτιστικής περιουσίας.

Επίσης αποφασίστηκε η προώθηση της έναρξης πριν το τέλος του έτους απευθείας πτήσεων μεταξύ των δυο χωρών τις οποίες θα πραγματοποιούν η Cyprus Airways και μια σουδαραβική αεροπορική εταιρεία.

Χριστοδουλίδης και Al Saud συζήτησαν επίσης και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράν.

Στις δηλώσεις του ο κ. Al Saud είπε πως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και πως συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού πολύ στενά για να τις προωθήσουν ακόμη περισσότερο και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν αυτή την πολύ σημαντική και ισχυρή σχέση μεταξύ των δυο φίλων χωρών.

Είπε πως κατά τις συζητήσεις τους διαπιστώθηκε πως οι θέσεις των δυο χωρών σε ότι αφορά περιφερειακά και γεωπολιτικά θέματα καθώς και σε ότι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα είναι ευθυγραμμισμένες. «Αυτό είναι ενδεικτικό των ευκαιριών που υπάρχουν στη συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε πολυμερή φόρα», σημείωσε.

Είπε πως συζήτησαν για τις διάφορες προκλήσεις στην περιοχή, επισημαίνοντας πως «επαναλάβαμε την υποστήριξη του Βασιλείου (της Σαουδικής Αραβίας) στην κυριαρχία της Κύπρου επί όλων των εδαφών της» προσθέτοντας πως «είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ επαίνεσε την Κύπρο για τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό.

Εξάλλου στις δηλώσεις του και αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κατά τις συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν σε απτούς τρόπους στην περαιτέρω ενίσχυσή τους σε διάφορους τομείς.

Σημείωσε πως προς αυτό το σκοπό θα ενεργοποιηθεί άμεσα ένα Μνημόνιο Κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις στη βάση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη, με σκοπό την προώθηση μιας τομεακής συνεργασία με αποτελέσματα.

Ανέφερε πως το πρώτο βήμα θα γίνει στο επίπεδο των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης πως ενημέρωσε στον Σαουδάραβα ομόλογό του για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις διάφορες πρωτοβουλίες που η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα και Αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία, αναλαμβάνουν προς την οικοδόμηση συνεργασίας με στόχο μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα.

Ανέφερε εξάλλου πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σχέσεις ΕΕ – Σαουδικής Αραβίας. «Επανέλαβα τη θέση μας ότι αυτοί οι δεσμοί είναι ζωτικοί στις κοινές μας προσπάθειες για επιτυχή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον μας», ανέφερε, σημειώνοντας πως η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά στις Βρυξέλλες την ουσιαστική ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ ζήτησε στήριξη από την Κύπρο ώστε να υπάρξει Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους Σαουδάραβες πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη (Visa Waiver Program). Εξάλλου συμφωνήθηκε όπως ο κ. Χριστοδουλίδης καλέσει τον Σαουδάραβα ομόλογό του για να παρακαθίσει σε πρόγευμα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται προς πριν την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ επισκέφθηκε την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Μαρόκο και τη Γαλλία ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ