ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ακριβό λόμπι της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον

Στόχος της Τουρκίας, να βρεθεί νομικός τρόπος άσκησης πίεσης προς τις Αρχές των ΗΠΑ, για να παραλάβει τα 100 F-35 στην παραγωγή των οποίων συμμετείχε.

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία συμφώνησε με δικηγορική εταιρεία των ΗΠΑ, με στόχο να ασκήσει πίεση για την επαναφορά της στο πρόγραμμα των F-35. Σύμφωνα με σύμβαση που υποβλήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Αγκυρα προσέλαβε την Arnold & Porter για στρατηγικές συμβουλές και «προσέγγιση» των αμερικανικών αρχών, με την υπογραφή συμβολαίου ύψους 750.000 δολ. Στόχος της Τουρκίας, να βρεθεί νομικός τρόπος άσκησης πίεσης προς τις Αρχές των ΗΠΑ, για να παραλάβει τα 100 F-35 στην παραγωγή των οποίων συμμετείχε. Ως γνωστόν, το 2019 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και η Αγκυρα βρέθηκε εκτός του προγράμματος συμπαραγωγής, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

Η Αγκυρα συνεχίζει να τονίζει ότι η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα ήταν άδικη και ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως ελπίζει για θετικές εξελίξεις υπό τον Μπάιντεν. Το συμβόλαιο με την εταιρεία υπεγράφη με την τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB). Η Arnold & Porter θα συμβουλεύει για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε οι εργολάβοι της SSB και η Τουρκία να παραμείνουν στο κοινό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους «περίπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», ανέφερε η σύμβαση.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε τη διαφωνία της χώρας του με τις κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί και τόνισε πως «οι περιορισμοί αδειών, οι προσπάθειες επιβολής κυρώσεων και οι απειλές εναντίον της Τουρκίας αποδυναμώνουν τη Συμμαχία». Πιο έντονος στις δηλώσεις του ήταν ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος υποστήριξε πως κάποιες συμμαχικές χώρες προσπαθούν να μειώσουν το επίπεδο της στρατιωτικής αποτροπής της Τουρκίας. «Παρά την πίεση που υπομείναμε σε κάθε βήμα που κάναμε, για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια στη Συρία, στην Ανατ. Μεσόγειο και αλλού, ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την προσπάθεια. Θα πρέπει πλέον να έχει καταστεί σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι χώρα που θα γονατίσει όταν την εγκαταλείπουν», δήλωσε. Κατηγόρησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως δεν διέθεσαν οπλικά συστήματα όταν εκτοξεύονταν πύραυλοι από τη βόρεια Συρία και ανέφερε πως η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει για κάποια αεροσκάφη F-35 τα οποία δεν έχει παραλάβει.

Στην Τουρκία, τηλεοπτικά δίκτυα σε ρεπορτάζ τους αναφέρουν πως η Ελλάδα, μετά τα Rafale, ετοιμάζεται να προμηθευτεί φρεγάτες, τονίζοντας πως η Αθήνα έχει ξεκινήσει να δαπανά πολλά δισ. ευρώ για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. ​​​​​​Απειλητικός, τέλος, εμφανίστηκε ο Χ. Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για τα προωθούμενα εξοπλιστικά προγράμματά της. Παράλληλα κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και ζήτησε «οι Ελληνες να πάρουν μαθήματα από το παρελθόν και να κινηθούν ανάλογα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X