ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το αλαλούμ και το συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων για το βιβλίο αγγλικών

Μόνο αμελητέο δεν φαίνεται να είναι το κόστος της απόσυρσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα με το σκίσιμο της σελίδας σε βιβλίο αγγλικών, αυτό που αναμένεται να προβληματίσει είναι το γεγονός ότι για τα εν λόγω βιβλία το υπουργείο Παιδείας υπέβαλε προσφορά φέτος και υπέγραψε συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων. Αναμένεται συνεπώς να ξεκαθαρίσει κατά πόσο όπως λέγεται από το υπουργείο θα αλλάξουν οι σελίδες. Θα πρέπει επίσης σε κάποια στιγμή να απαντηθεί και το κόστος της απόσυρσης των εν λόγω βιβλίων, που δεν φαίνεται να είναι αμελητέο.

Το αλαλούμ

Όσο όμως κι αν το κόστος των βιβλίων είναι θέμα της επόμενης μέρας, το αλαλούμ που επικράτησε γύρω από το σκίσιμο της σελίδας σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του «Π» ότι στο τραπέζι της πειθαρχικής τίθεται και θέμα απόλυσης του Γιώργου Γαβριήλ, άνοιξε νέα ζητήματα. Ήταν η παρεξήγηση γενικού εισαγγελέα και υπουργού Παιδείας, ήταν και το άδειασμα συναγερμικών στελεχών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπροστά στη σιωπή της Πινδάρου, το ένα στέλεχος του ΔΗΣΥ μετά το άλλο, αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την όλη υπόθεση, αναγκάζοντας στην ουσία και τον ΔΗΣΥ να διαφωνήσει με την πειθαρχική δίωξη.

Η κίνηση του ΔΗΣΥ πάντως φαίνεται να προκάλεσε την ενόχληση του υπουργού Παιδείας, καθώς τον άφησαν εκτεθειμένο σε όλο αυτό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα στελέχη που τοποθετήθηκαν εναντίον, είχαν αρχικά συναινέσει με την πειθαρχική δίωξη. Ενδεικτικό παράδειγμα η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία τότε έσπευσε να κάνει δήλωση κατά την οποία υπογράμμιζε πως το δικαίωμα έκφρασης ενός καλλιτέχνη δεν πρέπει να επεκτείνεται εκεί που προσβάλλονται σύμβολα και θεσμοί. Στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε από τον Πρόδρομο Προδρόμου να λήξει το θέμα, καθώς πλέον πολιτικοποιήθηκε. Του ζήτησε μάλιστα να σταματήσει τις όποιες δηλώσεις, καθώς δυσχέραινε τη θέση του δημοσίως. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση με το πέρας του Υπουργικού ότι διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης, όμως «ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου».

Πάντως, κατά τη διάρκεια όλου αυτού δεν τέθηκε ποτέ στην ουσία ζήτημα παραίτησης Προδρόμου. Ο πρόεδρος δεν συζήτησε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τους στενούς του συνεργάτες. Η σχέση προέδρου με τον Πρόδρομο Προδρόμου θεωρείται του ύψους και του βάθους, με τους δύο να τα βρίσκουν τελικώς παρά τις αντιπαραθέσεις τους. Το γεγονός ότι ενώ ο κ. Προδρόμου είχε συζητηθεί για αποχώρηση στον τελευταίο ανασχηματισμό και τελικώς έμεινε, ήταν για πολλά στελέχη ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος θεωρεί τον Πρόδρομο Προδρόμου έναν στενό του συνεργάτη που δεν θέλει να τον χάσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X