ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δίπολο κυπριακού-ΑΟΖ και η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε τρεις άξονες η στρατηγική της Τουρκίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΚΑΛΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

Οι ανακοινώσεις της ExxonMobil που αναμένονται τον Φεβρουάριο τελικά γύρω από τα ευρήματα στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ δεν φαίνεται να μεταλλάσουν την τουρκική οπτική για τα ενεργειακά. Έτσι από εδώ και πέρα μοιάζει σαν βασική επιλογή της Τουρκίας η σταδιακή προβολή της ισχύoς της στην Ανατολική Μεσόγειο με απώτερο στόχο την προβολή των δικών της συμφερόντων αλλά και των θέσεων των Τουρκοκυπρίων.

Οι τουρκικές πρωτοβουλίες

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην τουρκική πρωτεύουσα δείχνουν ότι σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα δρομολογεί μια στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τις ξεχωριστές τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι η Τουρκία διευρύνει την περιοχή όπου αναζητεί φυσικό αέριο, εξέδωσε και Navtex, με τις έρευνες να επεκτείνονται στην περιοχή της Μεγίστης και στα ανατολικά παράλια της Ρόδου.

Παράλληλα το Barbaros, το Tanux-1και το Apollo, σκάφη που χρησιμοποιεί η Τουρκία για έρευνες και γεωτρήσεις, σπεύδουν στις προαναφερόμενες περιοχές. Το Barbaros θα παραμείνει στην περιοχή για τρεις ημέρες και στη συνέχεια θα επιστρέψει στα ανοιχτά της Μόρφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με τα τελευταία τουρκικά δημοσιεύματα, το Deep Sea Metro I έχει αλλάξει πορεία και κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για να ξεκινήσει γεώτρηση στην περιοχή. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί η περιοχή όπου θα λάβει χώρα αυτή η γεώτρηση.

Προβολή ισχύος

Παράλληλα η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στην προβολή της ισχύος της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμπόδισε τη γεώτρηση του Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ στο οικόπεδο 3.

Οι πηγές της «Κ» στην Άγκυρα δεν αποκλείουν παρόμοιες ενέργειες και στο μέλλον. Εκείνο που πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη είναι το πώς κινούνται εθνικιστές και κεμαλιστικές, στρατηγοί και αξιωματούχοι που έχουν επιστρέψει στα καθήκοντα τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι οποίοι δεν αποκλείουν την ανακοίνωση από την Άγκυρα της δικής της, ξεχωριστής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ως τελευταία επιλογή η Τουρκία θα ανακοινώσει την δική της ΑΟΖ, την οποία θα προφυλάξει με όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Σονέρ Πολάτ.

Διπλωματία και βάση

Διπλωμάτες και κύκλοι της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να συνδυαστεί με την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Με μπούσουλα το σκεπτικό ότι «η συνεργασία με το Κατάρ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού αυτή η χώρα συνεργάζεται με Λευκωσία και Αθήνα», η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει μακροπρόθεσμα την συνεννόηση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του επιτελείου του τουρκικού στρατού, Ισμαήλ Χακκί Πεκίν αποκάλυψε ότι το 2008 πρότεινε στην Αίγυπτο τη δημιουργία ξεχωριστών ΑΟΖ με τη συνεργασία και τη συνεννόηση της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση των Μουσουλμάνων Αδελφών προσέγγισε θετικά αυτήν την προοπτική. Ωστόσο, το πραξικόπημα στην Αίγυπτο και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν επέτρεψαν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Παρόλα αυτά, στην νέα περίοδο, δεν αποκλείεται να θέσουν επί τάπητος οι εμπλεκόμενες χώρες εκ νέου το όλο ζήτημα. Τέλος σημειώνεται ότι στο πλαίσια της αναζήτησης εναλλακτικών στρατηγικών, στην Άγκυρα, εθνικιστικοί κύκλοι και κύκλοι των Ενόπλων Δυνάμεων προσεγγίζουν θετικά την ιδέα της δημιουργίας μιας «κυρίαρχης» και μεγάλης βάσης, ενδεχομένως στα παράλια της Αμμοχώστου, κατά το επόμενο διάστημα.

Το Κυπριακό

Στην αντίπερα όχθη των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, δεσπόζει η αναμενόμενη άφιξη της Τζέιν Λουτ στην Κύπρο. Παράλληλα το παρασκήνιο για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλά κρατεί. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ ο Ε/Κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ ε/κ πηγές επιμένουν πως στην παρούσα φάση και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για το Κυπριακό, δεν αναμένονται αλλαγές. Είναι όμως έντονη η αίσθηση στο παρασκήνιο πως το επόμενο διάστημα και εφόσον η κ. Λουτ θα κατέλθει πιθανότατα με προσχέδιο σχετικά με τους όρους αναφοράς, πως το επόμενο εξάμηνο θα είναι κομβικό και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι επαφές Οζερσάι για το θέμα στις ΗΠΑ. Είχε μάλιστα και ανάλογες συναντήσεις, αφενός με τη Bοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο όπως και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στα ΗΕ, Τζόναθαν Άλεν. Και στις δυο συναντήσεις από όσα προκύπτουν από τ/κ ΜΜΕ αλλά και τα όσα ο ίδιος ο Οζερσάι δήλωσε, ο σκοπός της αλλαγής του status quo μέσα από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι δεδομένος. «Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για το ποια θα είναι η αλλαγή αυτή. Εμείς ως τ/κ πλευρά αντί να καθόμαστε και να παρακολουθούμε, προχωρούμε σε διπλωματικές ενέργειες στη Νέα Υόρκη. Στα ΗΕ οι διάφοροι παράγοντες αναπτύσσουν πολιτική ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα, η οποία αφορά και το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης. Εμείς χωρίς να παραβλέπουμε όλα αυτά τα στοιχεία συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τις διπλωματικές μας ενέργειες σε κάθε πλατφόρμα που μπορούμε», δήλωσε ο ίδιος.

Συναντήσεις Σπέχαρ

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόψει της μετάβασής της στη Νέα Υόρκη, όπου στις 22 Ιανουαρίου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώπιον του οποίου θα τεθεί στις 30 Ιανουαρίου προς υιοθέτηση το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες. Η αναχώρησή της από την Κύπρο είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 12 του μήνα και θα έχει στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και, συγκεκριμένα, με τη Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά. Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών με συνεισφορά στη στρατιωτική και στην αστυνομική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και μόνιμων αντιπροσωπειών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βολές από Άντρο

Σε μια άλλη εξέλιξη και με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο της ευρωπαϊκής ομάδας της αριστεράς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επέμεινε σε δηλώσεις του στις θέσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή είμαστε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Αναστασιάδη όχι λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, αλλά λόγω των ανησυχιών για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Κυπριακό.

Εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματος στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά και τη διαφωνία του με την αμφισβήτηση αυτού του πλαισίου. Πρόσθεσε παράλληλα ότι προκαλείται απογοήτευση στον κόσμο επειδή παρέρχεται ο χρόνος χωρίς επίλυση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό που παρέχει τη δυνατότητα σε διάφορες πλευρές να θέτουν επί τάπητος νέες ιδέες. Όπως είπε, συζητείται έντονα το θέμα λύσης δύο κρατών κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο, αφού όπως είπε, ίσως δημιουργηθεί ένα ε/κ κράτος που θα χρειαστεί να κάνει νέα αίτηση στην ΕΕ, ενώ δίπλα στην Κύπρο θα δημιουργηθεί η 82η επαρχία της Τουρκίας.

Ανέφερε ακόμα ότι το κόμμα δεν εναντιώνεται στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστούν ποιες εξουσίες θα παραχωρηθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά γιατί κάποιες, αν παραχωρηθούν, θα οδηγήσουν σε δύο χωριστά κράτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X