ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το προσχέδιο Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο

Συμπεριλαμβάνεται έκθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το 39σέλιδο προσχέδιο του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο έχει στην κατοχή της η «Κ» το οποίο καλύπτει την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούλιο του 2020. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην εξάπλωση της πανδημίας, η οποία αναπόφευκτα επηρέασε και τις όποιες εξελίξεις. Στο προσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και η έκθεση ενεργειών τόσο από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της τ/κ πλευράς. Υπενθυμίζεται πως η έκθεση καλών υπηρεσιών ζητήθηκε να κατατεθεί μαζί με την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά το προηγούμενο ψήφισμα υπό το δεδομένο οτι θα γίνονταν τον Απρίλη οι "εκλογές" στα Κατεχόμενα, ως μία προσπάθεια άσκησης πίεσης για πρόοδο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. 

Στις παρατηρήσεις του ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει πως πέρασαν τρία χρόνια από τις εντατικές συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, κάτι που δυσκολεύει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Επαναλαμβάνει την τοποθέτησή του, μετά και τη συνάντηση στο Βερολίνο. Ότι δηλαδή «θα συνεχίσω να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη όρων αναφοράς για να χρησιμεύσουν ως συναινετικό σημείο εκκίνησης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες προς αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκα να διερευνήσω με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσω μια άτυπη συνάντηση πέντε + του ΟΗΕ, στο κατάλληλο στάδιο. Υπογραμμίζω το σημείο ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική».

Εντάσεις χωρίς αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις

Ο κ. Γκουτέρες σημειώνει πως η εξάπλωση της πανδημίας παγκοσμίως περιέπλεξε την κατάσταση στο νησί, ενώ αναφορά κάνει για τις προκλήσεις και τις εντάσεις, τόσο αναφορικά με τα σχέδια εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου όσο και για το θέμα των φυσικών πόρων, χωρίς ωστόσο να ψέγει την τουρκική προκλητικότητα. «Οι αυξανόμενες εντάσεις εντός και κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης, ανησυχίες για παράνομη μετανάστευση και ροή προσφύγων τόσο στο νησί όσο και στην περιοχή, η τριβή σε σχέση με το πιθανό άνοιγμα των Βαρωσίων, την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων και όλο και περισσότερο, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, έχουν καταστήσει τεταμένες τις σχέσεις ανάμεσα στα μέρη του Κυπριακού ζητήματος. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και να παροτρύνω όλα τα σχετικά μέρη να επιδείξουν συγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση».

«Τα Ηνωμένα Έθνη» όπως σημειώνεται εξακολουθούν να καθοδηγούνται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στην εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων που είναι σύμφωνα με αυτά τα ψηφίσματα. Εξακολουθώ επίσης να τονίζω ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται εντός και γύρω από την Κύπρο, θα πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Προτρέπω όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανανεώσουν τον διάλογο και να διερευνήσουν τις δυνατότητες περιφερειακής συνεργασίας και καλώ να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων».

Ο σκεπτικισμός και οι έρευνες

Στην έκθεση σημειώνεται πως το κυπριακό βρίσκεται στα χέρια των Κυπρίων, οι οποίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες για να γεφυρώσουν τον διχασμό. Όπως σημειώνεται παρά τον γενικότερο σκεπτικισμό, πρόσφατες έρευνες που διεξήγαγαν τα Ηνωμένα Έθνη κατέδειξαν πως ότι η πλειοψηφία και από τις δύο κοινότητες θεωρεί πως εξαιρετικής σημασίας την επίλυση του κυπριακού.
Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για την άρση μέτρων κατόπιν της ενθαρρυντικής επιδημιολογικής κατάστασης. Σημειώνει ωστόσο πως χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες για κοινές πρωτοβουλίες των δυο κοινοτήτων.

Οδοφράγματα, τουρκικές προκλήσεις και ετοιμότητα διαλόγου από Αναστασιάδη

Στην έκθεση του Προέδρου τη Δημοκρατίας, για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα, ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου το συντομότερο δυνατό. Στην έκθεση καταγράφεται πως λήφθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία με την τ/κ πλευρά, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, με την αποστολή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, ενώ καταγράφεται και η αποστολή πτητικών μέσων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, για βοήθεια στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Στην έκθεση καταγράφεται η τουρκική προκλητικότητα που όπως σημειώνεται όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο δηλητηρίασε το πολιτικό κλίμα, αλλά υποσκάπτει και τις όποιες προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης. Γίνεται αναφορά στις προκλήσεις του τουρκικού στρατού στην νεκρή ζώνη, το σχέδιο εποικισμού στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γίνεται εκτενής αναφορά για την απόφαση κλεισίματος των οδοφραγμάτων, σημειώνοντας πως η απόφαση λήφθηκε για λόγους ασφάλειας και αποφυγής εξάπλωσης της πανδημίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ψέγει την απόφαση του ψευδοκράτους να κλείσει όλα τα σημεία διέλευσης αλλά και την κίνηση συγκεκριμένων πολιτικών όπως αναφέρεται να υποσκάψουν την κοινή απόφαση Αναστασιάδη-Ακιντζί για διάνοιξη των οδοφραγμάτων την 8η Ιουνίου.

Στην έκθεση που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γίνεται εκτενής αναφορά στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από πλευράς των κατεχομένων από την εξάπλωση της πανδημίας. Όπως σημειώνει ο κ. Ακιντζί ανέλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού δια της τεχνικής επιτροπής για την υγεία την πανδημία οι δύο κοινότητες. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην «μονομερή» απόφαση της ε/κ πλευράς τον Φεβράρη του 2020 να κλείσει τα οδοφράγματα, σημειώνοντας ότι απέστειλε επιστολή στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών όπου υπογράμμιζε την ανάγκη για κοινή δράση. Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών για την ενεργοποίηση της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία ενώ αναφορά κάνει στην βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με παροχή πτητικών μέσων για κατάσβεση της πυρκαγιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Διαβάστε το προσχέδιο εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X