ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης συζήτησαν ΥΠΕΣ - Λιβάνιο Στρατηγό

Συμφωνήθηκε ότι τα δύο κράτη θα συντονίσουν τις προσπάθειες τους, πάντα μέσα στα πλαίσια του διεθνές δικαίου

ΚΥΠΕ

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με έμφαση τις τελευταίες αφίξεις δια θαλάσσης από τον Λίβανο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Στρατηγός Abbas Ibrahim, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης του Λιβανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη συνάντηση, Λίβανος και Κυπριακή Δημοκρατία επαναβεβαίωσαν τη βούληση τους για πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών του 2002 αλλά και του σχετικού πρωτοκόλλου που καταπιάνεται και με την λαθρομετανάστευση.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα δύο κράτη θα συντονίσουν τις προσπάθειες τους, πάντα μέσα στα πλαίσια που το διεθνές δίκαιο επιτρέπει, για αποτροπή των παράνομων αφίξεων ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η βοήθεια και συνδρομή της FRONTEX προς τον σκοπό αυτό.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Νουρής υποδέχθηκε σήμερα τον Στρατηγό Abbas Ibrahim, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης του Λιβανικού Υπουργείου Εσωτερικών και τη συνοδεία του, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο μετά από πρόσκληση της κυπριακής Κυβέρνησης.

Τους Λιβάνιους αξιωματούχους συνόδευε η Πρέσβειρα του Λιβάνου στη Κύπρο Claude El Hajal.

Στη συνάντηση από κυπριακής πλευράς τον Υπουργό Εσωτερικών πλαισίωναν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, οι επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και της Λιμενικής Αστυνομίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση έγινε και ανασκόπηση διμερών θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε την συμπάθεια και την στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του ιδίου, στο λιβανικό λαό για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ενώ επαναβεβαίωσε την συμπαράσταση του κυπριακού λαού στους γείτονες Λιβάνιους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είχαν μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία, η οποία ήταν καταλλήλως προπαρασκευασμένη και από τα Υπουργεία Εξωτερικών.

«Έχει υπάρξει συμφωνία και ολοκλήρωση της διαδικασίας και των πρωτοκόλλων αναφορικά με τα θέματα επανεισδοχής . Μια συμφωνία, η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά ολοκληρώνεται σήμερα και βεβαίως τα δύο κράτη με αυτή την ταχύτατη διεργασία αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι είναι η επιθυμία μας πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Αφενός μεν ότι δεν προτιθέμεθα και δεν επιθυμούμε να υπάρξει εκμετάλλευση των δικών μας χωρών από ανθρώπους που διακινούν άλλους ανθρώπους παράνομα και βεβαίως να προασπίσουμε και τα συμφέροντα ο καθένας της κάθε χώρας του ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Ο κ. Νουρής ευχαρίστησε την Κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αυτή τη συνάντηση.

«Και να ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου έχει απευθυνθεί από τον κ. Abbas για να είμαι σύντομα στη Βηρυτό, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στα θέματα των δύο Υπουργείων μας», είπε.

Ο Στρατηγός Abbas Ibrahim, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης του Λιβανικού Υπουργείου Εσωτερικών, σε δηλώσεις του, μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση για την στήριξη που έδωσαν μετά από την έκρηξη που έχει γίνει στο Λιμάνι της Βηρυτού.

Όσον αφορά την μετανάστευση, ο Στρατηγός είπε ότι ο Λίβανος υποφέρει όπως υποφέρει και η Κύπρος και πρόσθεσε ότι σήμερα πήραν αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις και έκαναν σχέδιο για να αντιμετωπίζουν ξεκάθαρα αυτές τις καταστάσεις με τη συνεργασία των δύο χωρών και να έχουν καλά αποτελέσματα.

Σε ερώτηση πως θα λειτουργήσει η συμφωνία, ο κ. Νουρής είπε ότι πρώτα και πάνω απ΄ όλα η συμφωνία δείχνει τη βούληση και τη θέληση των δύο κρατών για τα θέματα επανεισδοχής, τηρώντας όλες τις πρόνοιες που οι νομοθεσίες ορίζουν.

«Έχει υπάρξει συμφωνία για την επόπτευση και τον έλεγχο των λιβανικών ακτών από τις δυνάμεις του Λιβάνου και υπάρχει μια καταρχήν μεταξύ μας συνεννόηση, να διεκδικηθεί βοήθεια και από την ίδια την ΕΕ, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις της FRONTEX για αυτή την συγκεκριμένη επιτήρηση», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν οι λιβανικές Αρχές θα εμποδίζουν βάρκες να έρχονται προς Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως η εποπτεία της κάθε μιας χώρας στις δικές τις ακτές, αυτό ακριβώς υπονοεί.

Ερωτηθείς αν εκτός από την εποπτεία θα υπάρξει και επιστροφή μεταναστών που ενδεχομένως να έρθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Νουρής είπε ότι η έννοια της εποπτείας στα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας εξυπακούει ότι εάν πρόκειται για παράνομους, οι οποίοι επιχειρούν τον απόπλου από μια συγκεκριμένη χώρα, τότε βεβαίως θα επιστρέφουν και από εκεί που έχουν ξεκινήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση τι εννοεί παράνομοι, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αυτό που ορίζει ο ορισμός παράνομος.

Σε ερώτηση σχετικά με κατηγορίες ότι ασκήθηκε βία εναντίον μεταναστών που έρχονταν από το Λίβανο, ο κ. Νουρής είπε ότι «εμείς δεν είχαμε καμιά τέτοια κατηγορία εν πάση περιπτώσει».

«Νομίζω ότι δεν έχει υπάρξει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως, λειτουργήσαμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία, τηρώντας όλα όσα η νομοθεσία προνοεί και βεβαίως, οι ευρωπαϊκές οδηγίες και να υπενθυμίσω ότι τα σκάφη που επιστράφηκαν στο Λίβανο, επιστράφηκαν στη συνοδεία σκάφους της Λιμενικής Αστυνομίας με κάθε ασφάλεια και οι άνθρωποι παραδόθηκαν στις λιβανικές Αρχές», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συμφωνία και η συνεννόηση μεταξύ τους ακριβώς διαλαμβάνει ότι σκάφη, τα οποία αποδεδειγμένα αναχωρούν από το Λίβανο παράνομα, θα επιστρέφονται στο Λίβανο, και βεβαίως κατά αντιστοιχία αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Abbas Ibrahim είπε ότι οι Αρχές του Λιβάνου προσπαθούν να ελέγχουν όλες τις παραλίες του Λιβάνου για να αποτρέψουν τους ανθρώπους αυτούς να έρθουν προς την Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κάθε σκάφος που πάει πίσω στο Λίβανο θα κάνουν έρευνα για να σιγουρευτούν για τις ταυτότητες του κάθε επιβάτη.

Σημείωσε ότι υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν πως να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αυτούς με βάση τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως είπε, οι πλείστοι από αυτούς δεν είναι Λιβανέζοι. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες στο Λίβανο, οι οποίοι ζουν όπως ζουν οι Λιβανέζοι.

«Συνεργαζόμαστε με τις διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες πάντα δηλώνουν ότι ο Λίβανος συμπεριφέρεται πολύ καλά στους μετανάστες. Οι συνθήκες αυτή την στιγμή στο Λίβανο είναι δύσκολες λόγω της οικονομικής κρίσης. Μπορεί να είναι αυτός ο λόγος που τους αναγκάζει να πάνε σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πώς θα αναγνωρίζεται αν μέσα σε βάρκα, η οποία βρίσκεται μεσοπέλαγα, βρίσκονται μετανάστες παράνομοι ή πρόσφυγες, ο κ. Νουρής είπε πως αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας.

«Υπάρχουν όλα τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης και βεβαίως της συνεννόησης που γίνεται», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση