ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκθεση Γκουτέρες: Τα «αγκάθια» μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί

Το χάσμα αποτυπώνεται στις εκθέσεις που απέστειλαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ οι δύο ηγέτες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο, όσον αφορά στο Κυπριακό, περιέχει τις εκθέσεις των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες στις εκθέσεις που απέστειλαν πρόσφατα στον κο Γκουτέρες, αναφέρονταν στις προσπάθειες λύσης που καταβάλλει η κάθε πλευρά, με ιδιαίτερη σημασία στους όρους αναφοράς και στην σημαντικότητά τους.

Οι αντικρουόμενες απόψεις Αναστασιάδη και Ακιντζί επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων αποτυπώνονται σε διάφορα σημεία, με αναφορές στο Κραν Μοντανά, στους όρους αναφοράς και στις προσπάθειες στην κυπριακή ΑΟΖ για εξόρυξη φυσικού αερίου.

Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην έναρξη της δικής του έκθεσης, αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν το 2017, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην σύνοδο του Κραν Μοντανά. Τότε, για πρώτη φορά, όλα τα θέματα τέθηκαν στο τραπέζι, αναφέρει, όπως και το αίτημα των Κυπρίων για μια λύση χωρίς στρατεύματα, σε μια ανεξάρτητη χώρα.

Παρά το ότι η προσπάθεια του Κραν Μοντανά δεν ολοκληρώθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν την θεωρεί αποτυχημένη, καθώς συζητήθηκε εις βάθος το κεφάλαιο «Ασφάλεια και Εγγυήσεις», επισημαίνει.

Μετά την διακοπή των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, λέει στην συνέχεια, η ε/κ πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για την επανέναρξή τους το συντομότερο δυνατόν, από το σημείο στο οποίο έμειναν. Δυστυχώς, τονίζει ο Πρόεδρος, παρά την άμεση θετική απάντηση της πλευράς μας στην πρώτη προσπάθεια για συνάντηση που κατέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, η τ/κ πλευρά και η Τουρκία αρνήθηκαν, γι’ αυτό χάθηκε πολύτιμος χρόνος και έδαφος για την επανέναρξη του διαλόγου.

Στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου 2019 μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, υπήρξε συναντίληψη, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι οι όροι αναφοράς πρέπει να αποτελούνται από: α) το κοινό ανακοινωθέν της 14ης Φεβρουαρίου 2014, β) το πακέτο των έξι σημείων που εκπόνησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά και γ) οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι και την Σύνοδο του Κραν Μοντανά. Επίσης, λέει ο ΠτΔ, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες για να μην γίνουν διαφορετικές ερμηνείες των σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ από την κάθε πλευρά ξεχωριστά.

Η Τζέιν Χολ Λουτ, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώθηκε για την συναντίληψη μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη και προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην διαμόρφωσή της, αλλά και να δρομολογήσει μια συνάντηση παρουσία και του κου Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, κατά την επίσκεψη της κας Λουτ στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αναφέρει ο ΠτΔ, η τ/κ πλευρά συμπεριέλαβε μονομερείς ερμηνείες επί ενός εκ των έξι σημείων του πακέτου Γκουτέρες, όπως και άλλα στοιχεία, τα οποία επηρεάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, σημειώνει, δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες καθώς οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Από την έκθεση του Νίκου Αναστασιάδη δεν απουσιάζουν οι αναφορές και στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, από τον Μάιο του 2019. Κάνει λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της, τα οποία οποία εμπίπτουν στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφορά γίνεται και στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι παράνομες ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες για ειρήνη, επισημαίνει ο ΠτΔ.

Παράλληλα, αναφέρει τις προκλητικές ενέργειες του τουρκικού στρατού στην νεκρή ζώνη, όπως διάφορα περιστατικά στις κοινότητες Δένειας, Στροβιλιών, Πύλας και στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την ισχυρή του βούληση για μια συμφωνία επί των όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την ετοιμότητά του για μια άτυπη διάσκεψη σε μορφή Κραν Μοντανά, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες μιας πιθανής ουσιαστικής συνεδρίασης για ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις.

Ακιντζί

Στην δική του έκθεση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τον Μάιο 2015, όταν ο ίδιος εξελέγη «πρόεδρος» στα κατεχόμενα, προχώρησαν με εντατικούς ρυθμούς, με τους δύο ηγέτες να διευρύνουν τις συζητήσεις και να εμβαθύνουν σε αυτές. Μάλιστα, τέθηκαν επί τάπητος εξαιρετικά σημαντικά θέματα, τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν, τονίζει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Γι’ αυτό τον λόγο, συνεχίζει, επιτεύχθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις και αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους των δύο πλευρών. Στο σημείο αυτό, ο κος Ακιντζί επιρρίπτει ευθύνες στην δική μας πλευρά για την έκβαση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, καθώς όπως λέει απορρίψαμε τα στοιχεία του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με την πολιτική ισότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος, συνεχίζει ο κος Ακιντζί, που χάθηκε μια ιστορικής σημασίας ευκαιρία στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

Όσον αφορά τους όρους αναφοράς, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εισηγήθηκε όπως ενταχθούν στους όρους αναφοράς τα εξής στοιχεία:

α) Μια ανανεωμένη δέσμευση για την πολιτική ισότητα στο σύνολό της είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για να δείξει την ειλικρίνεια των δύο πλευρών και την δέσμευση σε προηγούμενες συγκλίσεις, ιδίως την αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής.

β) Δέσμευση για μια καλά δομημένη διαδικασία με την μορφή του επείγοντος, ώστε να υπάρξει διευθέτηση στο πλαίσιο ενός χρονικού ορίζοντα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί όπως η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού πραγματοποιηθεί με σκοπό τα αποτελέσματα και όχι την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων χάριν των διαπραγματεύσεων. Αυτό διατηρεί το μη βιώσιμο στάτους-κβο το οποίο πλήττει περισσότερο τον τουρκοκυπριακό λαό και τον αφήνει στο κενό, υπογραμμίζει ο Ακιντζί.

Ακολούθως, κάνει ξανά λόγο για απροθυμία της ε/κ πλευράς για να εφαρμοστούν κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2019. Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για ισχυρή δέσμευση της τ/κ πλευράς για αποτελεσματική εφαρμογή των ΜΟΕ.

Το φλέγον θέμα των υδρογονανθράκων και του φυσικού πλούτου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην έκθεση Ακιντζί. Ο Τ/κ ηγέτης κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες της ε/κ πλευράς για εξόρυξη του φυσικού αερίου, παρά το ότι σε αναφορά του ο ΓΓ ΟΗΕ αναφέρει ότι από αυτό πρέπει να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X