ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία και Ε.Ε.: Συμφωνούν ότι διαφωνούν σε αρκετά ζητήματα

Ενέργεια, κυπριακό και κρίση στη Λιβύη τα μεγάλα αγκάθια στις διμερείς σχέσεις

Οι επαφές που είχε στην Άγκυρα ο Josep Borrell Fontelles Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να γεφύρωσαν το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας. Οι πρώτες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, μετά τη συνάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα μηνύματα που δόθηκαν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των δυο πολιτικών, ρίχνουν φως στο ρήγμα που εξακολουθεί να υφίσταται στην νέα περίοδο στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι πίσω από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη σχετικά με την Τουρκία κρύβονται ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία. Οι συγκεκριμένες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους με την Τουρκία σε σειρά ζητημάτων. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει ανοιχτές τις οδούς επικοινωνίας με την Άγκυρα, παρά τα συγκεκριμένα ζητήματα και προβλήματα. Τουρκικές πηγές τονίζουν ότι η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. επιθυμεί να αποφύγει απρόβλεπτες εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι διαφωνίες με Παρίσι, Αθήνα και Λευκωσία

Τόσο στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Borrell Fontelles, όσο και κατά την διάρκεια των κεκλεισμένων συνομιλιών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο ως τις χώρες, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στις σχέσεις και στον διάλογο της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Σε ό, τι αφορά την περίπτωση της Γαλλίας, η τουρκική πλευρά εκπέμπει το μήνυμα ότι εξαιτίας των νέων επιτυχιών της συμμαχίας που ηγείται η Τουρκία στον πόλεμο της Λιβύης, το Παρίσι επιχειρεί να εκδικηθεί την Άγκυρα με διάφορες κινήσεις σε διάφορα πεδία. Ο κ. Τσαβούσογλου, ενώπιον του κ. Borrell Fontelles κατηγόρησε τη Γαλλία την οποία κάλεσε να απολογηθεί για το πρόσφατο συμβάν στα ανοιχτά των παραλίων της Λιβύης.

Σε ό, τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και την ένταση που επικρατεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, απευθυνόμενη στην Ε.Ε., η οποία ζητά διάλογο και έλεγχο της έντασης, η τουρκική διπλωματία απαντά ότι η Αθήνα και όχι η Άγκυρα είναι η πλευρά που δεν επιδιώκει διάλογο και συνεργασία για την επίλυση των διάφορων προβλημάτων. Η Τουρκία είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ παραμένει θετική απέναντι στο ενδεχόμενο του διαλόγου, με όλες τις χώρες της Α. Μεσογείου, με εξαίρεση την Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Τέλος, στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι από την περίοδο του Κραν Μοντάνα και μετά, η ε/κ πλευρά είναι αυτή που απέκλεισε το ενδεχόμενο του καταμερισμού της εξουσίας και των ενεργειακών κοιτασμάτων. Απέναντι σε αυτήν τη στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα δικαιώματα της καθώς και τα δικαιώματα των τ/κ.

Τουρκική στρατηγική καρότου και μαστίγιού

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε. να επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι «εν μέσω πανδημίας και διάφορων ταραχών, ανακατατάξεων, η Ευρώπη δεν επιθυμεί να δει να δημιουργούνται νέες εστίες αντιπαράθεσης και έντασης στην γειτονιά της». «Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία έφτασε στην Άγκυρα για να διατηρήσει όλες τις οδούς επικοινωνίας ανοιχτές και να αποκλείσει απρόβλεπτες εξελίξεις», τονίζουν χαρακτηριστικά τουρκικές πηγές στην «Κ».

Ο κ. Τσαβούσογλου και η τουρκική αντιπροσωπεία αντιμετώπισαν την προαναφερόμενη στρατηγική της ευρωπαϊκής πλευράς επιστρατεύοντας στρατηγική καρότου και μαστίγιού. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ και οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης ξεκαθάρισαν στην Ε.Ε. ότι σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα η ένωση προχωρήσει στη λήψη νέων αποφάσεων που θα στρέφονται κατά των συμφερόντων της Τουρκίας, τότε η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να απαντήσει με δικά της αντίποινα.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά αναγνώρισε τη θετική στάση του κ. Borrell Fontelles και της γερμανικής προεδρίας στις σχέσεις της ένωσης με την Τουρκία και έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμη και πρόθυμη να συνεργαστεί σε σειρά ζητημάτων, όπως λ.χ. την διευθέτηση διάφορων, τεχνικής υφής ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις, την άρση των τουριστικών επιθεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των επαφών του κ. Borrell Fontelles στην Τουρκία, Ε.Ε. και Άγκυρα είχαν την ευκαιρία να «αγγίξουν» αρκετά σημαντικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Σε αυτό το πεδίο, η Άγκυρα προειδοποιεί την ευρωπαϊκή πλευρά με νέα προσφυγικά κύματα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και θεωρεί ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε.

Ανησυχεί η Λευκωσία

Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου, θα ενημερωθεί και η κυπριακή πλευρά για τις επαφές Josep Borrell στην Άγκυρα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Τα όσα μεταδίδονται από την τουρκική πρωτεύουσα εντείνουν την ανησυχία που επικρατεί στη Λευκωσία, με όλο το βάρος των προσπαθειών να ρίχνεται στο διπλωματικό κομμάτι και στην επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. Το επόμενο διάστημα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι προσπάθειες θα ενταθούν. Η επιδίωξη της Λευκωσίας, της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών μελών της Ένωσης θα είναι να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία στη λογική ότι υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, παραβίαση των προενταξιακών δεσμεύσεων της Τουρκίας, όπως ανάφερε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Δεν μπορεί συνεπώς την ίδια ώρα που η Ε.Ε. χωρίς δυσκολίες –και ορθώς– βάζει κυρώσεις της Ρωσίας για τα όσα συνέβησαν στην Ουκρανία να συνεχίσει να παρακολουθεί να εντείνονται οι απειλές της Τουρκίας με συγκεκριμένες μάλιστα ενέργειες που αυξάνουν τους κινδύνους μιας κρίσης. Δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορη για τις ενέργειες μιας χώρας που είναι υποψήφια προς ένταξη και στρέφονται εις βάρος δύο κρατών μελών. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα έντονα διαβήματα στα οποία προβαίνουμε, αναμένουμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση