ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:41
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Τους έβαλε στα χαρακώματα ο Πρόεδρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Προεδρικό- ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ σε πρωτόγνωρη αντιπαράθεση με αφορμή τα μηδενικά και τη συνέντευξη Άντρου στην «Κ»

Στον χορό του προεκλογικού μπήκε επίσημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταφέρνοντας να πολώσει το κλίμα λίγο πριν από την εκλογική μάχη και να οδηγήσει ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στα χαρακώματα. Το αν οι παρεμβάσεις του λειτουργήσουν βοηθητικά για τον ΔΗΣΥ ή αν θα ωφελήσει τελικώς το ΑΚΕΛ είναι κάτι που θα φανεί με το άνοιγμα της κάλπης. Το σίγουρο είναι πως η αναφορά του περί «μηδενικών που δε μπορούν να μιλούν για τους άριστους» αποτέλεσε μάλλον προεκλογικό δώρο για το ΑΚΕΛ. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από το κλίμα που δημιουργήθηκε το Σάββατο που πέρασε στην τελική προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ, με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να σηκώνει το γάντι και να τον καταγγέλλει ότι μετατρέπεται στον χειρότερο κομματάρχη.

Στο ΑΚΕΛ αξιοποίησαν πλήρως την τοποθέτηση του προέδρου Αναστασιάδη, στέλνοντας το μήνυμα πως η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη αποτελεί επίθεση προς κάθε ΑΚΕΛικό ψηφοφόρο, αλλά και σε όποιον διαφωνεί με τις πολιτικές του. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διαμήνυσε πως «χιλιάδες ζουν μια ζωή που ο κ. Αναστασιάδης ούτε φαντάζεται: παλεύουν να βγάλουν το μήνα, να έχουν υγεία, παιδεία ζωή. Ήρωες είναι, όχι μηδενικά». Έστειλε μάλιστα το μήνυμα από την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, να κατέλθουν στην κάλπη και να στείλουν το μήνυμα πως φτάνει πια με την αλαζονεία του προέδρου. Ομιλία, η οποία προκάλεσε χειροκροτήματα και συνθήματα των παρευρισκομένων. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν όλα τα στελέχη του ΑΚΕΛ μέσα από αναρτήσεις τους. Μάλιστα, τα περί μηδενικών και αρίστων έγινε viral στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, προκαλώντας την οργή και όπως όλα δείχνουν την πόλωση του ΑΚΕΛικού ακροατηρίου.

Στον ΔΗΣΥ, ωστόσο, είδαν μάλλον με αμηχανία τη δήλωση του Προέδρου, αποφεύγοντας τις όποιες δηλώσεις και τοποθετήσεις. Μάλιστα, κομματικοί κύκλοι επεσήμαναν πως η τοποθέτηση του προέδρου κλείδωσε μια και καλή την απομάκρυνση της πιο μετριοπαθούς τάσης του ΔΗΣΥ, η οποία αντιδρά με τη ροπή που πήρε σε αυτόν τον προεκλογικό το κόμμα. Ο μόνος που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα λεγόμενα του προέδρου ήταν ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Προεδρικού Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Μέσω αναρτήσεών του απαντούσε στα στελέχη του ΑΚΕΛ ακόμη και σε στελέχη του ΔΗΚΟ για το τι ήθελε να πει ο πρόεδρος. «Για τα μηδενικά αποτελέσματα και τις επιδόσεις της διακυβέρνησής σας μίλησε ο Πρόεδρος σε όλα τα επίπεδα που φυσικά τα πλείστα είχαν και αρνητικά πρόσημα, όπως αυτά πχ αυτά σε όλους τους τομείς της οικονομίας…μην καμώνεστε πως δεν καταλαβαίνετε και το γυρίζεις αλλού» ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Η ανασκευή

Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος, δήλωσε ο γ.γ του ΑΚΕΛ

Ακολούθησε μάλιστα το πρωί της Κυριακής νέα τοποθέτηση του Προέδρου που στην ουσία ανασκεύαζε τα όσα δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής. «Η ηγεσία του ΑΚΕΛ προσπαθεί συστηματικά να διαστρεβλώσει τα λεγόμενά μου» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «την ίδια ώρα που αναφέρθηκα στο πάθος και στο μένος με το οποίο ασκεί η ηγεσία του ΑΚΕΛ ισοπεδωτική κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί λέξει τόνισα πως σέβομαι απόλυτα τον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος δεν ταυτίζεται με όσα ακούει κάθε μέρα από εκείνους που τάχθηκαν να του ηγούνται».

Ο κατήφορος

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, απαντώντας στην ανασκευή του προέδρου επανέλαβε πως μετατρέπεται σε κομματάρχη της χειρότερης εκδοχής. Αντί ο κύριος Αναστασιάδης να συμπεριφέρεται ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας η πίεση που νοιώθει ότι του ασκείται τον ωθεί να συμπεριφέρεται ως ένας κομματάρχης και μάλιστα της χειρότερης εκδοχής, δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι ο κύριος Αναστασιάδης βρίσκεται σε πάρα πολλά αδιέξοδα γι' αυτό και συμπεριφέρεται με τον συγκεκριμένο τρόπο».

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε στο ΑΚΕΛ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν προβλήματα και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την οικονομία και «αναμένεται ότι αυτά θα μεγεθυνθούν στην εξέλιξη των πραγμάτων», ενώ «υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά και με την υπόσκαψη ανεξάρτητων θεσμών και αρχών στον τόπο μας» και πρόσθεσε πως «όλα αυτά ασκούν αφόρητη πίεση πάνω στον κ. Αναστασιάδη την οποία είναι προφανές ότι δεν μπορεί να την ελέγξει και έχει φθάσει στο σημείο όποιος του ασκεί κριτική, με ιδιαίτερη προτίμηση στο ΑΚΕΛ, να τον βρίζει, να επιχειρεί να τον απαξιώσει και να προσπαθεί να τον μειώσει».

Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ δεν ζητεί άδεια από κανένα για να διατυπώνει δημόσια τις πολιτικές του θέσεις και απόψεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει σε αυτόν τον κατήφορο, στον οποίο προχωρούν, όπως είπε, και θα συνεχίσει την προβολή και την παρουσίαση των θέσεών του, προσθέτοντας ότι «αφήνουμε τον κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ στην κρίση και στων ίδιων τους των οπαδών» και «στην κρίση του κυπριακού λαού».

Υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα

Όμως την ίδια ώρα που τα «μηδενικά» του Προέδρου αξιοποιήθηκαν πλήρως στον προεκλογικό του ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Προεδρικό φρόντισαν να καταγγείλουν τον γ.γ. του ΑΚΕΛ για τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα. Όπως είπε ο Άντρος Κυπριανού «το παρατεταμένο αδιέξοδο θα θέσει πάνω στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών. Τέθηκε. Όχι μόνο από την τουρκική πλευρά, αλλά δυστυχώς και από τον Νίκο Αναστασιάδη». Δήλωση, που πρώτη φορά κάνει ξεκάθαρα ο κ. Κυπριανού για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό ήταν αρκετό ώστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου να αναφέρει πως ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διευκολύνει την τουρκική θέση. «Όταν η χώρα σου υφίσταται επίθεση και εκείνο που σε ενδιαφέρει δεν είναι να ενισχύσεις την κοινή προσπάθεια υπεράσπισής της, αλλά πώς να πλήξεις την ηγεσία της χώρας μας, επιζητώντας κομματικό όφελος, χωρίς αμφιβολία εξασθενείς τις αντιστάσεις της πατρίδας», επισημαίνει ο κ. Προδρόμου.

Σημειώνει ακόμη πως «όταν για τον σκοπό αυτό καταλήγεις να υιοθετείς ύπουλους ισχυρισμούς και την ίδια την προπαγάνδα του τουρκικού επεκτατισμού, προκειμένου να πλήξεις τον Πρόεδρο, τότε διευκολύνεις την επιτιθέμενη Τουρκία».

«Άλλο ένα δείγμα αυτής της συμπεριφοράς είναι σημερινή συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου ισχυρίζεται πως το ΑΚΕΛ δικαιώνεται επειδή... η Τουρκία επιτίθεται στην Κύπρο!», κατέληξε. Σε χαμηλότερους τόνους κινήθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού στην «Κ» δεν βοηθούν. «Τοποθετήσεις ακόμη και σήμερα στη συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ‘Καθημερινή’ δεν βοηθούν στην προσπάθειά μας, από τη μια να καταδικάσουμε την τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ν’ ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου για την επανένωση της πατρίδας μας. Δεν έχει κανένα άλλοθι η Τουρκία και δεν φταίει η πολιτική της δικής μας πλευράς γιατί δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Δε μπορούμε» όπως είπε «την ώρα που ζητάμε τη στήριξη της Ευρώπης εμείς οι ίδιοι στο εσωτερικό, έστω και με τα αίτια και αιτιατά που προβάλλει η Αριστερά, να δίνει άλλοθι στην τουρκική προκλητικότητα. Όπως και η άλλη δήλωση σήμερα ότι δήθεν, η πρόταση για δυο κράτη προέρχεται από τη δική μας πλευρά».

Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αποκαλύπτεται, όταν χαρακτηρίζει στη συνέχεια ‘υπέρβαση’ τη θέση που είχαν πάρει στο Κυπριακό το 2014, όπως επίσης όταν αναφέρεται πως για χάρη της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων είναι έτοιμοι να κάνουν αβαρίες και να συνεργαστούν με όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για να προωθήσουν λύση στο Κυπριακό’. Εμείς θα το επαναλάβουμε και σήμερα: Όταν η χώρα μας δέχεται επίθεση πρέπει να παραμερίζουμε το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον και την προσπάθεια αυτοδικαίωσης. Πρέπει όλοι να ενισχύουμε την κοινή, εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της επίθεσης. Αν αυτό το τόσο απλό και τόσο ξεκάθαρο αδυνατούν να το κατανοήσουν στο ΑΚΕΛ, ας συνεχίσουν να υποδαυλίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τον τόπο. Να θυμίσουμε μόνο στο ΑΚΕΛ πως θα συνεχίσει να υπάρχει και ο τόπος και τα ζητήματα και μετά τις 26 Μαΐου».

Σας πήραν χαμπάρι

«Σας έχουν πάρει χαμπάρι» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σημειώνοντας πως «εφτά χρόνια στην εξουσία δεν αναλαμβάνετε καμία ευθύνη. Για όλα φταίνε οι άλλοι και πρωτίστως το ΑΚΕΛ».

«Τιμή μας» όπως είπε «που μάς έχετε σε πρώτη… ζήτηση. Αυτό αποδεικνύει ότι το ΑΚΕΛ σταθερά στέκει εμπόδιο στις λανθασμένες πολιτικές σας. Όσα επικοινωνιακά κόλπα και να χρησιμοποιήσουν όμως οι κυβερνώντες, δεν μπορούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας, εξαιτίας των κακών χειρισμών του Προέδρου, δυστυχώς έχει αποενοχοποιήσει την Τουρκία και θεωρεί συνυπεύθυνη την ελληνοκυπριακή πλευρά μαζί με την τουρκοκυπριακή για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Οι κυβερνώντες αν θέλουν να αλλάξουν την θέση του διεθνούς παράγοντα θα πρέπει να απευθυνθούν σ’ αυτόν και όχι στο ΑΚΕΛ. Τολμούν;

Και κάτι τελευταίο: δεν μπορούν οι κυβερνώντες να μιλούν για ενότητα και την ίδια ώρα να θεωρούν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι αποτελείται από μηδενικά» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ